Potentieel rendement bij verhuren vakantiehuis

rendement vakantiehuis

Als je je in de positie bevindt om in een vakantiehuis te kunnen investeren, vraag je jezelf misschien af of het verhuren ervan rendabel genoeg is en welk rendement je kunt behalen. Het bezitten van een vakantiehuis kan financieel de moeite waard zijn en is in de meeste gevallen een goede investering. Het is belangrijk vooraf te weten wat je kunt verwachten. Het verhuren van een vakantiehuis moet niet alleen winstgevend zijn, maar moet ook een hoger rendement behalen in vergelijking met een meer passieve investering. Hieronder vind je wat volgens ons de belangrijkste factoren zijn die je in rekening moet brengen als u overweegt te investeren in een vakantiewoning.

vakantiewoning

Is de woning geschikt als vakantiewoning?

Of het verhuren van een vakantiewoning rendabel is of niet hangt af van heel wat factoren. Maar aangezien de huurinkomsten de grootste bron van inkomen zal zijn, is het belangrijk dat het pand zo vaak mogelijk voor een goede prijs verhuurd wordt. Het is met andere woorden belangrijk om weinig leegstand te hebben en een goede verhuurprijs te ontvangen. Daarom is het van belang dat jouw vakantiewoning een goede locatie heeft en genoeg faciliteiten heeft om de woning aantrekkelijk te maken voor toeristen. De woning moet simpelweg geschikt zijn om als vakantiewoning te functioneren, anders wordt het moeilijk om een goed rendement te krijgen.

Wat is een goede bezettingsgraad?

De bezettingsgraad van jouw vakantiehuis is de belangrijkste KPI om het succes van jouw investering te meten. De gemiddelde bezettingsgraad van je vakantiehuis geeft het percentage aan dat het pand op jaarbasis bezet is. Het vakantiehuis 100% van de tijd verhuren is zo goed als onmogelijk, maar natuurlijk wil je proberen zo dicht mogelijk bij een volledige bezettingsgraad te komen. Over het algemeen kun je bij een gemiddelde bezettingsgraad van 65% ongeveer uitgaan van 5% rendement. Als je een bezettingsgraad hebt van meer dan 90%, dan kan jouw rendement oplopen tot 15% of meer, afhankelijk van hoeveel je vraagt per nacht. De bezettingsgraad zal hoger zijn in het hoogseizoen en lager in het laagseizoen en daarom zul je meer verdienen in bepaalde maanden, wat zal moeten compenseren voor de periodes die een lagere bezettingsgraad hebben.

vakantiehuis verhuren

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel je kunt verdienen bij het verhuren van jouw vakantiehuis. Het is daarom belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen de bezettingsgraad en de prijs die je vraagt per nacht. Als je jouw vakantiehuis bij Belvilla registreert, zorgen we er daarom voor dat jouw verhuurinkomsten worden geoptimaliseerd. Belvilla maakt namelijk gebruik van dynamische prijzen en de verhuurprijs voor jouw vakantiehuis is zo ingesteld dat deze automatisch wordt aangepast aan de actuele marktwaarde. Als het vakantiehuis vaak genoeg bezet is, dan kun je voor een vakantiewoning rekenen op een rendement van 5% tot 15% per jaar. Een vakantiehuis verhuren is daarom in principe rendabeler dan sparen.

Aankoopprijs vakantiehuis

Het percentage dat je zult verdienen op jouw investering hangt natuurlijk in grote mate af van de aankoopprijs van het huis. Hoe goedkoper je jouw tweede woning kunt kopen, des te beter is jouw startpositie van de verhuur en hoe gemakkelijker je een goed rendement zult maken. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen bij het zoeken naar een tweede woning en niet handelt uit emoties. Het is aan te raden om minstens 10 woningen te bezoeken voor je besluit welk vakantiehuis bij jouw plannen past. Hoe meer kennis je hebt van de markt, hoe beter je een beslissing kunt maken. Er zijn tal van factoren die een rol spelen bij het vaststellen van de verkoopprijs van de woning. De regio, de ligging, het aantal kamers, het bouwjaar, de bewoonbare oppervlakte, de faciliteiten, etc. spelen allemaal een rol. Toch is het aan te raden om te weten te komen wat de gemiddelde prijs per vierkante meter is in een bepaalde regio en houdt deze steeds in je achterhoofd voor je beslist tot kopen over te gaan.

Hoeveel kosten moet ik in rekening brengen?

Een vakantiehuis verhuren betekent dat je een inkomen verdient, maar natuurlijk zitten er ook kosten aan verbonden. Het is daarom essentieel om vooraf al een ruwe berekening te maken van hoe hoog de kosten zullen zijn. Bij de huur van een vakantiewoning verbruiken de huurders natuurlijk water, elektriciteit, gas en internet en dit bedrag kan aardig oplopen in de koude wintermaanden. Daarnaast zijn er ook kosten voor het schoonmaken van de woning, handdoeken, bedlinnen, etc. Het is wel zo dat je alleen belastingen betaalt op de netto-inkomsten. Je mag de ontvangen huur nog verminderen met de gemaakte kosten.

belastingen vakantiehuis

Hoeveel belastingen moet ik betalen?

Bij het verhuren van een vakantiewoning is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de fiscale regels. In Nederland moet je namelijk ook belastingen betalen over jouw huurinkomsten. Er zijn drie types belastingen waarmee je rekening moet houden: de inkomstenbelasting, de btw en toeristenbelasting. De inkomstenbelasting is de belasting die je betaalt over de inkomsten van jouw vakantiehuisje. Iemand die door de fiscus als ondernemer wordt gezien betaalt ook inkomstenbelasting. Deze opbrengsten vallen onder box 1 en worden opgegeven als resultaat uit overig werk.

Daarnaast moet je ook 6% btw moet betalen over de inkomsten die je ontvangt voor het verhuren van jouw vakantiehuis. Als het vakantiehuis meer dan 140 dagen per jaar wordt verhuurd, dan moet je als ‘ondernemer’ namelijk btw af dragen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst ziet jouw vakantiehuis als een deel van jouw vermogen en moet daarom in box 3 worden aangegeven. Heb je ook een lening afgesloten voor het kopen van het vakantiehuis? Dan valt deze niet onder de hypotheekrenteaftrek, zoals wel het geval is bij jouw eerste woning. Naast de inkomstenbelasting en btw, moet je ook rekening houden met de toeristenbelasting. Deze belasting is echter verschillend van gemeente tot gemeente.

Wil je concreet weten hoeveel het rendement van jouw vakantiewoning zal zijn en hoeveel je kunt verdienen bij het verhuren van jouw vakantiehuis via Belvilla? Chat dan met onze verhuurexperts om te zien hoeveel u kunt verdienen.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Nu open - sluit om 5pm CET uur
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur