Het feit dat Duitsland meer dan 350 kuuroorden heeft, is een duidelijk teken dat gezondheid en welzijn van groot belang zijn. In deze blog post krijg je een overzicht van de prachtige streken rondom de kuuroorden van Duitsland. Met zo’n grote keuze aan plaatsen zul je nooit zonder ideeën komen te zitten voor een ontspannende vakantie in Duitsland. We richten ons met name op de regio’s Saksisch Zwitserland, Allgäu, Eifel en rond de Chiemsee. We vertellen je ook wat een kuuroord zo bijzonder maakt.

Kuuroorden en wat ze speciaal maakt

Het feit dat een gemeente of een plaats zich kuuroord mag noemen, veronderstelt dat er op die plaats de mogelijkheid is voor geneeskundige therapie. Daarnaast moeten natuurlijke remedies van het water, het klimaat of de bodem aanwezig zijn om deze waardering te krijgen. De beoordelingen worden gecontroleerd en afgegeven door de verantwoordelijke ministeries, die gebaseerd zijn op de overeenkomstige decreten of wetten.

De namen van de verschillende kuuroorden worden onderscheiden en geven een indicatie waarom de plaats een kuuroord is. Kustplaatsen noemen zichzelf bijvoorbeeld badplaatsen vanwege de geneeskrachtige eigenschappen van het water en de hoge kwaliteit van de lucht. Daarnaast zijn er kuuroorden, luchtkuuroorden, Kneipp-kuuroorden en luchtkuuroorden.

Kustbadplaatsen en resorts worden officieel niet als kuuroorden geteld, maar hebben ook een staatserkenning nodig.

Kuuroorden Duitsland

De beste kuuroorden in Duitsland zijn onder meer: Garmisch-Partenkirchen, Usedom, Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, Wiesbaden Noordzee-kuuroord Cuxhaven en Schwangau.

Als het voor jou net zo belangrijk is om op vakantie of voor een excursie in een mooie streek te zijn, dan vind je het hier. Als je al een kuuroord heeft gekozen, dan zul je hier ontdekken dat deze plaats in een prachtige regio ligt.

Kuuroord Rathen: Saksisch Zwitserland

Het kuuroord Rathen in Saksisch Zwitserland heeft tegenwoordig nog maar een paar honderd inwoners, maar mag bogen op de door de staat erkende titel van luchtkuuroord. De stad Rathen, die in tweeën wordt gedeeld door de Elbe, heeft een bastion, goed bewaarde vakwerkhuizen en ligt vlakbij Dresden. Rathen is ook een populaire bestemming voor klimmers en wandelaars omdat het onder het Elbsandsteingebergte ligt.

In Saksisch Zwitserland worden al eeuwenlang de helende en bevorderende krachten van de natuur uit water en warmte gebruikt. Moren, mineralen en lucht worden ook gebruikt om pijn en andere kwalen te verlichten. Er zijn nog steeds veel kuuroorden in deze regio, waaronder: Altenberg, Bad Schandau, Bad Gottleuba, Berggiesshübel, Krippen, Ostrau en Rathen. Dit behoren tot de mooiste kuuroorden in de regio Saksisch Zwitserland.

Uitzicht over Rathen in Saksisch Zwitserland
Uitzicht over Rathen in Saksisch Zwitserland

Kuuroorden in de Allgäu

De Allgäu, beter bekend om zijn adembenemende Alpenlandschap, ligt voor het grootste deel van zijn regio in Beieren en beschikt over 15 kuuroorden. Kneipp- en luchtkuuroorden zijn hier voornamelijk gevestigd. Over het algemeen is de Allgäu een van de meest populaire vakantie- en excursiebestemmingen in Duitsland.

De kuuroorden in de Allgäu omvatten Bad Wurzach, Bad Grönenbach en Bad Wörishofen als kuuroorden. De steden Scheidegg, Ottobeuren, Hopfen am See, Oy-Mittelberg, Oberstdorf, Füssen en Bad Faulenbach gelden ook als Kneipp-kuuroorden. De luchtkuuroorden zijn Bad Hindelang, Schwangau, Isny, Fischen en Oberstaufen.

Dus als je op zoek bent naar een kuuroord in een bergachtig gebied als de Allgäu, dan vind je die hier zeker. Laat je betoveren door de sprookjesachtige landschappen en geneeskrachtige eigenschappen van de kuuroorden in de Allgäu.

Gezicht op het kuuroord Rubi in de Allgäu
Gezicht op het kuuroord Rubi in de Allgäu

Kuuroorden in de Eifel

De Eifel is met ruim 5.300 km² een vrij groot gebied en ligt tussen Koblenz in het oosten, Aken in het noorden en Trier in het zuiden. De regio wordt gekenmerkt door het Rijnlandse Leisteengebergte en de hoogste top is de Hohe Acht met 746 m.

Aken, Daun, Bad Bertrich, Bad Lausick, Bad Neuenahr en Manderscheid behoren tot de mooiste kuuroorden in de regio in Duitsland. In Aken zijn de warme, zwavelhoudende bronnen erg populair. In Manderscheid genieten bezoekers van de frisse lucht van de Vulkaaneifel, het schone water en het bosrijke landschap. De stad Daun geldt als klimaat- en Kneipp-kuuroord. In deze kuuroorden in de Eifel vind je altijd volop ontspanning en plezier.

Uitzicht over het kuuroord Aken
Uitzicht over het kuuroord Aken

Kuuroorden aan de Chiemsee

De Chiemsee is het op twee na grootste meer van Duitsland en wordt ook wel de Beierse Zee genoemd. Met een oppervlakte van bijna 80 km² behoort het tot de uitlopers van de Alpen en is het als regio een belangrijk recreatiegebied. Vooral watersporten, maar ook fietsen en wandelen zijn hier populair en trekken jaarlijks duizenden toeristen.

De regio scoort ook met prachtige kuuroorden. De kuuroorden aan de Chiemsee zijn: Bad Aibling, Bad Feilnbach, Prien am Chiemsee, Bad Endorf en Bernau am Chiemsee. De kracht van het thermale water is voelbaar in Bad Endorf, waar het al meer dan 30 jaar klachten van bezoekers verlicht. Bad Feilnbach staat bekend om zijn geneeskrachtige natuurlijke heide en biedt ook yoga en Qi Gong.

Prien am Chiemsee is het enige erkende Kneipp-kuuroord in Opper-Beieren en biedt cursussen aan die gebaseerd zijn op de leer van Kneipp. In Bad Aibling vind je het traditionele en vooral oudste modderbad van Beieren. Onder de vele aanbiedingen van behandelingen zijn ook thermische baden, volledige baden in natuurlijke modder en vele andere. Het schitterende landschap nodigt uit tot wandelen en fietsen en is daarmee een van de mooiste kuuroorden van Duitsland.

Uitzicht op de Chiemsee vanaf een bankje
Uitzicht op de Chiemsee vanaf een bankje

Veel plezier en geniet van een vakantie in de buurt van de mooiste kuuroorden van Duitsland. Absolute ontspanning en recreatie wachten op je. Overigens zijn veel van de genoemde kuuroorden het hele jaar door een bezoek waard. Wist je dat je een huisje op een vakantiepark in Duitsland als uitvalsbasis voor een bezoek aan één van deze kuuroorden kunt gebruiken?

Naar Blog overzicht