In het hart van Griekenland bevindt zich een reeks kloosters, gebouwd in de 11e eeuw, die bovenop meteorietkraters liggen. Deze kloosters staan bekend als de “Meteora-kloosters” en zijn een populaire toeristische bestemming voor diegenen die verbluffende architectuur en adembenemende uitzichten willen ervaren. Als je op zoek bent naar een bijzondere reisbestemming, kom dan de kloosters van Meteora ontdekken!

Wat zijn de Meteora kloosters in Griekenland en wat is hun geschiedenis?

Aanvankelijk werd de klif van Meteora tussen de 9e en 10e eeuw gebruikt door orthodox-christelijke monniken die op zoek waren naar een plek om zich af te zonderen van de wereld. Deze monniken woonden in grotten op de klif en waren sterk afhankelijk van donaties van de lokale bevolking om te overleven. De lokale bevolking beschouwde deze monniken als heilige mannen die zich in de regio hadden gevestigd.

De Meteora kloosters werden gebouwd in de 11e eeuw en zijn sindsdien nooit meer opgehouden te bestaan. Rond de 12e eeuw werd in Meteora een meer georganiseerde kloostergemeenschap gesticht door een monnik genaamd Nilos. Het middelpunt van deze eerste georganiseerde kloostergemeenschap werd de kapel van Doupiani, die vandaag de dag nog steeds onder de gelijknamige klif staat, aan de noordwestkant van het dorp Kastraki.

In de 14e eeuw werd het Grote Meteora klooster gebouwd, of het klooster van de Transfiguratie, dat werd gesticht door Athanasios Kozavelas. Het werd al snel een van de belangrijkste kloostergemeenschappen van de orthodoxe kerk, de tweede na Athos. In de 16e eeuw waren er in totaal 24 verschillende kloosters verspreid over de site van Meteora.

Vandaag de dag staan zes van de oorspronkelijke kloosters van Meteora er nog steeds en zijn open voor bezoekers. Deze zes kloosters zijn:

  • Groot Meteoron: Het oudste en grootste van de Meteora-kloosters, gesticht in de 14e eeuw.
  • Varlaäm klooster: een groot klooster met drie kerken, gesticht in de 14e eeuw.
  • Rousanou klooster: een klein klooster dat bekend staat om zijn adembenemende uitzichten, gesticht in de 14e eeuw.
  • Agios Stefanos klooster: Een klein klooster met een prachtige tuin, gesticht in de 13e eeuw.
  • Agia Triada klooster: Een klein geïsoleerd klooster, gesticht in de 14e eeuw.
  • Het Heilige Klooster van Agios Nikolaos Anapafsas: Dit is het eerste klooster dat je tegenkomt op weg naar Meteora.
Foto van het Agia Triada klooster

Hoe zijn ze gebouwd en waarom zijn ze zo uniek?

De kloosters van Meteora zijn gebouwd door de monniken die in de grotten woonden, en ze zijn uniek omdat ze bovenop meteorietkraters liggen. Monniken gebruikten meteorietkraters als basis voor hun kloosters en ze bouwden ze met een verscheidenheid aan materialen. Het meest gebruikte materiaal bij de bouw van deze kloosters was steen, en de monniken gebruikten stenen van verschillende afmetingen om een stevige fundering te creëren.

De kloosters van Meteora zijn ook uniek omdat ze tot de oudste kloosters in Griekenland behoren. Ze worden nog steeds gebruikt door monniken en ze zijn een populaire toeristische bestemming die adembenemende uitzichten biedt.

Wat kunnen bezoekers verwachten bij een bezoek aan deze kloosters?

Wanneer je de kloosters van Meteora bezoekt, zul je een verscheidenheid aan verschillende gebouwen kunnen zien. Het meest opvallende gebouw is de kerk, het belangrijkste centrum van aanbidding voor de monniken. Kerken zijn meestal versierd met een verscheidenheid aan orthodox-christelijke iconografie, en ze zijn een bezienswaardigheid die je niet mag missen! Je zult ook de woonvertrekken van de kloosters kunnen zien, die meestal erg eenvoudig en minimalistisch zijn ingericht.

De kloosters van Meteora bieden een adembenemend uitzicht op de omgeving en zijn een ideale plek om te genieten van de rust en stilte van de natuur. Als je op zoek bent naar een plek om even weg te zijn van de drukte van het stadsleven, dan zijn de kloosters van Meteora zeker een bezoek waard.

Zicht vanop Meteora kloosters in Griekenland

Zijn er andere interessante bezienswaardigheden in de buurt van de Meteora kloosters?

Naast de Meteora kloosters zijn er nog een aantal andere interessante bezienswaardigheden in de omgeving. Een van de meest populaire toeristische bestemmingen is de stad Kalambaka, gelegen aan de voet van Meteora. Kalambaka is de thuisbasis van verschillende leuke restaurants en cafés, evenals een aantal winkels.

Een andere populaire toeristische bestemming is de stad Trikala, op korte afstand van Kalambaka. Trikala is de thuisbasis van een aantal verschillende historische bezienswaardigheden, evenals een verscheidenheid aan winkels en cafés. Als je op zoek bent naar een plek om te verblijven terwijl je de kloosters van Meteora bezoekt, dan is Trikala echt een geweldige optie.

Hoewel Trikala bekend staat als een fietsvriendelijke stad, kun je ook genieten van monumenten en musea zoals de Kastro, een kasteel gebouwd door de Byzantijnse keizer Justinus 1e in de 6e eeuw, de klokkentoren, de Kursum moskee of het Tsitsanis museum, gewijd aan aan Vasilis Tsitsanis, een beroemde Griekse muzikant.

De stad Karditsa ligt ook vlakbij de kloosters van Meteora en staat bekend om zijn traditionele architectuur. Karditsa is de thuisbasis van een aantal kerken en musea.

De stad Trikala in Griekenland

Hoe kom je bij de kloosters en wat zijn de beste tijden om ze te bezoeken?

Houd er bij het plannen van je bezoek rekening mee dat de kloosters van Meteora zich in een afgelegen gebied bevinden. De beste manier om er te komen is met de auto, en het wordt aanbevolen om een GPS-navigatiesysteem te gebruiken. Er zijn een paar kleine dorpjes in de buurt van de Meteora-kloosters, maar die hebben niet veel voorzieningen. Het is aan te raden om alles wat je nodig hebt mee te nemen als je Meteora bezoekt.

De Meteora kloosters zijn open voor bezoekers van april tot oktober. De beste tijd om ze te bezoeken is de lente of de herfst, wanneer het weer milder is. Als je van plan bent om tijdens de zomermaanden te bezoeken, neem dan voldoende water en zonnebrandcrème mee, want het kan erg heet worden. Er is een kleine toegangsprijs om de Meteora kloosters te bezoeken, en je moet een kaartje kopen om toegang te krijgen.

Wanneer je de Meteora kloosters bezoekt, zul je zeker een unieke ervaring kennen die je niet vlug meer zult vergeten. Deze kloosters zijn een mooi voorbeeld van menselijk vernuft en doorzettingsvermogen en bieden bezoekers een kijkje in het leven van de monniken die er leven. Als je op zoek bent naar een plek om er even helemaal tussenuit te zijn en te genieten van de schoonheid van de natuur, dan zijn de Meteora kloosters zeker een bezoek waard.

Naar Blog overzicht