Mijn volgende stop langs de Elfstedenroute is de stad Sneek, ten zuidwesten van Leeuwarden (in het Fries: Snits). Sneek is gelegen nabij het Sneekermeer en is onder andere bekend vanwege de historische binnenstad, met onder meer de Waterpoort en de bekende Sneekweek. Er is veel te doen rondom de watersport, maar ook voor cultuur, gezelligheid en leuke eettentjes ben je in Sneek aan het juiste adres!

Design Havenhuis

Het leukste aan mijn job is dat ik overal even mag ‘binnenkijken’. De verschillende interieurstijlen, het verhaal achter iedere accommodatie en de liefde die eigenaren in hun vakantiehuis stoppen om het voor de gasten zo fijn mogelijk te maken. Zo ook bij de familie Oosterhaven in Uitwellingerga, een watersportdorpje net buiten Sneek. Direct aan het water gelegen bevindt zich dit unieke design havenhuis bestaande uit twee kleurrijke appartementen ingericht met interieurproducten via MARKITA. Deze meubelen worden door de eigenaresse zelf vormgegeven en zijn ook te koop. De locatie biedt ook mogelijkheden voor creatieve workshops, kookactiviteiten en beschikt over eigen havenplaatsen. Er zijn in totaal 8 slaapplaatsen, maar je kan ook één van de losse appartementen boeken welke voor 4 personen geschikt zijn.

At The Watergate

2018 is het jaar van Friesland. Zo is een verblijf in Sneek nog leuker, want er worden tal van festiviteiten georganiseerd. Van 8 t/m 11 mei 2018 vindt het festival At The Watergate plaats, bij de Waterpoort in Sneek. At The Watergate is de Friese versie van het European Youth Music Festival, een tweejaarlijks internationaal podiumevenement dat iedere editie gehouden wordt in een Europese stad. Ongeveer 7.000 muzikale talenten uit vrijwel alle Europese landen geven gedurende drie dagen concerten.

Logeren in Sneek

Op zoek naar bijzondere verhalen, inspiratie op doen en van mensen leren, om uiteindelijk herinneringen voor het leven te maken. Dat is voor mij in mijn werk, maar ook als ik zelf op vakantie ga erg belangrijk. Dit bracht mij ook bij vakantieboerderij de Broeresloot in Sneek. Een gerestaureerde authentieke, ruim 100 jaar oude Friese boerderij direct aan doorgaand vaarwater gelegen. De boerderij is geheel verbouwd tot een luxe, ruime accommodatie met meerdere appartementen. De eigenaren hebben ook verschillende sloepen en valken in de verhuur, zodat je het merengebied op eigen houtje kunt verkennen en prachtige tochten kan maken. Een vaarbewijs is niet nodig! Liever actief bezig zijn? Sup! ‘Stand up paddle’, staand op een surfboard peddelen. Suppen is niet moeilijk, maar wel erg leuk. Je krijgt een korte instructie over hoe het werkt. Je kunt een prachtige tocht maken en suppen is tevens een goede work out!

Sneekweek

Bij Sneek, denk je natuurlijk meteen aan de beroemde Sneekweek. Jaarlijks vanaf de eerste zaterdag van augustus vindt dit zeilevenement plaats op het Sneekermeer. Er worden ook verschillende feestelijke festiviteiten georganiseerd in Sneek, zoals een vlootschouw (een show met honderden boten en vuurwerk!) en een kermis. De Sneekweek is het grootste evenement op de binnenwateren van Europa en mag je zeker niet missen als je deze zomer in Friesland vakantie aan het vieren bent!

Weg met het gezin

Uiteraard ben ik ook op zoek gegaan naar de ultieme vakantieplek voor jonge gezinnen. Zo kwam ik uit bij twee prachtig gelegen vakantiechalets op een strandcamping in het pittoreske dorpje Terherne. Slechts bereikbaar via één weg met twee bruggen, die het dorp met de buitenwereld verbinden: Eiland in de Friese Meren. Beide chalets zijn sfeervol ingericht en bieden een fenomenaal uitzicht over het Sneekermeer. Terherne is in elk seizoen ‘the place to be’ voor motorbootschippers, zeilers, vissers, oeverrecreanten, kanoërs, roeiers en niet te vergeten schaatsers. Sneek kun je aan de overkant van het meer zien liggen!

De winterkou zet door, waardoor er inmiddels een vaarverbod op de Friese sloten en vaarten geldt vanwege een mogelijk Elfstedentocht! Het ijs is echter nog niet sterk genoeg om op te kunnen schaatsen, maar het verbod wordt mogelijk uitgebreid als het blijft vriezen. Ik kan niet wachten om mijn schaatsen weer uit het vet te halen! Volgende maand neem ik je graag mee naar IJlst, met als het even mee zit, een foto van mij op natuurijs!