agriturismo agritoerisme Toscane wijn Chianti Belvilla vakantiehuizen

Terwijl ze op reportage was, logeerde Metro-journaliste Yvette een klein weekje in een vakantiehuis van Belvilla in Toscane. En niet zomaar een optrekje – maar een mooie villa midden tussen de wijngaarden op domein Castelvecchio. Ze neemt je in deze gastblog mee op reis naar de Chianti!

“Als we wakker worden is het pikkedonker. En stil. Geen gillende kinderen op straat, geen trams die voorbij denderen, geen toeterende auto’s. Het is compleet, oorverdovend stil. Heh? Oh ja, nu komt het langzaam terug: we zijn gisteravond laat aangekomen in Toscane, in het kloppende hart van het befaamde Chianti wijngebied. Als we de zware luiken openslaan, zien we niets anders dan glooiende heuvels vol wijnstokken. En de zon die in ons gezicht schijnt.”

wijn Chianti Toscane Castelvecchio Belvilla vakantiehuizen

Glooiende heuvels vol wijnstokken omringen het landgoed Castelvecchio in de Chianti

Yvette gaat verder: “Dit is het steeds populairder wordende agrotoerisme pur sang. Vakantie vieren in een boerderij op het platteland, tussen de olijfvelden of midden in de wijngaarden. Weg van het massatoerisme relaxen in privacy, en dan ook nog eens in een authentieke, idyllische omgeving. Stefania Rocchi, die de wijngaarde waar we logeren samen met haar broer Filippo runt, leidt ons dezelfde middag nog rond over hun landgoed Castelvecchio. “Het huis waarin jullie slapen, en het huis waarin wij verderop wonen, zijn opgebouwd uit ruïnes van een kasteel dat hier tot de 12e eeuw stond. Vandaar dat hier nog een kerkje op het terrein staat – dat stamt ook nog uit die tijd. In de jaren ’60 is mijn opa hier een wijnbedrijf gestart, de 30 hectare die hier omheen liggen worden nu beslagen door onze wijngaarden.”

wijn Chianti agriturismo agritoerisme Belvilla vakantiehuizen

De opa van de huidige eigenaar startte in de jaren zestig met een wijnbedrijf

“Wijn maken is de passie van de gehele familie Rocchi, zowel vader, moeder, broer als zus stoppen er hun hart en ziel in. Aan alle gasten wordt een proeverij aangeboden, een aanbod waar we gretig op in gaan. Even later zitten we, samen met de Nederlandse Henk en Annemieke die hier ook verblijven, op het terras voor het huis van de familie zelf en hebben we een ongelooflijk weids uitzicht over de hele vallei. Flessen worden ontkurkt, glazen ingeschonken, en tussendoor zet Stefania nog wat brood met zelfgeperste olijfolie en typisch Toscaanse schapenkaas op tafel. Annemieke is helemaal in haar element. “De hele omgeving hier is zo romantisch en pittoresk. Precies de reden waarom wij zo van Toscane houden. Ik ben verliefd op de kleuren, de eenvoud, het pure eten, het gemoedelijke.” Ze vertelt dat ze elk jaar op vakantie gaan naar deze regio, en dan altijd kiezen voor agrotoerisme. “Je hebt dan veel meer vrijheid, en zit direct midden in de natuur, met meestal een terras buiten en zoals nu ook een prachtig uitzicht.” En daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten.”

wijn Chianti agriturismo Belvilla vakantiehuizen

Proeven van de Chianti, dat is proeven van wijn!

wijnproeverij Chianti wijndomein Belvilla vakantiehuizen

Tijdens een proeverij kun je kennismaken met de wijnen van dit domein

Zelf proeven van de Chianti?

Wil je dat zelf wel eens beleven, zo’n vakantie op een agriturismo? Belvilla biedt je een ruime keus aan vakantiehuizen op het Italiaanse platteland. Vaak vind je bij Italiaanse boerderijen een paar vakantiewoningen, omringd door bijvoorbeeld druiven en olijven. Afhankelijk van het seizoen krijg je echt wat mee van het Italiaanse boerenleven. Een proeverij van al het lekkers van het land is regelmatig mogelijk.

Wil je naar hetzelfde domein als Yvette? Belvilla biedt op het Toscaanse landgoed Castelvecchio meerdere vakantiehuizen aan variërend van drie tot zes personen. Je verblijft dan even ten zuidwesten van Florence en kunt tijdens een proeverij en rondleiding meer leren over wijn en olijfolie. Extra bijzonder aan dit domein is dat je kan trouwen in het kerkje ter plaatse. Voor een bruiloft kun je het domein volledig huren voor groepen van twintig tot veertig personen. Ook voor een ‘gewone’ vakantie kun je hier prima terecht. Tijdens warme dagen biedt het zwembad van het landgoed heerlijke verkoeling.

zwembad landgoed Castelvecchio Chianto Toscane agrotoerisme Belvilla vakantiehuizen

Het zwembad van landgoed Castelvecchio biedt verkoeling tijdens warme dagen