station_Belvilla vakantiehuizen

Op een klein stationnetje, ergens in de vroegte…

Vakantiehuizen met een spoorwegverleden

Is het tijd voor vakantie? Kom dan stoom afblazen op een klein stationnetje! Diverse vroegere haltes van treinen vormen nu een stopplaats voor vakantiegangers. Bij Belvilla vind je meerdere stations die een nieuwe functie hebben gekregen als vakantiehuis. Een mooie manier om erfgoed te behouden! Anderzijds hebben ook de sporen zelf soms een nieuwe functie gekregen. Een goed voorbeeld daarvan is het Ravel-netwerk in de Belgische Ardennen waarbij oude spoorlijnen zijn omgevormd tot wandel- en fietspaden. Maak je liever een ritje per heuse stoomtrein? Dat kan op diverse trajecten en is een leuke belevenis tijdens een weekendje weg of vakantie. Ontdek vakantiehuizen met een spoorwegverleden of nabij een oud spoortraject.

Vakantiehuizen in voormalige stations

Tramstation aan het fiets- en wandelnetwerk van Ravel
Gite de l'ancienne gare_station_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

In de jaren ’50 stopte bij dit station de lokale tram met passagiers en koopwaar

In het Ardeense dorpje Oignies-en-Thiérache kun je logeren in een voormalig tramstation, heel toepasselijke genaamd ‘Le gite de l’Ancienne Gare’. Dit station werd op 25 maart 1911 in gebruik genomen voor de lokale tramverbinding van 10 kilometer tussen Oignies-en-Thiérache en Olloy-sur-Viroin. De tram vervoerde passagiers en koopwaar. Nadat eerst in 1954 het passagiersvervoer stopte, werd vervolgens in 1957 de lijn volledig gesloten, ook voor goederenvervoer. Tegenwoordig vormt de voormalige tramverbinding een onderdeel van het Ravel-netwerk. Het oude stationnetje is nu omgetoverd tot vakantiehuis met een comfortabel interieur in een rustige omgeving. Het interieur herinnert nog aan vervlogen tijden, zoals de hoge plafonds en de deels nog originele deuren en vloeren. In het vakantiehuis vind je ook diverse foto’s, oude tramlampen en geschiedenisboeken die verwijzen naar de oude functie als station.

Stationscafé wordt kleurrijke groepswoning
Groepshuis_La Paillerie_stationscafé_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

Groepshuis La Paillerie als stationscafé omstreeks 1920

De groepswoning La Paillerie huist in een voormalig stationscafé dat later ook dienst deed als een familiepension. Nu is het te huur als kleurrijk vakantiehuis voor groepen. De woning is volledig gerenoveerd, maar herinnert bijvoorbeeld met oude foto’s uit 1920 nog aan het rijke verleden.

Treinenregio Saksen met vakantieappartement in station

In het Duitse Saksen kun je verblijven in een appartement in een voormalig station. Het ‘Alter Bahnhof’ biedt twee appartementen voor twee personen, die je ook gecombineerd kunt huren voor vier personen. Erg prettig voor bijvoorbeeld twee samen reizende stellen. Het oude station ligt in de regio Königstein in het zuiden van de Duitse deelstaat Saksen. Hier vind je een prachtige combinatie van historisch karakter en modern comfort. Extra leuk is dat de regio Saksen een echte treintraditie kent. Een tiental historische spoortrajecten is bewaard gebleven. Je kunt hier nog met een stoomtrein rijden over de oude smalspoorbanen.

Liefdevol gerestaureerd stationsgebouw in Hessen
Alter Bahnhof am Edersee_station_Duitsland_Belvilla vakantiehuizen

De treinrails liggen nog bij vakantiehuis Alter Bahnhof am Edersee

Het Alter Bahnhof am Edersee laat door de naam weinig te raden over. Het is inderdaad een oud station aan de Edersee in Hessen. Het voormalige stationsgebouw is op liefdevolle wijze gerestaureerd. De oude spoorlijn is nog steeds te zien, maar niet meer actief in de normale dienstregeling. Slechts zeer zelden rijdt een stoomtrein bij speciale gelegenheden nog over dit traject.

Station in de Vulkaaneifel

Even buiten het bekende vakantieplaatsje Schalkenmehren aan een karakteristiek vulkaanmeer kun je verblijven in Alter Bahnhof Schalkenmehren. Deze vakantiewoning ligt op slechts vijfhonderd meter van het meer en bevindt zich direct aan de fietsroute over het voormalige spoorbaantracé, die door de hele regio voert.

Spoorweghuis in glooiende Champagnestreek

Maison Garde Barrière 38 is een voormalig spoorweghuis in het zacht glooiende van de Champagne-Ardennen in Noord-Frankrijk. Het vakantiehuis ligt aan een inmiddels verdwenen spoorweg. Met een beetje geluk kun je hier onder meer kraanvogels, reeën en vossen spotten.

Spoorhistorie in de Dordogne

Ook in de Dordogne staat een vroeger spoorweghuis dat nu te huur is als vakantiewoning. In het vakantiehuis met de naam ‘Les deux Tourterelles Rouge‘ (‘De Twee Rode Tortelduifjes’) geniet je van een Franse sfeer, een grote tuin met vlinders en vogels en een regio waar je veel kan beleven.

FR-05747-01_Les deux Tourterelles Rouge_spoorweghuis Dordogne_Belvilla vakantiehuizen

Een Franse sfeer in een vroeger spoorweghuis in de Dordogne

Wakker worden in een wagon

Bij Belvilla vind je niet alleen vroegere stations. Je kan zelfs verblijven in postwagons uit de jaren dertig. De inmiddels stilstaande wagons zijn gerenoveerd met behoud van het oorspronkelijke karakter. Eén van de wagons fungeert als woonkamer, een andere is met eettafels ingericht als restauratie. Slapen doe je in de couchettes, zoals je van een slaaptrein mag verwachten. Je kunt de treinwagons huren voor vijftien personen of op reis gaan met een groep tot 22 reizigers. Het is een zeer bijzonder, eenvoudig logeeradres voor liefhebbers van treinen en nostalgie. Verwacht dus geen grote luxe, maar kom wel thuis met een verhaal!

BE-4852-12_La Gare Hombourg_postwagons_Belvilla vakantiehuizen

Zelfs logeren in een trein kan bij Belvilla

BE-4852-12_La Gare Hombourg-15_postwagons_Belvilla vakantiehuizen

Het lijkt of de conducteur ieder moment weer binnenstapt

Ravelnetwerk: oud spoor fungeert als fiets- en wandelroute

Het Ravelnetwerk bestaat uit honderden kilometers aan recreatieve routes voor niet-gemotoriseerd verkeer, zoals wandelaars en fietsers, maar ook skaters en ruiters. Het netwerk is onderverdeeld in diverse trajecten en verbindt bijvoorbeeld oude tram- en treinverbindingen met jaagpaden. Ze bieden een charmante manier om de omgeving te verkennen, zonder continu voorbijrazend verkeer.

Belvilla biedt diverse vakantiehuizen nabij een traject van Ravel. Zo kun je in het groepshuis Le Val de l’Our verblijven met groepen tot zelfs zesentwintig personen. Het netwerk van Ravel loopt vlak bij dit voormalige hotel.

Op stoom komen

Wil je liever zelf een ritje maken met een stoomtrein? Op diverse plaatsen kan dat nog! Het zijn veelal toeristische ritjes die georganiseerd worden door liefhebbers. Erg bijzonder om mee te rijden en zeker leuk om tijdens een vakantie te beleven. Enkele voorbeelden van stoomtreintrajecten:

stoomtrein_Valkenburg-Schin op Geul_Belvilla vakantiehuizen

“Instappen maar!” in de Zuid-Limburgse stoomtrein van Valkenburg-Schin op Geul

– In Zuid-Limburg kun je een ritje maken tussen Simpelveld en Valkenburg met de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Belvilla biedt vele vakantiehuizen in Zuid-Limburg aan, met daarbij natuurlijk ook diverse vakwerkhuizen die de omgeving hier sieren.

– Ook tussen Apeldoorn en Dieren rijdt nog regelmatig een stoomtrein van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. De omgeving leent zich natuurlijk perfect om Apenheul, Paleis het Loo en Nationaal Park De Veluwe te bezoeken. Bekijk hier de vakantiewoningen rond Apeldoorn, met onder meer diverse bungalows op parken en Veluwse boerderijtjes.

– Op de route Goes-Borsele ga je terug naar de spoorwegen uit de jaren dertig. Een stoomtrein rijdt je door het Zeeuwse landschap. Ook in deze Zeeuwse regio rond Goes  vind je veel vakantiehuizen, variërend van woningen op een vakantiepark, tot boerderijen en bakkershuisjes.

– In Groot-Brittannië kun je nog mee met de Kent & East Sussex Railway. Belvilla biedt een diversiteit aan vakantiehuizen in Kent. Zeer typerend voor de regio zijn de vakantiewoningen in hopdrogerijen waar je nu kan logeren. Je vindt in deze tuinenregio ook schattige cottages, statige landhuizen en gastvriendelijke kustwoningen.

Hakke, hakke, puf, puf, weg zijn wij. Kom je ook stoom afblazen op een klein stationnetje?