Tips voor een vakantie met grootouders, kinderen en kleinkinderen

Vakantie met meerdere generaties_verkleind

Gezellig met meerdere generaties aan tafel

Je hoort steeds vaker dat meerdere generaties samen een paar dagen weggaan. ‘Multigeneration travel’ is zelfs aangewezen als één van de reistrends van 2013. Uit eigen ervaring kan ik erover meepraten. Een weekend of langer met drie of zelfs vier generaties betekent weer eens echt de tijd nemen voor elkaar, herinneringen ophalen en nieuwe herinneringen creëren. Doordat een vakantiehuis relatief veel ruimte en privacy biedt, is dat een ideale accommodatievorm. Wil je ook op vakantie met meerdere generaties? Deze tips helpen je op weg.

Het ideale groepshuis kiezen

Aangezien je met redelijk wat agenda’s rekening moet houden, is het verstandig om op tijd je zoektocht naar een groepshuis te starten. Natuurlijk tel je eerst hoeveel mensen er meegaan en ga je na in welke periode je weg wilt. Ook de reisafstand is een criterium om rekening mee te houden. Voor een weekendje weg rijd je liefst niet verder dan tweeëneenhalf uur, zodat je op een schappelijke tijd kunt arriveren, ook als je vrijdag pas na werktijd kunt vertrekken. Voor een langere vakantie is het goed om de diversiteit van een regio in de gaten te houden, zodat iedereen zich daar kan vermaken. Zorg ook dat je voldoende ruimte in en om het huis hebt, zodat je elkaar na een paar dagen niet in de weg loopt.

Diverse groepswoningen beschikken over een eigen bar, zoals Mess des Officiers in Vielsalm

Diverse groepswoningen beschikken over een eigen bar, zoals Mess des Officiers in Vielsalm

Dan het budget. Het totaalbedrag voor een groot vakantiehuis lijkt omvangrijk. Als je echter bekijkt hoeveel je per persoon per nacht betaalt, blijkt het meestal verrassend betaalbaar. Zeker als je ziet hoeveel ruimte je hebt en over welke faciliteiten je beschikt. Een groot aantal groepshuizen heeft een eigen bar met voetbaltafel, een zwembad en/of sauna. Bedenk bovendien dat je het vakantiehuis misschien amper zal verlaten, afhankelijk van de verblijfsduur en groepssamenstelling. Oma van negentig heeft over het algemeen niet meer de energie om uitgebreid de omgeving te verkennen. Dan is het wel erg fijn als je in en om het vakantiehuis voldoende vertier en gezelligheid vindt. Met een speurtocht in een aangrenzend bos, een bonte avond en een aantal gezelschapsspellen heb je al een goed gevuld weekend.Hoewel je op pad gaat om samen tijd door te brengen, is privacy ook zeer belangrijk. Veel groepshuizen hebben één of meer grote, gezamenlijke ruimtes, maar daarnaast ook een groot aantal slaapkamers. Fijn om je even terug te kunnen trekken uit alle drukte. Luxere groepswoningen hebben bovendien een behoorlijk aantal badkamers, zodat je ’s ochtends niet in de rij hoeft voor de douche.

Feestdagen met z’n allen

Veel mensen vieren een bijzonder jubileum met grootouders, kinderen en kleinkinderen in een vakantiehuis. Denk aan de zestigste verjaardag van oma of een huwelijksjubileum. Ook feestdagen, zoals kerst en oud-en-nieuw, vormen een fijne periode om samen door te brengen in een vakantiewoning. Veel mensen doen dat, dus een groepshuis in de kerstvakantie kun je maar beter op tijd vastleggen. Een jaar vooraf is echt niet te vroeg!

Winters Landgoed ter Wupping
Met vier generaties kerst vieren in Landgoed ter Wupping

Met vier generaties kerst vieren in Landgoed ter Wupping

Een heel fijn vakantieadres voor de kerstvakantie is Landgoed ter Wupping in het noorden van Groningen. Met vier generaties beleefden wij hier een aantal jaar geleden een witte kerst. Een prachtige herinnering! Deze monumentale boerderij is zeer sfeervol en authentiek, maar wel aangevuld met modern comfort, zoals een binnenzwembad, sauna en jacuzzi. Met sneeuw is het werkelijk een plaatje. Hazen en fazanten schieten weg, terwijl je de oprijlaan opgaat. Met een beetje geluk zie je zelfs hertjes vanuit je slaapkamerraam. Sneeuwpoppen maken, een uitstapje naar Groningen, wandelen door een winters wonderland en dan ‘thuis’ opwarmen bij de haard of in de jacuzzi. De kinderen vermaakten zich prima in de oude bedstedes en het zwembad en deden verstoppertje in het grote huis. Bovendien heb je hier een trampoline, speelruimte met tafelvoetbal, een pingpongtafel en zandbak. Dat wij niet de enigen zijn die op Landgoed ter Wupping met meerdere generaties verbleven, blijkt wel uit het gastenboek.

  • Dhr. Jonker vierde hier zijn veertigjarig huwelijksfeest met kinderen en kleinkinderen en schreef: “Iedereen van jong tot oud heeft genoten van alles in dit prachtige huis. De bedden waren al opgemaakt, de koffie stond klaar, het was in één woord geweldig.”
  • Landgoed ter Wupping vormde eveneens het decor voor het 40-jarig huwelijksjubileum van de familie Schoone. “Daar kwamen we dan in, zoals we het noemden, Wuppiland. Geweldig was het. … We hebben enorm genoten van het zwembad, de sauna en jacuzzi, zeker omdat het weer bar en boos was. Herten hebben we helaas niet gezien, maar dat mocht de pret niet drukken. We hebben er een tof weekend gehad.”
  • Dhr. Luijten kwam naar het landgoed ter ere van de gouden bruiloft van zijn ouders. “Met 16 mensen, jong en oud in deze prachtige boerderij was een waar feest!!! We hebben heerlijk genoten van het zwembad en gezellig de houtkachels gestookt. Ook de bedden sliepen prima. In de ochtend stonden er inderdaad vier reeën in de wei en dat was een pracht gezicht. Ook de rode wandeling is een aanrader, net zoals de honing van de buurman, daar genieten we nu nog van. Kortom, het was een heerlijke tijd om nooit te vergeten en wie weet komen we nog eens terug!!!”

Groot, groter, grootst in de Ardennen

Vooral in de Belgische Ardennen tref je veel groepshuizen aan. Mocht je daarbij nog een beeld hebben van bruin bloemenbehang en krakkemikkige meubels, dan is het tijd om dit imago bij te stellen! Veel oude hoeves, watermolens en kastelen zijn volledig gerenoveerd en aangepast aan de wensen van deze tijd en zelfs nog meer.

Voor een grote (familie)groep is Villa Otium een tip. Deze groepswoning aan de rand van een bos is te huur voor groepen tot vijftien en tot tweeëntwintig personen. Door alle luxe heeft de villa een plaats verworven in de Belvilla Elite Collection. Zowel binnen als buiten kun je je hier prima vermaken, bijvoorbeeld in de jacuzzi, het zwembad en de sauna.

La Ferme du Bailly verwelkomt diverse reisgezelschappen van meerdere generaties

La Ferme du Bailly verwelkomt diverse reisgezelschappen van meerdere generaties

In Couvin, nabij de Franse grens, tref je de 19e-eeuwse hoeve La Ferme du Bailly. Dhr. Philip verbleef met oud-en-nieuw in het groepshuis voor tien personen en schreef: “Het nieuwe jaar inzetten met kinderen en kleinkinderen. De vernieuwde hoeve is rustig gelegen aan de rand van een bos. De ruime woonkamer is super voor een gezin met vier kleine kinderen.” Dhr. Gervais vertelt over zijn verblijf met kinderen en kleinkinderen: “Hier in ons huis zaten we ‘s avonds gezellig bij elkaar spelletjes te spelen. Elke avond werden we ook verrast door de aanwezigheid van wel zes uilen die hier ergens hun nest hebben.”

Veel sfeer tref je aan in de voormalige jagersplaats ‘Mess des Officiers’ in het centrum van Vielsalm. Een prachtige schouw, privébar, lange eettafel en professionele keuken bieden een samenzijn in stijl en privacy voor groepen tot twintig personen.

Wintersport met opa en oma

Uit eerder onderzoek van Belvilla blijkt dat circa één op de drie gezinnen een wintersportvakantie met opa en oma ambieert. Wat je veel ziet, is dat grootouders de kleine kinderen overdag (deels) onder hun hoede nemen, terwijl de rest van het gezelschap de piste op gaat. Met een winterwandeling, sleetje rijden en sneeuwpoppen maken, komen zij hun tijd door. Tegen het eind van de dag komt de groep weer samen in het chalet. Haardvuurtje aan, kaasfondue voorbereiden en de dag doornemen onder het genot van een glühwein of warme chocomel. Top!

Wil je niet te ver rijden? Dichtbij-skiën kan in het Sauerland met het bekende skigebied van Winterberg, op iets meer dan twee uur rijden vanaf de Nederlandse grens. Ook voor een lang-weekend is dat goed te doen. Bovendien biedt dit voor beginnende skiërs een goede mogelijkheid om te proeven van een wintersportvakantie.

Net over de grens vind je in Oostenrijk de regio Vorarlberg, waar je bijvoorbeeld kunt wintersporten in het skigebied van Montafon. Je bent er relatief snel en vindt uitdaging voor de beginnende en ervaren wintersporter, met daarnaast prachtige wandelmogelijkheden.

Zomervakantie met meerdere generaties

Het genoemde Belvilla-onderzoek geeft aan dat 40% van de gezinnen een zomervakantie met meerdere generaties ziet zitten. Als je wat langer samen weggaat, is het leuk om in een gebied te zitten met diversiteit. Denk aan een combinatie van stad, strand en natuur. Dat kan bijvoorbeeld in de Portugese Algarve in Quinta da Palmeira Encantada. Dhr. Meijer is zeer te spreken over deze oude boerderij met privézwembad als basis voor een drie-generatievakantie: “Wat een uitstekende accommodatie. Als je over een auto beschikt (wij hadden er een voor ieder gezin i.v.m. de bagage voor de kleinkinderen) zijn er vele uitstapjes mogelijk. Wij deden als grootouders Evora terwijl de kinderen Silves bezochten.” De regio bedient golfliefhebbers ook nog eens op hun wenken.

Zuid-Frankrijk weet eveneens menig vakantieganger te verleiden, bijvoorbeeld in de Provence/Côte d’Azur. Zo vind je in de badplaats Hyères een villa met vier appartementen. Hier heb je dus wel de lusten, maar niet de lasten van een gezamenlijke vakantie!

Ook voor kinderen is de wandeling vanaf villa Normandie naar het strand goed te doen

Ook voor kinderen is de wandeling vanaf villa Normandie naar het strand goed te doen

Wil je wat minder ver, dan is de Belgische kust een tip. Een aantal jaar geleden verbleef ik daar met drie generaties in de villa Normandie te Middelkerke. Het is een ruim vakantiehuis in een rustige woonwijk. Het wandelingetje naar zee is ook voor kinderen goed te doen, zeker met een tussenstop bij de nabijgelegen speeltuin en eendenvijver.

Ben je zelf al eens met meerdere generaties op vakantie geweest? Je tips zijn welkom!