De beste hobbykoks van Vlaanderen_Hof 't Suytsant_Zeeland_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

De beste hobbykoks van Vlaanderen logeren in Hof ‘t Suytsant

Culinair verblijven in Zeeuws-Vlaanderen

Het populaire, Vlaamse tv-programma ‘De Beste Hobbykok van Vlaanderen’ is bezig aan het derde seizoen. Na een eerste selectieronde uit honderden kandidaten begeleiden sterrenkoks Sergio Herman en Gert De Mangeleer een steeds kleiner wordende groep topkoks in spé. Die groep wordt uitgedund aan de hand van culinaire proeven. De tweede aflevering toont nog veertien koks, strijdend om de felbegeerde titel. In deze uitzending neemt Sergio Herman ze mee naar zijn Zeeuwse geboortegrond, waar hij gastronomische geheimen van de zee onthult. Na een lange dag van tv-opnames arriveren de hobbykoks in hun vakantiehuis. Wil je ook de culinaire tips van Sergio ontdekken? Kom dan net als de beste hobbykoks van Vlaanderen naar Zeeland!

De opnames

Hof 't Suytsant_Zeeland_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

Een extra warm welkom in Hof ‘t Suytsant met fakkels, een vuurkorf en kaarsjes

De hobbykoks en crew overnachten in twee vakantiewoningen van Belvilla, waardoor wij de gelegenheid hebben om mee te kijken bij de opnames. Ruim op tijd arriveren we al bij vakantiewoning Hof ‘t Suytsant, het logeeradres van de deelnemers. Het is een koude winterdag met waarschuwingen voor ijzel. Tijdens de opnames zorgt dat voor behoorlijk wat oponthoud. De wegen zijn glad en niet alleen met de auto, maar ook te voet is het uitkijken. Dat blijkt onder meer op de spekgladde kade in Yerseke, waar enkele mensen onderuit gaan bij het betreden van een vissersboot. Volgens de planning arriveren de deelnemers rond acht uur ’s avonds bij het vakantiehuis, maar al snel blijkt dat dit uitloopt. We willen ze een warm welkom geven en brengen de groepswoning alvast extra in sfeer. Als de deelnemers eindelijk rond half tien aankomen, branden diverse fakkels, knispert een vuurkorf en ook de kaarsjes zijn al aan. Het vakantiehuis heeft bovendien een laagje groen en oranje gekregen; de kleuren van Belvilla.

De beste hobbykok van Vlaanderen_Belvilla vakantiehuizen

Topkoks in spé bladerend in de brochure van Belvilla die zelf ook in het teken staat van koken

Bij aankomst van de groep is het even gedaan met de rust rond de vakantiewoning. Diverse auto’s parkeren, opnamemateriaal wordt uitgeladen en mensen krioelen en roepen naar elkaar. De camera- en geluidsman staan al klaar om het binnengaan van de eerste hobbykoks te filmen. ‘Allemaal stil!’, schalt over de set, als binnen enkele minuten buitenshuis de eerste opnames worden gemaakt. Iedereen heeft een lange dag gehad, maar dat is niet te merken aan het kordate optreden van het team. De crew verhuist naar binnen en filmt daar ook een groepje deelnemers, al bladerend in een brochure van Belvilla. Een paar hobbykoks duikt de keuken in. Hoewel het laat is en het programma in het teken staat van koken, hebben de deelnemers nog geen avondeten op. Dat het niet allemaal haute cuisine hoeft te zijn, blijkt uit de friet en hamburgers die ze bereiden. Flesjes wijn worden ontkurkt en een aantal koks ploft moe maar voldaan neer op de bank. Dag één van aflevering twee staat op tape. It’s a wrap!

Belvilla vakantiehuizen

Kookboeken bieden aanvullende inspiratie voor de nieuwe opdracht

De deelnemers zijn echter nog niet klaar. Op tafel liggen diverse kookboeken om de inspiratie aan te wakkeren voor de opdracht van morgen. Het wordt iets met schaaldieren, dat is bekend. Verder laten de coaches Sergio en Gert het over aan de creativiteit en het culinair inzicht van de deelnemers. Wie afvalt weten ze morgen pas. Wel is zeker dat de dag weer vroeg begint. Om zeven uur ’s ochtends vertrekken de hobbykoks al uit de vakantiewoning voor een dagje koken op locatie in Vlissingen.

Sfeervolle, Zeeuwse vakantiehuizen

Hof 't Suytsant_Zeeland_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

Rust en ruimte rond Hof ‘t Suytsant, de woning waar de deelnemers slapen

De groepswoning Hof ‘t Suytsant, het logeeradres van de deelnemers, is gebouwd in 2006 en biedt als geheel plaats aan groepen tot zestien personen. Het is ook in twee delen te huur, ieder voor acht personen. Het huis ligt heerlijk rustig net buiten het dorpje Zuidzande aan een doodlopende weg naast het boerenbedrijf van de eigenaar. Er is een sauna, speeltuintje en een grastennisbaan in de zomer. Je kijkt uit op de naastgelegen boomgaard en het vlakke Zeeuwse land. Bovendien zijn de kust, Cadzand-Bad en Sluis vlakbij.

Klein Hof ter Zand_woonkeuken_Zeeland_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

De woonkeuken van Klein Hof ter Zand, vakantiehuis van de crew

De crew overnacht een straat verderop in vakantiehuis Klein Hof ter Zand. Ook hier geniet je van een landelijk, vrij uitzicht. Deze vakantiewoning voor tien personen is zeer sfeervol ingericht met landelijke accenten en een supergezellige woonkeuken.

Mosselen en oesters in Yerseke

De eerste opnamedag zijn de deelnemers met Sergio Herman op pad geweest rond Yerseke. De sterrenkok nam ze mee op een culinaire ontdekkingstocht. Ze struinden met hem als jutters over het strand op zoek naar eten. Ook maakten ze een boottocht op de Oosterschelde. Het dorp Yerseke ligt aan deze zeearm en staat vooral bekend om de mossel- en oestercultuur. De hobbykoks leerden over het koken met schelpdieren en zeewier. Belvilla biedt vele vakantiehuizen in de omgeving van Yerseke. Zo vind je bijvoorbeeld in Hoedekenskerke de regiotypische groepswoning Molenzicht.

Koken op locatie in Vlissingen

Vakantiehuis Elise_monument_Vlissingen_Zeeland_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

Vakantiehuis Elise, een monumentaal pand in het centrum van Vlissingen

Op dag twee nemen de deelnemers het veer van Breskens naar Vlissingen, de stad aan Westerschelde. Deze dag staat in het teken van koken op locatie en laat het groepje hobbykoks verder afslanken door de culinaire proef ter plaatse. Belvilla biedt ook een ruime keus aan vakantiehuizen rond Vlissingen. Zo vind je in het centrum van de stad een monumentaal pand met daarin vakantiehuis Elise waar je prima stad en strand kunt combineren. Of wat denk je van het knusse dijkhuisje De Zeeschelp in Schoondijke, net aan de andere kant van de Westerschelde?

De sterren van de hemel

Wil je zelf ook proeven van de kookkunsten van Sergio Herman? Bezoek dan zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis of Pure-C, zijn restaurant aan het strand in Cadzand. Vergeet niet ruim vooraf te reserveren en laat je smaakpapillen verrassen. De andere coach Gert De Mangeleer zwaait de scepter in het driesterrenrestaurant Hertog-Jan in Brugge. Vanuit Zeeland is deze historische stad ook goed te bezoeken.

Het derde seizoen van De Beste Hobbykok van Vlaanderen startte dinsdag 5 maart 2013 om 20.30 uur bij VTM. De aflevering vanuit Zeeland, geboortegrond van Sergio Herman, was te zien op dinsdag 12 maart en op zondag 17 maart 2013.