Ga jij binnenkort op vakantie naar Frankrijk en wil jij échte Franse gerechten eten? Goed nieuws! Onze Franse collega Morgan heeft vandaag de lekkerste Franse gerechten voor jou op een rij gezet. Welk culinair hoogstandje wil jij graag proeven?

raclette

1. Raclette

Kaas-fan? Dan gaat het gerecht ‘Raclette’ je zeker bevallen! Raclette is namelijk niets meer dan het ‘schaven’ van een stuk kaas. Een ronde kaas wordt doormidden gesneden, die wordt vervolgens verwarmd en als de kaas eenmaal zacht is kan het er afgeschraapt worden. De gesmolten kaas wordt vervolgens verdeeld over een bord met gestoomde aardappelen, worst of ham. Smullen maar!

fondue-savoyarde

2. Fondue Savoyarde

Dat Fransen van kaas houden, bewijst ook dit gerecht. Fondue Savoyarde is eigenlijk een kaasfondue, waarbij de gesmolten Beaufort kaas gemengd wordt met droge witte wijn. Het gerecht is afkomstig uit de regio Savoie en wordt hier vaak als streekgerecht geserveerd.

ratatouille

3. Ratatouille

Misschien wel één van de bekendste gerechten uit Frankrijk is ratatouille. Het gerecht bestaat uit gestoofde groenten en is vooral populair in de Provence. De basis ingrediënten van dit recept zijn courgette, aubergine, tomaat, ui en knoflook, maar er worden vaak ook andere variaties opgediend.

gratin-dauphinois

4. Gratin Dauphinois

Dat de Fransen niet vies zijn van een ovenschotel, dat bewijst ‘Gratin Dauphinois’. Dit gerecht is een ovenschotel die vooral bestaat uit aardappelen en crème fraîche. Het is afkomstig uit de vroegere regio Dapuhiné.

pot-au-feu

5. Pot-au-Feu

Pot-au-Feu betekent letterlijk ‘Pot op het vuur’ in het Frans en het gerecht is dan ook een Franse stoofpot van groenten en vlees. Het vlees dat in dit gerecht gebruikt wordt is rundvlees, aangevuld met groenten van het seizoen.

boeuf-bourguignon

6. Boeuf Bourguignon

Ook bij Boeuf Bourguignon wordt er rundvlees gestoofd, maar dit keer in rode Bourgogne-wijn, vermengd met uitjes, spekjes en champignons. De naam verraad het al een beetje, maar dit is een typisch gerecht uit Bourgondië.

kikkerbillen

7. Kikkerbillen

Wat er in Frankrijk ook geserveerd wordt, zijn kikkerbillen. Het is eigenlijk te vergelijken met de drumstick van een kip, maar dan iets kleiner. Het wordt vooral bereid met boter, knoflook en peterselie of het wordt gepaneerd.

galette-bretonne

8. Galette Bretonne

In de Bretagne kom je heel veel tentjes tegen waar je heerlijke galettes kunt eten. Het hoofdingrediënt voor dit gerecht is boekweitmeel. Het wordt gezien als een hartig tussendoortje, bestaande uit ham, worst, ei, kaas en groenten.

Sluit je hoofdgerecht af met heerlijke…

crepes

9. Crêpes

Voor een zoete afsluiter kun je gaan voor echte Franse crêpes. Dit zijn flinterdunne pannenkoekjes met zoet beleg, die je op veel plaatsen in Frankrijk tegenkomt. Onze favoriet? Die met nutella!