Verzekering vakantiewoning buitenland: welke verzekeringen heb ik nodig?

sep 8, 2022 | Persoonlijke Financiën, Tips voor huiseigenaren

De huisprijzen in Vlaanderen en Nederland zijn ongelofelijk hard gestegen de laatste decennia en daarom kijken veel mensen naar het buitenland om te investeren in een tweede woning. De belangrijkste oorzaak voor de hoge prijzen is het enorme tekort aan woningen, zeker in Nederland. Er zijn daarnaast nog heel wat goede redenen om een vakantiehuis te kopen in het buitenland. Misschien ben je wel verliefd geworden op een bepaald land nadat je er op vakantie bent geweest en wil je er wat vaker naartoe. En wanneer je er niet bent, kun je het verhuren aan toeristen, waardoor je ook nog eens extra inkomsten genereert. Het is wel belangrijk de juiste verzekeringen af te sluiten voor jouw vakantiehuis in het buitenland.

woonverzekering tweede woning

Woonverzekering tweede woning

Voor een tweede verblijf heb je een aparte woonverzekering, vaak ook brandverzekering genoemd, nodig in het land waar jouw woning staat. Hoewel een brandverzekering in principe niet verplicht is, heeft zowat 95% van de huiseigenaren een dergelijke verzekering onderschreven. Als je een woonkrediet wilt onderschrijven, dan zal de bank je zelfs verplichten om een brandverzekering te nemen. Je hoeft deze verzekering echter niet bij dezelfde bank af te sluiten, je kunt gerust kiezen voor een aparte verzekeraar.

Het lijkt misschien duidelijk, maar het is belangrijk om hier zeker van te zijn: de verzekering van jouw hoofdwoning dekt jouw tweede verblijf niet. Voor het tweede verblijf moet je wel degelijk een tweede woonverzekering afsluiten. Elke woon- of brandverzekering vergoedt de materiële schade die veroorzaakt wordt door brand, ontploffing, explosie, blikseminslag, aanslagen en arbeidsconflicten, schade door een dier, schade door een transportmiddel, vallen van een boom op het gebouw, storm, sneeuw- of ijsdruk op daken en hagel en natuurrampen.

Verzekeren tegen diefstal

Je kunt de basisverzekering eventueel aanvullen met extra waarborgen zoals verzekeren tegen diefstal of zelfs het verkrijgen van rechtsbijstand. Zeker als je de tweede woning als vakantiewoning wilt gaan gebruiken en het pand regelmatig onbewoond zal zijn, is het aan te raden een verzekering af te sluiten tegen inbraak. De woning kan echter niet al te vaak leeg staan om in aanmerking te kunnen komen voor een traditionele verzekering tegen diefstal. Een voorwaarde om vergoed te worden bij diefstal is dat jouw huis of appartement regelmatig bewoond moet zijn. Wat dit precies inhoudt, verschilt per verzekeraar.

De meeste verzekeraars hanteren een minimum van 250 nachten per jaar. Als je niet aan dit aantal dagen voldoet, dan kan jouw verzekeraar vragen om extra preventieve maatregelen te nemen, zoals de installatie van een alarmsysteem of mogelijk zal de verzekeraar een hogere premie rekenen aangezien het risico op inbraak aanzienlijk hoger is bij leegstand. Als je een alarmsysteem gaat installeren zonder dat dit noodzakelijk was voor het verkrijgen van de verzekering, dan kun je in de meeste gevallen een korting krijgen op jouw premie. Het is in dit geval wel verplicht om het alarmsysteem steeds in te schakelen bij het verlaten van het huis, anders zal de schade bij diefstal niet worden vergoed.

Verzekeren tegen huurschade

Rechtsbijstandverzekering

Als je wilt investeren in een woning in het buitenland kan het een goed idee zijn om een rechtsbijstandverzekering te nemen. Zeker als je de taal in het land niet volledig spreekt, is dit geen overbodige luxe. Bij een conflict bij bijvoorbeeld een schadegeval biedt een rechtsbijstandverzekering je administratieve en juridische hulp en betaalt de verzekeraar de gerechtskosten en erelonen van de advocaten indien nodig. Rechtsbijstandverzekeringen verschillen echter erg van elkaar als het om dekking in het buitenland gaat. Sommige verzekeraars dekken namelijk de schade in het buitenland alleen als je het huis zelf gebruikt en niet als je de woning verhuurt. Vraag dus van tevoren goed naar de voorwaarden en zorg ervoor dat je ook verzekert bent wanneer de woning op bepaalde tijdstippen wordt verhuurd aan derden.

Verzekeren tegen huurschade

Als je van plan bent om jouw vakantiewoning te verhuren aan toeristen, dan kun je jezelf ook verzekeren tegen huurschade. Het uitgangspunt is alvast dat de huurder instaat voor de schade die hij of zij aan je huurpand veroorzaakt, maar het is echter niet altijd duidelijk om de schade te bewijzen. Het volstaat niet om in de huurovereenkomst overeen te komen dat de huurder verklaart het gehuurde pand in goede staat te hebben ontvangen. Het is daarom sowieso belangrijk om goed duidelijk te maken wat de toestand van het pand is wanneer de huurder het huis betreedt en opnieuw verlaat. Ook onbetaalde huur kan bij een verzekering tegen huurschade gedekt worden, maar in het geval van een vakantiewoning wordt deze echter meestal vooraf betaald.

Moet ik ook een verzekering afsluiten als ik mijn huisje verhuur bij Belvilla? Wij raden aan een woonverzekering te nemen, maar bij Belvilla hoef je jezelf nooit zorgen te maken over het verzekeren tegen huurschade. Dit wordt namelijk allemaal automatisch voor je geregeld. De betalingen worden steeds automatisch via de website geregeld en hierna aan jou overgemaakt. Bij Belvilla moeten gasten voor elke boeking ook steeds een schadeverzekering afsluiten. Jouw vakantiehuis is daarom automatisch verzekerd in het geval van schade veroorzaakt door de gast. Jouw vakantiehuis is automatisch verzekerd tegen accidentele schade tot € 15.000 per boeking.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

You may also like

Waarom investeren in een vakantiewoning?

Waarom investeren in een vakantiewoning?

Is het een droom van je om ooit een tweede woning te kopen? Misschien heb je je eerste huis ondertussen afbetaald en wil je investeren in een tweede huis? De combinatie van huurinkomsten als passief inkomen en een verblijf waar jezelf in de vakantie naartoe kunt gaan met de familie lijkt op het eerste gezicht een interessante investering. Zoek goed uit of het kopen van een vakantiehuis wel echt een slimme investering is.

Lees meer
Potentieel rendement bij verhuren vakantiehuis

Potentieel rendement bij verhuren vakantiehuis

Als je zich in de positie bevindt om in een vakantiehuis te kunnen investeren, vraag je jezelf misschien af of het verhuren ervan rendabel genoeg is en welk rendement je kunt behalen. Het verhuren van een vakantiehuis moet niet alleen winstgevend zijn, maar moet ook een hoger rendement behalen in vergelijking met een meer passieve investering. Hieronder vind je wat volgens ons de belangrijkste factoren zijn die je in rekening moet brengen als je overweegt te investeren in een vakantiewoning.

Lees meer
Wat je moet weten over het kopen van een vakantiehuis in Wallonië?

Wat je moet weten over het kopen van een vakantiehuis in Wallonië?

De gedachte aan een rustgevende vakantie in de Ardennen roept bij veel mensen al vakantiekriebels op. Het hebben van jouw eigen vakantiewoning maakt deze gedachte alleen nog maar aantrekkelijker. Steeds meer mensen proberen de dagelijkse stress even te ontvluchten en de Belgische Ardennen is de uitgelezen plaats om even tot rust te komen. Je hoeft helemaal niet ver te rijden voor een weekendje weg en wanneer je er niet bent kun je het vakantiehuis verhuren aan gasten.

Lees meer