Waarom investeren in een vakantiewoning?

investeren in vakantiehuis

Is het een droom van je om ooit een tweede woning te kopen? Misschien heb je je eerste huis ondertussen afbetaald en wil je investeren in een tweede huis? De combinatie van huurinkomsten als passief inkomen en een verblijf waar jezelf in de vakantie naartoe kunt gaan met de familie lijkt op het eerste gezicht een interessante investering. Zoek goed uit of het kopen van een vakantiehuis wel echt een slimme investering is. Dit zijn volgens ons de 3 grootste voor- en nadelen waar je aan moet denken bij het kopen van een vakantiehuis.

voordelen investeren vakantiehuis

Voordelen investeren vakantiehuis

Er zijn heel veel voordelen verbonden met het investeren in een vakantiehuis. Je kunt er zelf verblijven, het is een geweldige manier om een tweede eigendom te financieren en de opbrengsten zijn over het algemeen hoger dan bij verhuur op lange termijn.

Je kunt het huis zelf gebruiken

Veel mensen dromen van een vakantiewoning om er zelf heen te kunnen gaan voor een korte vakantie of tijdens het weekend. Je hoeft maar een paar uur te rijden om op jouw favoriete vakantiebestemming te komen en je kunt er zelf voor zorgen dat de woning beschikbaar is wanneer jij dat wilt. Je kent de beste restaurants, gezelligste cafés en de mooiste plekjes in de buurt en misschien hebben de kinderen er zelfs al een paar vriendjes gemaakt. In een eigen vakantiewoning zul je de beste tijd van jouw leven hebben en momenten beleven die je nooit meer zult vergeten. Een groot voordeel van het hebben van jouw eigen vakantiehuis is dat je eigenlijk altijd thuis bent op vakantie.

Geweldige manier om tweede eigendom te financieren

Het kopen van een vakantiehuis, en het verhuren ervan, is daarnaast een geweldige manier om een tweede eigendom te financieren. Op bepaalde tijdstippen tijdens het jaar wil je natuurlijk zelf het verblijf gebruiken voor een persoonlijke vakantie met familie of vrienden, maar het belangrijkste is dat het vakantiehuis zichzelf terugbetaalt, of zelfs een kleine winst opbrengt om de hypotheeklasten te compenseren. Door jouw vakantieverblijf voor het overgrote deel van het jaar te verhuren aan toeristen hoeft een vakantiewoning eigenlijk niets te kosten. Als de inkomsten van de verhuur groter zijn dan de kosten dan kun je jouw vakantiehuis in 10, 20 of 30 jaar volledig afbetaald hebben zonder dat het je één cent heeft gekost. Als je het vakantiehuis op een goede locatie koopt, dan kan het op lange termijn een echte droominvestering zijn.

opbrengst investeren vakantiehuis

Hogere opbrengsten dan bij traditioneel verhuren

Als je wilt investeren in een tweede woning hoeft dit natuurlijk niet noodzakelijk een vakantiewoning te zijn. Je kunt ook een kleine studio of appartement met één slaapkamer kopen in de stad en het op lange termijn verhuren. Een groot voordeel bij het verhuren van een vakantiehuis in vergelijking met traditioneel verhuren is echter dat een vakantieverhuur doorgaans hogere opbrengsten oplevert dan een reguliere verhuur op een niet-vakantielocatie, vooral tijdens het hoogseizoen. Elke vastgoedmarkt is anders, maar over het algemeen genereert vakantieverhuur meer inkomsten dan langetermijnverhuur. Meer inkomsten betekent ook dat de aankoop van de woning vlugger is terugverdiend.

Nadelen investeren vakantiehuis

Er zijn echter ook wat nadelen verbonden aan het investeren in een vakantiehuis. De huurinkomsten zijn niet makkelijke te voorspellen, lokale autoriteiten willen het aan banden leggen en er is meer administratief werk mee verbonden dan je misschien denkt.

Fluctuerende huurinkomsten

Een voordeel van langetermijnverhuur is natuurlijk dat je vaste inkomsten hebt. Je hebt een contract op lange termijn en je kunt makkelijk berekenen wanneer je jouw investering zult terugverdienen. Als je jouw tweede woning wilt verhuren als vakantiewoning dan moet je echter rekening houden met fluctuerende huurinkomsten. De huurinkomsten zullen tijdens het hoogseizoen zeer hoog zijn, maar tijdens laagseizoen zullen die dalen.

Het is daarom heel belangrijk om een goede planning te maken en de inkomsten te berekenen op jaarbasis. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe hoog het rendement is dat je kunt krijgen uit de verhuur van jouw vakantiehuis. De locatie, afmetingen, het aantal slaapkamers, de afstand tot het strand of het centrum, of het huis een zwembad heeft, etc. Als je jouw vakantiehuis bij Belvilla registreert, zorgen we ervoor dat de verhuurinkomsten worden geoptimaliseerd.

beperking verhuur vakantiehuizen

Lokale autoriteiten beperken verhuur vakantiehuizen

Gemeenten dreigen steeds vaker de verkoop van vakantiehuizen aan banden te leggen om te voorkomen dat de lokale bevolking uit de vastgoedmarkt wordt geprijsd. Zeker in Nederland is het meer en meer het geval dat het in de stadskern of historisch centrum niet meer toegelaten is om jouw huis op korte termijn te verhuren, of niet meer dan enkele weken per jaar. Als je daarom overweegt om een tweede huis te kopen met de bedoeling dit verblijf voor het overgrote deel van het jaar te verhuren als vakantiehuis, dan is het belangrijk om de lokale autoriteiten te raadplegen om zeker te zijn dat dit toegelaten is. Zelfs al bestaat er op dit moment (nog) geen wetgeving die het verhuren van de vakantiewoning aan banden legt, dan kan dit in de toekomst altijd veranderen. Houd daarom rekening met een “worst-case scenario” waar je zelf zult moeten verhuizen naar de woning of je de woning alleen op lange termijn kunt verhuren.

Geen passieve investering

Het verhuren van de woning kan een geweldige bron van inkomsten zijn, maar de kosten en energie om zelf huisbaas te spelen zijn het soms niet waard. Een vakantiehuis verhuren brengt veel management met zich mee, en dat kost geld en tijd. Het is gemakkelijk om de enorme hoeveelheid werk die het in beslag neemt om een vakantiehuis te runnen te onderschatten. Geloof ons als we zeggen dat de normen tegenwoordig erg hoog zijn. Het kopen van een vakantiewoning is daarom geen passieve investering, maar niet als je kiest om een externe service te gebruiken die dit alles voor jou regelt. Laat daarom jouw vakantiehuis door Belvilla verhuren zodat je jouw eigen huis kunt gebruiken wanneer je dat wilt. Met de juiste informatie en juiste partners kan het kopen van een vakantiehuis wel degelijk een geweldige investering zijn.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Gesloten - morgen vanaf 9am CET uur bereikbaar
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur