Zuid-Limburgs landschap in herfst
Zuid-Limburgs landschap in herfst

Warme herfstkleuren, knisperende bladeren onder je wandelschoenen, beukennoootjes rapen en paddenstoelen zoeken… de herfst is de mooiste tijd voor een flinke boswandeling. En de herfstvakantie is een goede gelegenheid om nieuwe wandelroutes te ontdekken. Boek een weekje op een vakantiepark midden in de natuur en trek er met z’n allen op uit om een onbekend stukje Nederland te verkennen. Hier vind je een aantal wandelroutes die in de herfst op hun allermooist zijn. Al deze routes zijn duidelijk bewegwijzerd en je vindt er uitgebreide informatie over op het internet.

Leuvenemse bossen

Beginnen we met een korte route. Op deze 5,5 kilometer lange rondwandeling van Natuurmonumenten volg je de grillige loop van de Leuvenemse Beek door de bossen bij Ermelo. Op de lemige grond langs de beek groeien veel loofbomen, wat deze route vooral in de herfst speciaal maakt. Bewonder de statige beuken en de knoestige eiken en kijk uit naar ijsvogels die hun kostje zoeken in het heldere water van de beek. Ook grotere dieren leven in de Leuvenemse bossen. Vooral in de vroege ochtend en tegen de avond kun je met wat geluk reeën en wilde zwijnen zien. Deze korte, maar bijzonder afwisselende wandeling maakt deel uit van de 165 km Lange Afstands Wandelroute (LAW) Dwars door Gelderland.

Bomenroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen

Deze 14 kilometer lange route in het Noord-Hollandse ’s Gravenland is in de herfst niet minder dan spectaculair. Op de ’s Gravenlandse buitenplaatsen werden in voorbije eeuwen bijzondere bomen geplant, en een aantal daarvan is in de herfstvakantie te bewonderen in hun mooiste herfsttooi. Tijdens je wandeling kom je langs sprookjesachtige platanen, een zevenarmige linde en de eeuwenoude eik bij de houten schuur van Boekesteyn, de laatste overlevende van de eikenlaan die hier omstreeks 1725 is aangelegd. Ook de beuken op deze route mogen er zijn. Zoals de 200 jaar oude ‘Rode Reus’ op het gazon van de buitenplaats Boekesteyn en de dikste beuk van Nederland op buitenplaats Schaep en Burg, die een omtrek heeft van ruim vier meter.

De N70 bij Berg en Dal

Reusachtige oude kastanjebomen flankeren een deel van deze 14,2 kilometer lange wandelroute door de glooiende bossen ten oosten van Nijmegen. Niet alleen de mogelijkheid om je zakken te vullen met kastanjes maakt dit een ideale herfstwandeling, ook het uitzicht over de kleurende boomtoppen is bijzonder. Het heuvelachtige landschap biedt schitterende vergezichten over de polders, uiterwaarden en het rivierenlandschap van de Waal en in de verte de Rijn. Daarnaast is de N70 een sportieve uitdaging. Op je wandeling overbrug je 375 hoogtemeters en beklim je zo’n 500 traptreden.

Wandelroute St. Pietersberg

Op deze 11 kilometer lange rondwandeling bij Maastricht kun je niet alleen de herfstkleuren van de bossen bewonderen, maar ook die van de wijngaarden. Vanaf de westhelling van de St. Pietersberg heb je een prachtig uitzicht over het Jekerdal en de wijngaard van de Apostelhoeve. Een andere attractie op deze grensoverschrijdende route is Fort Sint Pieter, waar tijdens het Beleg van Maastricht in 1673 de Franse generaal d’Artagnan sneuvelde. Inderdaad, dezelfde d’Artagnan die we kennen uit De Drie Musketiers van Alexandre Dumas. Onderbreek je wandeling voor een rondleiding door het gerestaureerde fort, dat een biotoop is voor bijzondere muurplanten en een overwinteringsplaats voor zeldzame vleermuizen. Belvilla heeft prachtige vakantiehuisjes in Limburg, perfect als vertrekpunt voor een lange wandeling.

Waterloopbos, Flevoland

paddenstoelen in bos
paddenstoelen in bos

De Natuurmonumenten wandelroute door Het Waterloopbos is slechts 3 kilometer, maar nergens vind je zoveel verschillende soorten paddenstoelen als hier. De afwisseling van grondsoorten en van droge en natte plekken vormt een ideale voedingsbodem. Op deze wandeling kom je ook langs een groot aantal waterloopkundige modellen. Vanaf begin jaren vijftig is hier onderzoek gedaan naar waterwerken voor onder meer de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte. Houd even de pas in om een uniek kunstwerk te bewonderen. ‘Deltawerk’, een grillige constructie van betonnen panelen, begroeid met zeldzame korstmossen, biedt een magische belevenis van licht en donker, met mooie doorkijkjes op de omringende natuur.

Maak je boswandeling spannend voor kinderen

twee kinderen zoeken sporen in bos
twee kinderen zoeken sporen in bos

Alleen maar lopen wordt voor kinderen na een tijdje soms toch een beetje saai. Hoe hou je het leuk en spannend? Een paar tips:

  • Ga spoorzoeken

Al laten wilde dieren zich niet altijd zien, hun sporen vind je overal in het bos. Maak van je wandeling een spoorzoektocht en probeer samen te ontdekken van welke dieren de pootafdrukken die je tegenkomt zijn.

  • Maak een herfsttafel

Onze voorouders waren jagers/verzamelaars en de verzamelwoede komt weer helemaal boven tijdens een boswandeling in de herfst. Laat de kinderen de mooiste bladeren, takken, eikels en kastanjes zoeken en er in je vakantiehuis een sfeervolle herfsttafel van maken.

  • Laat de kinderen de weg kiezen

Links of rechts? Of dwars tussen de bomen door? Laat je kinderen kiezen. Zorg er wel voor dat je niet te ver afdwaalt en een idee hebt hoe je terugkomt op de route.

  • Wie maakt de mooiste foto?

De mobieltjes zijn op deze wandeling voor de kinderen. Maak er een competitie van en bekijk thuis wie de mooiste natuurfoto heeft gemaakt.

Naar Blog overzicht