Wijn Toscane

Waar denk jij aan als je aan vakantie denkt? Iedereen heeft zijn eigen idee van een geweldige vakantie. Maar waar iedereen het mee eens kan zijn, is dat lekker eten en drinken altijd onderdeel is van een geweldige vakantie!

Bij die heerlijke buitenlandse cuisine hoort natuurlijk een geweldige wijn. De beste wijnen vind je in de gebieden waar deze geproduceerd worden. Maar waar is dat precies? Wij hebben de 5 beste wijngebieden van Europa voor je op een rijtje gezet.

5. Oostenrijk

Huh? Oostenrijk? Niet echt een land waar je meteen aan denkt bij goede wijn! Echter, één van de best bewaarde wijngeheimen is de Grüner Veltliner. Dit is een frisse witte wijn met hinten van Citrus en honing, en een vleugje peper. Naast Oostenrijk vind je deze ook in Hongarije en Tsjechië.

Let op: Oostenrijkers drinken hem soms vermengd met sparkelend water, wat niet voor iedereen weggelegd is. Misschien een keertje proberen?

Wijn Bourgondië

4. Bourgondië

Zelfs in Nederland associëren wij Bourgondiërs met genieten en heerlijk eten, en de wijn uit deze regio draagt daar haar stokje aan bij. Denk bijvoorbeeld aan de stevige witte Chablis en haar bekende Grand Cru’s. Meer een liefhebber van Rood? Kijk dan eens naar de Pinot Noir uit Côte de Nuits.

Mooie bonus: Bourgondië grenst aan het gebied waar Beaujolais verbouwd wordt. Een dagtripje is zeker aan te raden!

3. Toscane

Buiten het feit om dat Toscane al een enorm populaire bestemming is, zit je hier ook uitstekend voor een kwaliteitswijn. Zeker in de afgelopen twintig jaar zijn de wijnen uit deze regio er enorm op vooruitgegaan. Dit is te danken aan de Sangiovese druif, een kruidige wijn en relatief veel tannine. O.a. de bekende Chianti, Brunello di Montalcino en Montepulciano worden van deze druif gemaakt.

De naam Sangiovese is afgeleid van ‘sanguis Jovis’, oftewel Bloed van Jupiter. Er zit dan ook een religieus element aan, dat stamt uit de tijd van de klassieke Romeinen. Dit zie je terug in de vele wijnfestivals in Italië. Ben je in september in de omgeving? Ga dan eens kijken op zo een festival!

Wijn Bordeaux

2. Bordeaux

Geen enkele lijst is compleet zonder een Bordeaux; het is bijna een synoniem voor wijn! Hoewel de populariteit in Nederland wat afgenomen is afgelopen jaren, is het internationaal gezien nog steeds de meest gewilde wijnsoort. Je kunt dan ook eigenlijk de plank niet misslaan als je een van de Châteaus uit de regio hebt. De druivensoort die je hier vindt kent iedereen wel: Merlot, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc.

Een mooi extraatje aan het gebied: je vindt er ook geweldige gebieden om te verblijven, zoals Les Landen, Bayonne en Archacon. Voor ieder wat wils!

Wijn La Rioja

1. La Rioja

De regio die wij als beste beoordelen ligt, jawel, in Spanje! De streek La Rioja is een topgebied voor zowel rode als witte wijnen. De gelijknamige rode wijn Rioja, gemaakt van de Tempranillo druif, is een wijn met veel rood fruit, maar heeft dankzij de houtrijping ook vaak een hint van Vanille. Het fruitige komt ook terug in de witte wijnen, die ook nog eens heerlijk aromatisch zijn.

De wijnen uit Rioja krijgen als een van de weinige wijnen uit Spanje een DOCa kenmerk (Denominación de Origen Calificada) mee. Dit kenmerk is gereserveerd voor wijnen die al lange tijd bewijzen van de hoogste kwaliteit te zijn. Je mag de schrijver dan ook gerust wakker maken voor een heerlijke Rioja (tip: het liefste heb ik een Rioja Crianza).