Top bezienswaardigheden in Cornwall

De spectaculaire kust van Cornwall

Schippertje mag ik overvaren?

Het einde van de wereld is nabij

Op bezoek bij koning Arthur

Aanmelden

Een vakantie in Cornwall biedt voor elk wat wils

Maak kennis met Cornwall

Het uiterste zuidwesten van Engeland vormt een langgerekt landpunt dat aan alle kanten door de zee wordt omringd. Het landschap is hier zeer divers, relatief ongerept en soms uitermate ruig. Het bijzonder zachte zeeklimaat zorgt voor winters waarin de temperatuur bijna nooit onder het vriespunt raakt. Daardoor vind je er subtropische palmen en andere exotische planten. Bezoek bijvoorbeeld het Eden project, een spectaculaire botanische tuin in Bodelva.

Langs de kust van Cornwall vind je prachtige kliffen, baaien en leuke badplaatsjes. Meerdere mooie natuurgebieden worden beheerd door de National Trust en het gehele graafschap is een prachtig wandel- en fietsgebied.
Verspreid over Cornwall liggen leuke steden en verschillende plaatsen die vanuit historisch oogpunt interessant zijn. Prehistorische herinneringen, kastelen en forten, musea en prachtige tuinen maken een vakantie in Cornwall zeker de moeite waard!

Spektakel langs de kust van Cornwall

Omdat het zuidwesten van Engeland aan alle kanten door de zee omringd wordt, liggen bijna alle vakantiehuizen in Cornwall dicht bij de kust. De kusten zijn erg gevarieerd: van rotspartijen en kliffen tot azuurblauwe baaien met witte zandstrandjes. De zuidelijke kustlijn doet mediterraan aan, terwijl de ruige noordkust een meer Atlantisch karakter heeft. Hier is de kracht van de oceaan die op de kust inbeukt goed te merken.

Langs de kust liggen verschillende leuke plaatsjes.. De kuststad Falmouth in het zuiden van Cornwall ligt aan het estuarium van de monding van rivier de Fal. De stad heeft een maritiem museum en een kunstmuseum en in de buurt liggen de bijzondere tuinen Trebah Garden en Glendurgan Garden. Je vindt er ook historische forten zoals Pendennis Castle en St. Mawes Castle.
Iets verder naar het westen, gelegen op een rots in de zee ligt St. Michael's Mount met een kerk, een kasteel en tuinen. Vanuit het vlakbij gelegen levendige kuststadje Penzance kan je een boottocht maken naar de Isles of Scilly die ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten buiten de kust liggen. Dit is een groep van meer dan 100 eilandjes, waarvan er slechts vijf bewoond zijn.
Het meest zuidelijke punt van Engeland is Lizard Point, met prachtige kliffen.

De National Trust draagt zorg voor historische en natuurlijke monumenten en beschermt zo het Engelse erfgoed. Grote delen van de noordelijke kust worden door de National Trust beheerd. Hier liggen onder andere de natuurparken St Agnes Heritage Coast, Trevose Head Heritage Coast en Hartland Cornwall Heritage Coast. Newquay is erg populair bij surfers: volgens velen is Newquay de beste surfspot van het gehele Verenigd Koninkrijk. Maar niet alleen surfers komen hier graag: de badplaats heeft maar liefst negen prachtige stranden en een rijk uitgaansleven. Ook het iets meer naar het noordoosten gelegen Port Isaac is een heerlijke kustplaats voor een vakantie in Cornwall. Vlakbij dit prachtige vissersdorpje, dat overigens ook graag door surfers bezocht wordt, ligt de romantische ruïne van Tintagel Castle. Volgens de legende is deze kaap de plek waar ooit het kasteel van koning Arthur stond.

Het binnenland van Devon en Cornwall

Niet alleen langs de kust, maar ook in het binnenland is de natuur uitnodigend voor wandelaars en fietsers en bovendien liggen hier enkele leuke plaatsen om te verblijven of te bezoeken.
Truro, de hoofdstad van Cornwall, ligt aan maar liefst twee rivieren, op slechts enkele kilometers afstand van zowel de noord- als de zuidkust. Het historische Truro is van oorsprong een handelsstad en speelde ooit een belangrijke rol in de verwerking van tin. In de stad zijn de gotische Truro Cathedral en het Royal Cornwall Museum de moeite waard.
Omdat Truro op slechts enkele kilometers van de noordkust en van de zuidkust ligt, vormt deze plaats een prima uitvalsbasis voor wandeltochten in beide kustgebieden.

Het meest bekende natuurreservaat van de streek is het Nationaal Park van Dartmoor. Het park ligt eigenlijk in het graafschap Devon, maar Devon en Cornwall worden meestal in één adem genoemd en de kans is groot dat je tijdens je vakantie in Cornwall ook een bezoekje zult brengen aan Devon. Dartmoor bestaat uit bossen, watervallen, heuvels en heide. Je bent er dus wel een tijdje zoet!

Alle vakantiehuizen in Cornwall
Veelgestelde vragen over een vakantie in Cornwall
Hoeveel‌ ‌Belvilla‌ ‌vakantiehuizen‌ ‌zijn‌ ‌er‌ ‌beschikbaar‌ in Cornwall?

In Cornwall kun je kiezen uit 70+ Belvilla vakantiehuizen.‌ ‌

Wat‌ ‌zijn‌ ‌de‌ ‌belangrijkste‌ ‌bezienswaardigheden‌ in Cornwall? ‌

Als‌ ‌je‌ ‌op‌ ‌vakantie‌ ‌bent‌ in Cornwall moet‌ ‌je‌ ‌zeker‌ ‌een‌ ‌bezoekje‌ ‌brengen‌ aan Eden Project, the Minack Theatre, the Lost Gardens Heligan, Tintagel Castle, Fistral Beach, Lizard, Pendennis en Trebah Garden.

Wat‌ ‌moet‌ ‌ik‌ ‌tijdens‌ ‌mijn‌ ‌verblijf‌ in Cornwall zeker doen?‌ ‌

Een‌ ‌paar‌ ‌activiteiten‌ in Cornwall die‌ ‌je‌ ‌niet‌ ‌mag‌ ‌overslaan:‌ ‌

  • Sneeuwklokjes bewonderen
  • Hardlopen en fietsen
  • Strandhoppen
  • Eten en drinken bij gezellige cafés
  • Ecoparken bezoeken
Welke‌ ‌gerechten‌ ‌moet‌ ‌ik‌ in Cornwall absoluut‌ ‌proeven?‌ ‌

In Cornwall kun‌ ‌je‌ ‌smullen‌ van Cornish Pasty, Cornish Clotted Cream, Cornish Yarg, Cornish Saffron Bun, stoofschotel met zeevruchten en geroosterde tarbot met Hollandaise saus.

Wat‌ ‌is‌ ‌de‌ ‌beste‌ ‌tijd‌ ‌voor‌ ‌een‌ ‌vakantie‌ ‌naar Cornwall?‌ ‌

Als je zin hebt in een vakantie naar Cornwall, kun je het beste gaan in juni en september.

Meer dan 40 jaar ervaring
Beoordeeld met een 4+
40.000+ huizen in Europa
2,8 miljoen gasten in 2020