Stavoren laten we langzaam achter ons, waarna we ons verplaatsen naar misschien wel het meest fotogenieke Elsftedenstadje: Hindeloopen. Mijn persoonlijke favoriet. Het plaatsje staat onder andere bekend om haar stijlvolle klederdracht, het voor Hindeloopen typerende schilderwerk, karakteristieke geveltjes, likhúsjes en vele houten bruggetjes. In 1225 kreeg Hindeloopen stadsrechten. Zo’n drie eeuwen geleden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad; de stad had destijds een vloot van meer dan 100 schepen! Met zo’n 900 inwoners is Hindeloopen één van de kleinere steden van Friesland. De Japanse toeristenbond heeft Hindeloopen zelfs uitgeroepen tot één van de 30 mooiste kleine plaatjes van Europa en wel op nummer 7!


Het pittoreske stadje is direct aan het IJsselmeer gelegen en biedt veel mogelijkheden op het gebied van watersport. Zo vind je in Hindeloopen een goede surf -en kitespot, kan er worden genoten aan één van de kleine zandstrandjes en zijn er twee havens welke goed bereikbaar zijn over groot water. De jachthaven biedt 550 ligplaatsen en diverse (nautische) voorzieningen. Sfeervol gelegen is de oude haven van Hindeloopen met uitzicht op de sluis, de KNRM en de kade met diverse leuke eetgelegenheden.

Rising Star

De zomer kan je dan ook perfect door brengen in één van onze Belvilla’s, waar gezelligheid en verkoeling binnen handbereik zijn. Dit jaar heeft de idyllisch gelegen cottage Skippers Inn de welverdiende prijs ‘Rising Star’ gewonnen. In een korte tijd heeft het huisje veel populariteit gekregen en de positieve beoordelingen liegen er niet om! De vakantiewoning is het ideale plekje voor een dagje strand, heerlijk uitwaaien op de Zeedijk in de frisse lucht, vissen vanaf het terras, fietsen door de Friese Weilanden of met de sloep de Friese Meren ontdekken. Heerlijk slenteren door de smalle straatjes en steegjes, de prachtige doorkijkjes en de vele romantische bruggetjes zullen je verrassen. Pas op dat je niet verdwaalt in het Venetië van het noorden!

Romantiek voor twee

Een ander optrekje die ik je zeker niet wil onthouden, is vakantiehuis Domus gelegen in een voormalig lagere school uit 1919. Het schoolgebouw is volledig verbouwd tot woonhuis met wijnwinkel en een vakantiewoning. Het romantische verblijf is voor twee en sfeervol ingericht met designmeubelen. Er kan van een glas goede wijn worden genoten in de omheinde groene tuin met bijbehorend terras.

Van Hindeloopen naar Workum

Zeven kilometer noordelijker bevindt zich een ander Fries Elfstedenstadje genaamd Workum. Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes en van gildebaren tot natuurwaarden. Je kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman, maar er is ook een museum waar je kennis maakt met de rijke historie van Workum. Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf; de vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard.

Paardenliefhebbers; opgelet!

Laten wij als Belvilla hier nu op in hebben gespeeld en ook in dit plaatje twee leuke vakantiehuizen verhuren. Zo hebben we gedacht aan de rolstoelgebruiker en de luxe vakantiewoning Berkenhof in een grote boerderij met prachtige ligging in ons aanbod opgenomen. De vakantiewoning is modern ingericht en voorzien van alle comfort. Paardenliefhebber? Deze zijn meer dan welkom! Er zijn paardenboxen aanwezig!

Een ander optrekje waar paarden meenemen ook tot de mogelijkheden behoort is vakantiehuis Het Strandhûs in Workum. Het strand bevindt zich letterlijk op loopafstand van het huisje. Het IJsselmeer is prachtig om ’s avonds op het strand te gaan paardrijden.

Lonely Planet

De tocht der tochten is al bijna over de helft, maar ik kan geen genoeg krijgen van Friesland. Dit is ook niet onopgemerkt gebleven bij de grote media. In de top 10 van beste Europese bestemmingen van de Lonely Planet staat Friesland dit jaar op de derde plaats! Het is de hoogste notering ooit van een Nederlandse bestemming in deze jaarlijkse lijst. Wat hierbij uiteraard meespeelde was het feit dat Leeuwarden dit jaar Europese Culturele Hoofdstad is. De uitgever prijst het gezellige en compacte Leeuwarden, het uitgestrekte landschap en de Friese Waddeneilanden. Kortom, er is gewoon geen reden meer om Friesland te vermijden!