Op vakantie gaan is pas écht leuk als het hele gezin mee kan! En dan bedoelen we ook je huisdier. Wanneer je je hond meeneemt op vakantie, is het zo dat je met een aantal zaken rekening moet houden. Met deze tips ga je goed voorbereid op vakantie!

1. De invoereisen zijn per land verschillend

Regels met betrekking tot je huisdier die voor Frankrijk gelden, hoeven niet per se ook voor een ander Europees land te geleden. Ieder land hanteert zijn eigen regels. Het is in veel landen bijvoorbeeld verplicht om je huisdier met een speciale gordel te vervoeren. Kleine honden kunnen achter de bijrijdersstoel op de grond vervoerd worden, terwijl grote honden vaak beter in de achterbak van een stationwagen hun reis kunnen doorbrengen. Zorg er altijd voor dat je naar de regels in alle landen die je doorkruist kijkt met betrekking tot het vervoeren van je huisdier.

2. Tips tegen wagenziekte

Het kan natuurlijk zijn dat jouw huisdier niet de grootste fan is van autoritjes. Is je hond of kat wagenziek of zenuwachtig? Dan zijn er een paar dingen waar je van tevoren rekening mee kunt houden. Zo is het belangrijk dat je de je huisdier de kans geeft om hun maaltijd te laten zakken. Geef dus niet direct voor vertrek heel erg veel voer. Je kunt er ook voor kiezen om het te verdelen over kleinere porties. Tijdens de autoreis kan frisse lucht ook helpen, dus zet het raam een beetje open. Rijd daarnaast rustig door bochten en probeer niet teveel te stoppen en op te trekken. Helpt dit alles niet, dan kun je bij de dierenarts terecht voor speciale pilletjes tegen wagenziekte.

vakantie-hond

3. Neem de tijd

Er is niets vervelender dan naar je vakantiebestemming haasten. Neem daarom ruim de tijd voor je reis. Je huisdieren willen onderweg graag hun benen strekken en ook voor plaspauzes moet tijd gemaakt worden. Ga je heel ver met de auto reizen? Dan is het misschien een goede keus om de reistijd over twee dagen te verdelen en onderweg in een hotel te overnachten.

4. Het kiezen van een geschikte vakantiebestemming

Je kunt jezelf wel voorstellen dat je huisdier niet veel heeft aan een bestemming met 30 graden en volle zon. Het kan wel, maar zorg ervoor dat er genoeg mogelijkheden zijn voor je huisdier om af te koelen. Denk aan schaduwplekjes en wellicht een airco in het vakantiehuis. Wanneer je veel onderneemt op vakantie, bijvoorbeeld winkelen en musea bezoeken, dan is het misschien fijner voor je huisdier om thuis te blijven.

auto-hond

Niet vergeten!

  • Wat je zeker niet moet vergeten op reis, is net als je eigen paspoort, het Europees dierenpaspoort van je huisdier. Hier moet het chip- of tatoeage nummer van je hond op staan.
  • Tekentang, borstel, riem en eventuele medicatie voor je huisdier. Daarnaast vinden sommige dieren het ook fijn om op een kleedje of kussen van thuis te slapen. Neem ook een favoriet speeltje en wat lekkers mee!
  • Genoeg eten en wellicht de eigen eet- en drinkbakken van je huisdier. Tip: wanneer je de voeding van je huisdier dagelijks moet afmeten met een afmeetbeker, is het een aanrader om van tevoren zakjes voer te maken die al afgemeten zijn. Zo weet je zeker dat je genoeg bij hebt en hoef je niet de hele voerbak mee te nemen. Neem altijd een paar extra zakjes mee voor de zekerheid!