Kastelen in Nederland

Wandelingen, rondleidingen en speurtochten: er is werkelijk van alles te doen in en rondom kastelen! Nederland kent veel leuke kastelen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Daarom hebben we de top 5 leukste kastelen in ons eigen land in kaart gebracht.

1. Kasteel de Haar – Utrecht

Kasteel de Haar is het luxueuste en grootste kasteel van Nederland. Vroeger was het kasteel gedurende september het verblijf van een rijke baron en barones. In deze maand werden vervolgens extravagante feesten gegeven waarbij zelfs gasten zoals Coco Chanel en Yves Saint Laurant het kasteel kwamen bezoeken! Tegenwoordig is het kasteel voor iedereen toegankelijk om te genieten van deze pracht en praal. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit verschillende rondleidingen, waarbij sommige zelfs speciaal voor kinderen zijn. Verder beschikt het kasteel over een prachtig park met mooie tuinen waar je een wandeling kan maken door het doolhof en hertenkamp.  

2. Muiderslot – Noord-Holland

Het Muiderslot is een kasteel gevestigd vlak bij het water. Hierdoor is er de mogelijkheid om met de veerdienst het kasteel te bezoeken. Maar er is nog veel meer te doen in het Muiderslot! Zo is er een torenroute waarbij kinderen het kasteel moeten verdedigen tegen de vijand. Verder kun je nog een bezoek brengen aan de valkenier om de roofvogels te bewonderen. Daarnaast kun je nog deelnemen aan een familierondleiding en zijn er in de schoolvakanties extra activiteiten zoals een theatervoorstelling. 

3. Kasteel Hoensbroek – Limburg

Kasteel Hoensbroek is een typisch kasteel uit de Middeleeuwen, gevestigd aan een meer. Het kasteel beschikt over een schitterende balzaal en een eeuwenoude kerker. Verder worden er verschillende workshops aangeboden, zoals een workshop parfum maken en een workshop schermen. Ook is er de mogelijkheid om oud-Hollandse spellen te herbeleven. Voor jong tot oud is hier van alles te beleven!

4. Slot Loevenstein – Gelderland

Slot Loevestein is vooral bekend om de ontsnapping van Hugo de Groot. Net na de Middeleeuwen diende Slot Loevestein als gevangenis waar onder andere Hugo de Groot gevangen werd genomen. Door zich in een boekenkist te verstoppen wist hij uit de gevangenis te ontsnappen. Momenteel kunnen kinderen tijdens een bezoek aan het kasteel zelfs in de boekenkist klimmen. Daarnaast is er de mogelijkheid om het kasteel zelf te ontdekken met een persoonlijke sleutel, spannend! Naast deze activiteiten heeft Slot Loevestein sinds een aantal jaar zelfs een eigen escape room waarbij je terug in de tijd gaat en probeert te ontsnappen zoals Hugo.

5. Kasteel Ammersoyen – Gelderland

Deze indrukwekkende burcht is gelegen tussen de Maas en Waal. Dit zorgt ervoor dat je het mooie gebied bij het kasteel ook kunt verkennen op de fiets of te voet. Verder biedt het kasteel zelf verschillende evenementen en rondleidingen aan. Kasteel Ammersoyen is dus ideaal voor een compleet dagje uit waarbij je zowel het gebied kan verkennen, als genieten van de prachtige burcht.

Bekijk alle vakantiehuizen in Nederland