Gastblog Nicole en Thieu – Toscane ontdekken met zijn twee

IT-50026-06_agriturismo Castelvecchio_luchtfoto_Belvilla vakantiehuizen

Vanuit een agriturismo in Toscane proef je letterlijk van La Dolce Vita

Wat doen andere gasten tijdens een vakantie? Welke tips kunnen ze geven? Wat is ze bijgebleven van een bepaalde regio? Belvilla laat gasten aan het woord die je mee terugnemen naar hun vakantie in een vakantiehuis. Deze keer zijn dat Thieu en Nicole die vanuit een agriturismo Toscane ontdekken met een focus op de Chianti.

 

 

Het voelt al snel als thuis

In het voorjaar gingen wij, Thieu en Nicole, zonder onze inmiddels studerende kinderen, heerlijk Toscane ontdekken met zijn twee. In juni verbleven we een week in vakantiehuis Pergolato midden in het Chianti-gebied, in de plaats San Casciano! Voorafgaand aan ons verblijf logeren er geen andere gasten in ons appartement, waardoor we van de Belgische beheerster Annemie vroeg mogen arriveren. Bij aankomst staat ze ons al op te wachten. Annemie vertelt dat ze hier al een aantal jaren woont en dat ze is getrouwd met een Italiaan. Ze laat ons het huis zien en geeft enkele tips voor de omgeving. Als welkomstattentie staat er een fles Chianti van het huis klaar! We gaan op ontdekking door ‘ons’ nieuwe huis. Opvallend is de typisch Toscaanse warme sfeer die al snel voelt als thuis. De bedden zijn al opgedekt en in de keuken liggen een courgette, een bosje verse kruiden, een mooi tafelkleed en een map met uitgebreide informatie. Dan is het tijd voor een borrel. We openen ons eerste flesje Chianti. Heerlijk!

IT-50026-06_Pergolato_slaapkamer_Belvilla vakantiehuizen

De bedden zijn bij aankomst al opgedekt.

Vakantie op een agriturismo

Op de agriturismo Castelvecchiowaar onze woning is, produceren en verkopen ze de bekende wijn ‘Chianti dei Colli Fiorentini’ en olijfolie ‘extravergine’. In een oud gebouw zijn een paar typisch Toscaans gerenoveerde appartementen. Ons appartement Pergolatoheeft een prachtig uitzicht over de groene heuvels met zijn olijfbomen en wijngaarden.  Op het terrein is een grote tuin met zwembad en andere faciliteiten. Bij de agriturismo staat ook het twaalfde-eeuws kerkje ‘Chiesa di San Lorenzo’, waar je zelfs kan trouwen! Kortom, dit is een geweldige stek voor een rustige vakantie en bovendien geschikt als uitvalsbasis om het Chiantigebied te ontdekken, zowel op cultureel als op gastronomisch gebied! Daarvoor hoef je trouwens niet eens het terrein af. Als je zin hebt in een kookworkshop of wijnproeverij organiseert de eigenaar deze voor je! Je schijnt hier zelfs een cursus Italiaans te kunnen volgen! Misschien voor de volgende keer?

IT-50026-06_agriturismo Castelvecchio_zwembad_Belvilla vakantiehuizen

Het is heerlijk vertoeven aan het zwembad van deze agriturismo

 

IT-50026-06_Pergolato_lezen bij het vakantiehuis_Belvilla vakantiehuizen

Lekker ontspannen met een boekje op het terras

De wijnproeverij willen we niet missen. We doen deze samen met een Nederlandse wijninkoper en Engelse vakantiegasten die vertellen dat ze hier al jaren komen. Het is bijzonder om broer en zus Rocchi te ontmoeten, de eigenaars van de agriturismo die hun verhaal vol passie brengen! Natuurlijk kopen we ook wat huiswijn voor thuis, al blijkt deze achteraf veel te snel op. Dat geeft ons echter een goede reden om nog eens terug te gaan!

Van Vespa tot vleesspecialist

Tijdens onze vakantie leren we de regio goed kennen. In San Gimignano huren we een Vespa. We maken een heerlijke rondrit, waarbij we natuurlijk genieten van een Italiaans ijsje. Hoe Italiaans wil je het hebben?

Nicole op de Vespa_Belvilla vakantiehuizen

Nicole en Thieu maken een tocht per Vespa

IJssalon_San Gimignano_Belvilla vakantiehuizen

Een Italiaans ijsje mag natuurlijk niet ontbreken!

Ook een bezoek aan Florence hoort erbij, waar we juist de massa wat proberen te ontwijken. Het is niet ons eerste bezoek aan de stad, dus de traditionele hoogtepunten kennen we al. Wij gaan op zoek naar nieuwe hoogtepunten en treffen een echt ouderwetse hoedenwinkel waar ze Borsalino verkopen. Prachtig!

Florence_hoeden borsalio_Belvilla vakantiehuizen

Op zoek naar andere hoogtepunten in Florence ontdekken Nicole en Thieu deze hoedenwinkel

In het dorp San Casciano begeven we ons tussen de locals op de markt, halen we boodschappen voor onze lunch en genieten ondertussen van Italiaanse taferelen. Wat een levenslust. Sprak ik nou maar beter Italiaans, dan wist ik waar die druk gebarende mensen het over hebben!

San Casciano_markt_2_Belvilla vakantiehuizen

De plaatselijke markt trekt veel mensen uit de regio

 

San Casciano_markt_1_Belvilla vakantiehuizen

“De boodschappen voor onze lunch kopen we op deze markt in San Casciano”, vertelt Nicole

Ook bezoeken we het plaatsje Certaldo op ongeveer 15 km van onze agriturismo. Certaldo bestaat uit twee delen; een lager gelegen modern gedeelte genaamd Certaldo Basso en het prachtige, middeleeuwse gedeelte Certaldo Alto waar de tijd lijkt stil te staan. Dit oude deel ligt op een heuvel en bereik je met een flinke klim te voet of per funicolare, een soort treintje.

Natuurlijk mag een dagje toeren door de Chiantistreek niet ontbreken. We proeven letterlijk en figuurlijk van deze wijnstreek met bekende plaatsen als Greve, Panzano en Raddi in Chianti. In Panzano lunchen we lekker in een echte ‘Enoteca’, een soort wijn/eetlokaal. Panzano in Chianti heeft een klein historisch centrum en gezellige restaurantjes. Eén daarvan is Solociccia, eigendom van de bekende Toscaanse slager Dario Cecchini, volgens Jamie Oliver de leukste slager van Italië. Hij heeft hier een kleine slagerswinkel waar je met een beetje geluk wordt getrakteerd op allerlei lekkere gratis hapjes en een glaasje wijn. Tegenover dit winkeltje heeft Dario nu ook een restaurantje waar je aanschuift aan een lange tafel en van al zijn lekkers kunt genieten. Het heet heel toepasselijk ‘Solociccia’, wat ‘alleen vlees’ betekent. Het menu bestaat uit vijf vleesspecialiteiten, twee ‘contorni’(bijgerechten), brood, wijn en koffie. Niets kiezen dus, maar gewoon proeven.

Enoteca_Panzano di Chianti_Belvilla vakantiehuizen

Panzono di Chianti kent diverse restaurants, waaronder deze Enoteca

Een streek ontdekken vanuit een vakantiehuis

Wat maakt een streek ontdekken vanuit een vakantiehuis voor ons nu zo bijzonder? Het leuke van een vakantiehuis is dat je tussen de locals verblijft, waardoor je de streek meer van binnenuit leert kennen. Vaak kan de eigenaar je goeie tips geven over de leuke plaatsen, bijzondere activiteiten en lekkerste restaurants. Bovendien biedt een vakantiehuis je veel ruimte en veel meer privacy. Live like a local! Daar komt nog bij dat je ook thuis kan eten, leuk om eerste de markt op te gaan en dan samen koken. Dat is voor ons vakantie!

Ook op vakantie in een agriturismo?

Wil je ook zo’n vakantie op een agriturismo in Toscane, net als Thieu en Nicole? Belvilla biedt meerdere appartementen bij agriturismo Castelvecchio, variërend van drie tot zes personen. Ook vanuit andere vakantiehuizen bij de Italiaanse boer kun je genieten van La Dolce Vita. Belvilla biedt je je een ruime keuze in Toscaanse agriturismo’s. Over het algemeen is een agriturismo een kleinschalig domein waar naast appartementen en vakantiewoningen de focus ligt op bijvoorbeeld het produceren van olijfolie of wijn. Dat is wel heel letterlijk proeven van het Italiaanse landleven!

Tips zijn het boerderij-appartement Gallo en de agriturismowoning Fagianoop een agriturismo in Zuid-Toscane tussen de wijn- en olijfgaarden. Op deze agriturismo in de Maremma produceren ze acht verschillende wijnen op zeer hoog niveau. De eigenaar geeft graag een rondleiding over het domein, waarbij je ook de cantina kan bezoeken. Natuurlijk sluit je af met een wijnproeverij!

IT-58014-01_Gallo_agriturismo_Toscane_Belvilla vakantiehuizen

Proeven van het lekkers van Toscane kan prima bij de woningen Gallo en Fagiano

Bij vakantiewoning Ovile kun je ook genieten van het lekkers dat Toscane biedt. De vriendelijke, gepensioneerde eigenaars van deze agriturismo produceren met veel passie wijn die ze rijpen in houten vaten. Ook maken ze een topkwaliteit olijfolie op hun 47 hectare grond. De wijn, dessertwijn vinsanto, olijfolie en groentes kun je ter plaatse kopen. “We hebben genoten van deze plek in het hart van Toscane”, zo meldt ‘De Wereld in 27 vakantiedagen’.

Welke agriturismo is het helemaal voor jou? En ga je ook Toscane ontdekken met zijn twee of bijvoorbeeld met je gezin?