Welke vergunning heb je nodig voor het verhuren van een vakantiehuis?

vergunning verhuur vakantiehuis

Ben je van plan om te investeren in een vakantiehuis, maar ben je niet zeker aan welke regels je zich moet houden? Investeren in een vakantiehuis kan een succesvolle investeringsstrategie voor onroerend goed zijn en heeft als extra voordeel dat je ook zelf gebruik kunt maken van het pand wanneer je zelf op (een korte) vakantie wilt trekken. Wanneer je zelf geen gebruik maakt van de vakantiewoning, kun je het huis verhuren aan toeristen en een rendement verdienen op jouw aankoop. Om jouw vakantiewoning te kunnen verhuren, moet je in bepaalde gevallen echter een vergunning aanvragen. Dit is wat je moet weten over de wetgeving voor het verhuren van jouw vakantiewoning.

vergunning vakantiehuis Nederland

Vergunning bij verhuren vakantiewoning Nederland

Wat is de wetgeving voor verhuur vakantiewoning? Vanaf 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor vakantieverhuur (verhuur aan toeristen) in Nederland, opgenomen in de Wet toeristische verhuur van woonruimte. De aanpassingen aan de wet werden gemaakt met de bedoeling om de gemeenten meer mogelijkheden te geven om de vakantiehuur te handhaven. Bepaalde gebieden in Nederland zijn namelijk zo populair geworden dat dit voor overlast is gaan zorgen. In Zeeland werd het bijvoorbeeld zo dat vakantiehuizen zo populair werden dat dit te grote gevolgen had voor mensen die er ook daadwerkelijk permanent wonen. De nieuwe wetgeving wil hier verandering in brengen.

Gemeenten kunnen zelf gaan bepalen hoe ze gebruik maken van deze wet om hun vaste inwoners te beschermen tegen de negatieve effecten die een teveel aan vakantiewoningen met zich meebrengt. Het is daarom per gemeente verschillend wat de mogelijkheden voor toeristisch verhuur zijn en in bepaalde gebieden is het verhuren van een vakantiewoning aan strikte voorwaarden verbonden. In sommige gemeenten hoef je jezelf alleen te registreren om vervolgens dit registratienummer te vermelden in de advertentie, in andere gemeenten zijn er meer voorwaarden waar moet aan voldaan worden.

vergunning vakantiehuis Vlaanderen

In sommige gemeenten moet je ook daadwerkelijk een vergunning aanvragen om toestemming te krijgen jouw vakantiehuis te verhuren aan derden. Daarnaast kan het ook een regel zijn dat je jouw vakantiewoning alleen in bepaalde periodes van het jaar kunt verhuren of dat er een maximum aan nachten vastgesteld is dat je jouw huisje kunt verhuren. Als je van plan bent om te investeren in een tweede woning met als bedoeling het pand te verhuren aan toeristen, dan is het belangrijk om vooraf te polsen bij de gemeente wat de huidige regelgeving is. Via het gemeentebestuur moet je alle informatie kunnen verkrijgen die je nodig hebt om jouw beslissing te maken.

Vergunning bij verhuren vakantiewoning Vlaanderen

Hoe zit dat als je een vakantiewoning in Vlaanderen wilt gaan verhuren? Heb je ook in het Vlaams deel in België een vergunning nodig? In Vlaanderen moet de verhuurder vooraf een kennisgeving naar de overheid sturen, of de verhuring laten goedkeuren door het Vlaams Bureau voor Toerisme. Wil je in Vlaanderen verhuren aan toeristen? Dan moet jouw accommodatie voldoen aan enkele basisvereisten voor veiligheid en kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de brandveiligheid, verplichte verzekeringen en standaarden voor hygiëne. Elk toeristisch logies waar mensen tegen betaling verblijven, moet voldoen aan dezelfde 7 basisnormen voor brandveiligheid en kwaliteit.

  • Het vakantiehuis moet voldoen aan specifieke brandveiligheidsnormen via het bezit van een brandveiligheidsattest.
  • De voor toeristen toegankelijke ruimtes moeten schoon en goed onderhouden zijn.
  • Als eigenaar moet je beschikken over een brandverzekering en een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid voor het logies én de uitbating. Deze verzekering dekt alle schade die je of jouw gasten veroorzaken bij de exploitatie van het toeristisch logies.
  • De eigenaar, of de persoon die de dagelijkse leiding heeft, is niet veroordeeld voor misdrijven.
  • Je beschikt als eigenaar over een eigendomsbewijs, of een huurovereenkomst die toelaat dat je de vakantiewoning verhuurt.
  • Je biedt het pand aan voor minstens één overnachting, en dus niet per uur.
  • Je stelt als eigenaar de informatie ter beschikking van de toerist en communiceert waarheidsgetrouw over jouw logies.

Sinds 1 april 2017 is het vernieuwde Vlaamse logiesdecreet in werking gesteld en dit is nog steeds van kracht. De vroegere toeristische vergunningplicht is sinds 2017 wel afgeschaft. Je moet wel elke vorm van logies verplicht aanmelden. Dat kan eenvoudig online, via het uitbatersportaal.

Het logiesdecreet van het Vlaams Gewest verdeelt het verhuren van een vakantiewoning ook in 2 categorieën: kamergebonden logies en terreingebonden logies. Voor elk van beide gelden enkele algemene uitbatingsnormen of exploitatienormen. Voldoet jouw verblijfsaccommodatie aan de normen van één van de twee categorieën? Dan mag je jouw vakantiewoning officieel uitbaten als ‘logies’. Je kunt als eigenaar zelf kiezen onder welke categorie je jouw logies indeelt. Eigenaars die niet voldoen aan de voorwaarden of die een foutief erkenningsteken voeren, lopen het risico op een administratieve geldboete die kan oplopen tot 25.000 euro.

vergunning vakantiehuis Wallonië

Vergunning bij verhuren vakantiewoning Wallonië

In België wordt het verhuren van een vakantiewoning geregeld door de gewesten, en daarom gelden andere regels in Wallonië dan in Vlaanderen. Wallonië reglementeert het gebruik van bepaalde benamingen, maar niet de verhuring van een vakantiewoning op zich. In dat opzicht is het verhuren van een vakantiewoning er dus eenvoudiger dan in het noorden van het land. Maar net als in Vlaanderen moet je ook een brandveiligheidsattest verkrijgen, mag je slechts per nacht verhuren, moet je beschikken over een verzekering tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid voor alle schade, en mag je, of de eigenaar, niet veroordeeld zijn voor misdrijven.

Het enige wat je dus eigenlijk moet doen in Wallonië, naast het verzekeren van de woning, is een brandveiligheidsattest verkrijgen. Dit attest geeft je groen licht voor het verhuren van jouw vakantiehuis. Bij een eerste bezoek zal de brandweer een bestek opmaken dat nauwgezet moet worden gevolgd tijdens het verhuren van de woning. Na afloop doen ze opnieuw een kijkje in het gebouw om de installaties te controleren. Denk bijvoorbeeld aan rookmelders, branddeuren, nooduitgangen, etc.

Het Decreet in verband met de toeristische accommodatiemogelijkheden in Wallonië voorziet wel een vergunning om bepaalde termen zoals gîte, gastenkamer of gemeubileerde vakantiewoning te mogen gebruiken. In Wallonië heb je namelijk voor het openen van een gîte een vergunning nodig van de gemeente. De vergunning wordt afgeleverd door het Commissariaat generaal van het Toerisme in het kader van een procedure tijdens welke de overheid nagaat of de woning voldoet aan de reglementering. Het voordeel van het verkrijgen van deze vergunning is dat je aanspraak kunt maken op bepaalde premies en subsidies wanneer je deze vergunning heeft verkregen.

Conclusie

Alhoewel je dus niet overal een vergunning nodig hebt, zijn er wel minimumvoorwaarden waaraan je moet voldoen. Als je jouw huis enkel occasioneel verhuurt aan vrienden of familie dan hoef je niets te doen, maar als je jouw vakantiehuis wilt gaan verhuren aan toeristen dan moet je de overheid op de hoogte brengen. Misschien heb je nog andere vragen of wil je hulp bij het in orde maken van je vakantiewoning? Vul dan jouw gegevens in en onze verhuurspecialist neemt zo snel mogelijk contact met je op. Laat hier je gegevens achter.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Gesloten - morgen vanaf 9am CET uur bereikbaar
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur