Vakantieverhuur of verhuren op lange termijn?

vakantiehuis verhuren

Wilt u graag uw tweede huis verhuren maar twijfelt u nog tussen vakantieverhuur en verhuren op lange termijn? Er zitten heel grote verschillen tussen de twee en daarom is het belangrijk om te weten wat u kunt gaan verwachten. Wij brengen daarom de verschillen in kaart om eigenaren te helpen kiezen tussen langetermijnverhuur of vakantieverhuur.

Wat is het verschil tussen de twee? Het grootste verschil tussen vakantie- en lange termijn verhuur is dat bij vakantieverhuur uw woning slechts voor een korte termijn – maximum enkele weken – verhuurd wordt. Lange termijn verhuur betekent dat de woning minstens voor een jaar verhuurd is. Hoewel legaal specifiek onderscheid wordt gemaakt tussen korte en lange termijn verhuur, wordt een verhuur van een jaar of langer over het algemeen beschouwd als lange termijn verhuur. Ten eerste bespreken we de voordelen van verhuur lange termijn en hierna de nadelen.

vakantiehuis kopen en verhuren

Voordelen verhuur lange termijn

Vaste inkomsten

Het grootste voordeel van lange termijn verhuur is natuurlijk dat u vooraf goed weet wat je maandelijkse inkomsten gaan zijn. Zeker bij het maken van een grote investering en een mogelijke hypotheek, kan het geruststellend zijn om exact te weten welk bedrag u elke maand op de rekening overgemaakt krijgt. Vakantieverhuur is daarentegen seizoensgebonden en de inkomsten variëren van maand tot maand. Daarnaast bent u bij vakantieverhuur ook verantwoordelijk voor het betalen voor elektriciteit en gas, waar dat bij lange termijn verhuur door de huurders zelf zal moeten worden betaald.

Minder werk

Als alles goed verloopt bij het verhuren van uw woning, dan heeft u in principe minder werk dan bij een vakantieverhuur. U hoeft de accommodatie niet constant te promoten, het huis niet schoon te maken, het bedlinnen niet te wassen en u hoeft nieuwe gasten niet in te checken. Daarom wordt verhuur op lange termijn meer gezien als een passieve investering waar verhuur op korte termijn dat niet is. Het beheer van een vakantiehuis is een hele uitdaging en als u dat niet ziet zitten is lange termijn verhuur waarschijnlijk beter voor u. Tenzij u opteert om samen te werken met een beheerservice zoals Belvilla, vergt vakantieverhuur veel meer werk dan lange termijn verhuur.

huis verhuren vakantie

Nadelen verhuur lange termijn

Voor lange tijd gebonden

Als u uw woning op lange termijn gaat verhuren, dan bent u natuurlijk ook voor lange tijd verbonden aan de huurder. Een overeenkomst wordt getekend en die kan niet zomaar opgezegd worden. Zelfs als de huurder een wanbetaler blijkt te zijn, dan kunt u die niet meteen uit uw woning zetten. Als u voor langere tijd verhuurt, moet u zich namelijk houden aan het huurrecht. In het huurrecht zijn huurders goed beschermd en kunt u het huurcontract niet opzeggen wanneer het u uitkomt. Zelfs als de huurder zich zelf niet meer aan de afspraken houdt. Daarnaast bent u ook gebonden aan regels bij het bepalen van de huurprijs en de huurverhoging en liggen die voor lange termijn vast.

Weinig controle over de woning

Als u uw woning op lange termijn gaat verhuren, dan heeft u zelf natuurlijk geen toegang meer tot het pand. Dat wordt ook wettelijk zo geregeld. Het is de verhuurder niet toegestaan om zonder toestemming de woning te betreden. Omdat de huurder de toegang tot de woning in principe kan weigeren, kan het in sommige gevallen voor de verhuurder moeilijk worden om zicht te krijgen op wat de staat van het huis is. Als u toch toegang wilt hebben tot de woning voor bijvoorbeeld inspecties, dan moet dit contractueel vastgelegd worden. In het huurcontract moet worden afgesproken onder welke voorwaarden de eigenaar wel de woning mag betreden.

Geen flexibiliteit bij eigen gebruik

Als u uw huis op lange termijn gaat verhuren, dan heeft u natuurlijk ook geen recht op het gebruiken van de woning totdat de verhuurperiode verstreken is. Heeft u de woning echter gekocht met het oog er af en toe een weekendje of enkele weken op vakantie te gaan, dan is dat uitgesloten bij een verhuur op lange termijn. Als u uw huis via vakantieverhuur gaat verhuren, dan kunt u op voorhand de datums blokkeren en deze reserveren voor u en uw familie of vrienden. Uw vakantiehuis verhuren op korte termijn is het beste idee als u er ook zelf wilt verblijven, maar toch opbrengsten wilt ontvangen uit verhuur.

Zeker als u kiest voor een beheerservice zoals Belvilla, kunt u zelf makkelijk bepalen wanneer u uw vakantiehuis verhuurt en wanneer u er zelf op vakantie wilt gaan. Uw huis verhuren via Belvilla betekent dat alles met zorg en aandacht voor u geregeld wordt en u zelf controle behoudt over de datums wanneer het huis beschikbaar is. U kunt via uw account simpelweg de beschikbaarheid van uw woning wijzigen en het huis vrij houden voor een persoonlijke vakantie. Als u via het online platform de beschikbaarheid van uw vakantiehuis wijzigt, wordt dit ook automatisch aangepast op alle boekingssites. Zo voorkomt u makkelijk dubbele boekingen.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Gesloten - morgen vanaf 9am CET uur bereikbaar
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur