De Fallas, paëlla en ander lekkers, cultuur en fietsen. Waarom Valencia de komende jaren het nieuwe Barcelona wordt.

Je hebt het vast ook gelezen: de stad Barcelona wil iets doen aan het grote aantal toeristen. Dat is een mes dat aan twee kanten snijdt. De handelaars hebben de toeristen nodig, maar de inwoners hebben er schoon genoeg van. De soep wordt natuurlijk nooit zo heet gedronken als ze geschonken wordt, en in de tussentijd is Valencia een meer dan valabel alternatief.

De Fallas: UNESCO- Werelderfgoed

Het gerenommeerde Fallas Festival werd in 2016 door de UNESCO bekroond als zogenaamd ‘Immaterieel Cultureel Werelderfgoed’. Elk jaar in maart staan de straten en pleinen van de stad vol met enorme papier-maché sculpturen. Vaak beelden ze een satirische terugblik uit op het afgelopen jaar. De beelden worden onherroepelijk verbrand op 19 maart om middernacht, tijdens de ‘nit del foc’, na een paar dagen feesten met concerten, vuurwerk, parades en tal van evenementen.

Wereldvoedselhoofdstad

Valencia werd dit jaar door de FAO verkozen tot Wereldvoedselhoofdstad 2017! Het is met andere woorden niet alleen de geboorteplaats van de paëlla, maar ook de plek waar gepraat wordt over de toekomst van onze voeding, en over hoe je op een duurzame en gezonde wijze met voedsel kunt omgaan. Waarom Valencia werd uitverkoren? Rond de stad ligt de beroemde ‘huerta’, de goed bewaarde moestuin van 10.000 hectare. Je kunt de huerta tijdens begeleide rondleidingen bezoeken. Er is een rijstfietstour en een horchata trail. Dit voorjaar opende in de buitenwijken van de stad ook Bombas Gens, een nieuw gastro-cultureel centrum gehuisvest in een oude fabriek van hydraulische pompen.

De nieuwe fietsringweg

Fietsen is een waar genot in Valencia, en dat kun je niet van elke stad in Spanje zeggen. Je vindt er een heleboel verkeersvrije straten in het historische centrum en er is een breed netwerk van fietspaden door de hele stad. Dit jaar wordt de nieuwe fietsringweg voltooid. Daarmee zal een fietspad van meer dan 20 kilometer langs de binnenring van Valencia de verschillende stadswijken verbinden, zodat fietsers zich nog vrijer en veiliger door de stad kunnen verplaatsen.

De nieuwe zijdetour

Valencia was in 2016 Stad van Zijde en zal in 2017 een vergadering van de Zijderoute Task Force hosten. Een bewijs van de belangrijke rol die de stad speelde in de wereldwijde zijdehandel in de 15e eeuw. Bezoekers leren alles hierover in het Museum van de Zijde en op de nieuwe Zijde Rondleiding. Deze rondleiding voert door de historische wijk Velluters, waar de handel bloeide, en bezoekt enkele van de meest representatieve gebouwen van die periode, zoals La Lonja (de Zijdebeurs), erkend als Werelderfgoed.

Valencia’s grootste kunstenaars

Hoewel dit internationaal niet zo bekend is, heeft Valencia verschillende grote schilders voortgebracht, zoals Joaquin Sorolla of Ignacio Pinazo. Van beide schilders kun je deze zomer en volgend najaar tentoonstellingen bezoeken. Het IVAM, het Museum voor Schone Kunsten, het Keramiekmuseum en de Bancaja Stichting brengen stuk voor stuk een hommage aan Pinazo, Valencia’s beste impressionistische schilder.

Gecharmeerd door het nieuwe Barcelona? Ontdek het vakantieaanbod aan de Costa de Valencia.