Hoe berekent u het rendement op uw vakantiewoning?

rendement vakantiewoning

Wilt u investeren in een vakantiewoning, maar vraagt u zich af of het verhuren ervan wel rendabel genoeg zal zijn? Het kopen en verhuren van een vakantiehuis kan financieel zeker de moeite waard zijn, maar het is belangrijk vooraf goed in te schatten wat u kunt verwachten. Het verhuren van een vakantiewoning moet natuurlijk niet alleen winstgevend zijn, maar moet ook een hoger rendement behalen in vergelijking met meer passieve investeringen zoals aandelen of obligaties. Hieronder bespreken we hoe u het rendement op uw vakantiewoning kunt berekenen.

Lange termijn vs. korte termijn verhuur

Wanneer u voor het eerst begint als eigenaar van een vakantiewoning, vraag u zich misschien af: hoeveel geld kan ik verwachten te verdienen en wat is een goed rendement? Een huis verhuren op korte termijn kunnen eigenaren van tweede huizen solide inkomsten opleveren en zijn vaak winstgevender dan langetermijnverhuur. Maar de extra inkomsten die u verdient met kortetermijnverhuur komen niet zonder kosten. Van toeristenbelasting en extra verzekeringen tot schoonmaak- en beheerkosten, het is belangrijk om deze uitgaven mee te nemen in uw inkomensberekening.

Zelfs met deze kosten in rekening gebracht blijft het voordeliger om op korte termijn te verhuren in vergelijking met lange termijn. Het is echter wel belangrijk dat uw woning hiervoor geschikt is. Het is noodzakelijk dat uw vakantiewoning een goede locatie heeft en genoeg faciliteiten heeft om de woning aantrekkelijk te maken voor toeristen. De woning moet met andere woorden geschikt zijn om als vakantiewoning dienst te doen, anders wordt het moeilijk om een goed rendement te krijgen. Lees meer over lange termijn vs. korte termijn in ons artikel genaamd ‘Alles wat je moet weten over de verschillen tussen kortetermijn- en langetermijnverhuur’.

Hoe rendement berekenen?

De factoren waarmee u rekening moet houden bij het berekenen van uw rendement zijn de prijs die u rekent per nacht, aantal geboekte nachten per jaar, hypotheekbetalingen, energiekosten, verzekeringen en onroerendgoedbelasting, beheerkosten en diverse andere kosten. Vermenigvuldig eenvoudig het bedrag dat u per nacht ontvangt met het aantal geboekte nachten per jaar en verminder dit bedrag met het totaal van de verschillende kosten die u heeft gemaakt. Houd er wel rekening mee dat bepaalde kosten op het einde van het kalenderjaar als aftrekpost kunnen worden gebruikt bij het betalen van uw belastingen.

Eens u het nettobedrag van de inkomsten en kosten heeft berekend, kunt u het jaarlijks rendement gaan berekenen. Om het investeringsrendement te berekenen, deelt u de jaarlijkse netto-inkomsten door de jaarlijkse kosten en gespreide investering. Op dit moment moet u wel een arbitraire keuze maken over de termijn waarop u het investeringsrendement wilt gaan berekenen. Als u een hypotheeklening heeft van bijvoorbeeld 25 jaar, dan is het aangewezen om dit als termijn te gebruiken. Dit betekent natuurlijk ook dat eens u de volledige hypotheek heeft afbetaald, uw rendement een stuk hoger zal zijn.

Fluctuaties in rekening brengen

Bij het verhuren van een vakantiehuis is het belangrijk om rekening te houden met seizoensschommelingen. Er zijn bepaalde periodes in het jaar waarin uw inkomen (veel) hoger zal zijn dan in andere periodes. In de zomer verdien je veel meer geld in vergelijking met bijvoorbeeld de maand oktober. Als uw vakantiehuis geschikt is voor een kerstvakantie, zijn eind december en begin januari ook uitstekende maanden om extra rendement te halen op uw investering.

Omdat het verhuren van een vakantiewoning heel seizoensgebonden is, is het onmogelijk om uw rendement op maandelijkse basis te berekenen. Uw rendement per kalenderjaar berekenen is daarom beter. Inkomenscalculators voor vakantieverhuur kunnen u helpen uw totale rendement op investering (ROI) te berekenen, maar zijn beperkt. Het rendement van uw vakantiewoning kan in principe alleen worden vergeleken met andere vergelijkbare woningen in dezelfde regio.

Wat is een goed rendement vakantiewoning?

Veel hangt echter af van het bedrag dat u heeft betaald bij het aankopen van de woning. Als u een koopje heeft kunnen doen, dan kan het rendement natuurlijk hoger liggen, als u te veel heeft betaald, dan zal het rendement logischerwijs lager liggen. Ook de rentevoet dat u heeft kunnen afdwingen bij de bank, speelt een niet te onderschatten rol. Als u het spaargeld klaar heeft liggen en helemaal geen hypotheek nodig heeft, zal het rendement meteen een stuk hoger liggen. Over het algemeen is het minimum om bij een gemiddelde bezettingsgraad van ongeveer 65% een 5% rendement te ambiëren.

Een vakantiehuis 100% van de tijd verhuren is zo goed als onmogelijk, maar natuurlijk wil je proberen zo dicht mogelijk bij een volledige bezettingsgraad te komen. Als u uw vakantiehuis bij Belvilla registreert, zorgen we ervoor dat uw verhuurinkomsten worden geoptimaliseerd. Belvilla maakt namelijk gebruik van dynamische prijzen en de verhuurprijs voor uw vakantiehuis wordt zo ingesteld dat deze automatisch wordt aangepast aan de actuele marktwaarde.

Mits u een goede prijs heeft betaald voor de woning, een interessante interestvoet heeft verkregen, uw vakantiewoning op een goede manier managet met de juiste partners, dan moet het volgens ons de doelstelling zijn om een rendement tussen de 10% en de 15% te behalen. Wilt u praktisch weten hoeveel het rendement van uw vakantiewoning zal zijn en hoeveel u kunt verdienen bij het verhuren van uw vakantiehuis via Belvilla? Chat dan met onze verhuurexperts om te zien hoeveel u kunt verdienen.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Nu open - sluit om 5pm CET uur
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur