Wanneer je een bezoek brengt aan Andalusië en dan in het bijzonder aan Granada, mag je het Alhambra niet overslaan. Een prachtig paleis en fort uit de Moorse periode, die bijzonder indrukwekkend zijn. Maar voordat je het Alhambra kan bezoeken, moet je wel het een en ander regelen. Wij leggen uit wat én hoe!

Wat is het Alhambra?

Het Alhambra bestaat uit paleizen, tuinen, torens en kerken, gebouwd in de 11e eeuw op de Sabikaheuvel. Deze heuvel bevindt zich op 200 meter boven Granada, waardoor je het Alhambra al van veraf kunt zien liggen. Er zijn een aantal belangrijke bezienswaardigheden: het Alcazaba (fort en verdedigingstorens), Generalife (een prachtige tuin), het Nasrid Paleis (ook wel ‘Leeuwenpaleis’) en het Christelijke paleis Paleis Karel V. Alle onderdelen zijn indrukwekkend vanwege de prachtige bouwstijlen.

Hoe kom ik aan een ticket?

Het is heel erg aan te raden om vooraf je ticket te kopen. Het Alhambra is dagelijks een drukbezochte attractie, die nog weleens uitverkocht raakt. Er zijn 6600 tickets per dag te koop, maar het zal je verbazen hoe snel deze op zijn. Het kopen van een ticket is nog niet zo eenvoudig (tenzij je Spaans uitstekend is). Daarom leggen wij stap voor stap uit hoe dit moet.

Boek ruim van tevoren

Je kunt je tickets tot 90 dagen van tevoren aanschaffen. Als je in het hoogseizoen gaat is het zaak dit zo snel mogelijk te boeken, wanneer je in het laagseizoen gaat heb je vaak nog wel wat meer keuze in dagen en tijden. Om het Nasrid Paleis te bezoeken moet je een bepaald tijdstip kiezen. De reden hiervoor is dat er per half uur maar 300 mensen naar binnen mogen. Ik raad je aan om dit zeker erbij te boeken, dit is tenslotte het hoogtepunt van het Alhambra. Wij gingen in de ochtend op het allereerste tijdstip: 08.30 uur. Dit was de beste keuze ooit, want als je ook nog eens vooraan in de rij staat, ben je dus als eerste in het Nasrid Paleis en krijg je de kans om foto’s te maken zonder mensen erop. Daarnaast moet je écht op tijd zijn voor je tijdslot, want de Spanjaarden zijn hier heel streng op. Kom je te laat, dan heb je pech. Het is ook aan te raden om een half uur tot uur voor je tijdslot al in de rij te gaan staan, zodat je zeker weet dat je op tijd binnen bent. Wanneer je ervoor kiest om meteen naar het Nasrid Paleis te gaan, kun je daarna rustig de rest van het Alhambra bezoeken.

Tip: het Alhambra kent verschillende ingangen. Om het snelst bij het Nasrid Paleis te komen, kun je het beste via Puerta de la Justicia naar binnen gaan.

Soorten tickets

Er zijn verschillende soorten tickets verkrijgbaar die je toegang geven tot verschillende onderdelen van het Alhambra. Het meest gekozen ticket, waarmee je alle highlights kan zien, is het Alhambra General ticket. Bij dit ticket kun je ook een tijdslot kiezen om het Nasrid Paleis te bezoeken. Voor een speciale beleving kun je het Alhambra at Night ticket kopen, dat je ‘s avonds toegang geeft tot de paleizen.

Ticket kopen

Een ticket kopen voor het Alhambra kan via de officiële Spaanse Ticketmaster website. Er zijn een aantal stappen die je moet volgen voor het kopen van een ticket. Goed om te weten: je hebt een creditcard nodig die op je eigen naam staat en die je ook meeneemt tijdens je vakantie.

Wanneer je het soort ticket hebt geselecteerd dat voor jou het beste is, kun je een dag selecteren. Tickets worden tot 90 dagen in de toekomst verkocht. Zodra je een dag hebt geselecteerd, moet je een specifieke tijd voor het Nasrid Paleis selecteren. Zoals ik al eerder zei, raad ik het aan deze zo vroeg mogelijk op de dag te plannen. Vul vervolgens de gegevens in van je creditcard. Na het reserveren van je ticket, ontvang je een bevestigingsmail. Dit zijn niet je kaartjes! Deze moet je ter plekke ophalen in Spanje. Het is natuurlijk ook mogelijk om via verschillende organisaties een tour met guide te boeken.

Ticket ophalen

Je ticket ophalen kan alleen in Granada zelf. Mocht je nou ’s ochtends een bezoek aan het Nasrid Paleis hebben gepland, dan zou ik de dag ervoor je tickets alvast ophalen. Dan weet je zeker dat je op tijd bent. Er zijn verschillende manieren waarop je de tickets kan ophalen. Je kunt dit bij het Alhambra zelf doen, maar dit is af te raden omdat hier ook rijen kunnen vormen bij het ophalen van tickets en de automaten pas vanaf 08.15 uur open zijn. Mocht je de dag ervoor al in Granada zijn, dan zou ik de kaartjes ophalen bij het Granada Tourist Office, bij het Corral del Carbon (Calle Mariana Pineda, 8, 18009 Granada). Daar staan automaten waar je de creditcard in kan stoppen. Het kan zijn dat je de pincode van je creditcard moet intoetsen. De kaartjes worden daarna automatisch geprint.

Wanneer je eenmaal de kaartjes hebt, kun je ’s ochtends bij openingstijd meteen het park in, en eventueel doorlopen naar het Nasrid Paleis.

Bereikbaarheid

Vanuit het centrum van Granada (Plaza Nueva) kun je te voet naar het Alhambra lopen. Houd er rekening mee dat dit een steile weg omhoog is, dus een stevige klim. Je doet hier ongeveer 15-20 minuten over.

Je kunt er ook met de bus naartoe vanaf Plaza Nueva. De beste bus die je hiervoor kan nemen is de Minibus C3. Stap uit bij ‘Generalife’. Een ritje met de bus kost € 1,20. Een busticket kun je in de bus zelf kopen.

Openingstijden en prijzen

Het Alhambra kent twee tijdvakken: de ochtend en de middag (op bepaalde dagen kun je ook ’s avonds na onderstaande tijden terecht met het speciale avondticket). Voorheen moest je aangeven welk dagdeel je in het Alhambra wilde doorbrengen. Je mag dan alleen tussen deze tijden in het park zijn. Voor zover ik weet is dit nu veranderd en kun je er in principe de hele dag blijven.

De openingstijdens zijn als volgt:

Ochtend:
08.30 uur tot 14.00 uur

Middag:
1 april tot 14 oktober: 14.00 uur tot 20.00 uur.
15 oktober tot 31 maart: 14.00 uur tot 18.00 uur.

De ticketprijzen zijn afhankelijk van het soort kaartje dat je koopt. Het Alhambra General Ticket (meest gekozen) kost € 15,40. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis, maar moeten wel een eigen kaartje hebben om binnen te komen. Dit kun je aangeven bij het reserveren.

Bekijk alle vakantiehuis in Granada