Uw vakantiewoning omtoveren tot een waar eco vakantiehuis

duurzame vakantiewoning

Ecotoerisme is een vorm van toerisme waarbij op een verantwoorde wijze wordt gereisd, zoals gebruik maken van duurzaam vervoer bij het reizen naar natuurgebieden, waarbij het milieu wordt gespaard en het welzijn van de lokale bevolking wordt verbeterd. De belangstelling voor duurzaam toerisme neemt de laatste jaren steeds meer toe en er zijn momenteel veel initiatieven waarbij toerisme wordt gecombineerd met bewustzijn van de natuurlijke omgeving.

Nu de kosten van levensonderhoud, zoals energiekosten, stijgen en veel mensen op zoek zijn naar alternatieven voor traditionele energie om de rekeningen laag te houden en het milieu te helpen, zijn duurzame vakanties echt wel in opkomst. Over de hele wereld worden mensen milieubewuster en dit biedt geweldige kansen voor uw vakantieverhuur. Vraagt u zich af hoe u uw vakantiehuis milieuvriendelijker en duurzamer kunt maken? In dit artikel leggen we uit hoe u een ecologisch verantwoorde vakantiewoning kunt aanbieden aan uw gasten.

huis laten isoleren

Vraag een energie-audit aan

De beste manier vinden om uw huis ecologisch verantwoord te maken begint met het laten uitvoeren van een energie-audit door een professional. Een energie-audit levert direct energiebesparing op door een beknopte rapportage en persoonlijke toelichting van uw woning. Dit is de eerste essentiële stap in uw aanpak, omdat u hiermee de sterke en zwakke punten van uw huis kunt identificeren. U krijgt ook waardevol advies over de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd om de energieprestaties van uw woning te kunnen verbeteren.

Daarnaast zal de professional u verwijzen naar de beschikbare financiële steun, afhankelijk van uw inkomen en het werk dat moet worden gedaan. Sinds 1 januari 2022 kunt u in Nederland onder voorwaarden 30% subsidie krijgen als u uw koophuis isoleert. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Heeft u een beperkt budget? Met de Energiebespaarlening kunt u in dit geval boetevrij en tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende investeringen. Deze lening is voor eigenaren van een koopwoning.

Isoleer uw huis

Nadat u een energie-audit heeft laten uitvoeren, zult u exact weten waar uw huis beter geïsoleerd zou kunnen worden. Zelfs als uw huis in eerste instantie niet milieuvriendelijk is ontworpen, is het nog steeds mogelijk om het om te toveren tot een groener huis. Het principe is om de impact op het milieu te beperken door het energieverbruik te verminderen en de beste manier om dit te doen is beter gaan isoleren. Het eerste wat u met andere woorden moet doen om energie te besparen, is de isolatie van uw huis verbeteren om warmteverlies te voorkomen. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat u de isolatie van het dak, de buitenmuren en de vloer gaat verbeteren. Als u kunt, aarzel dan niet om natuurlijke en duurzame materialen te gebruiken.

Optimaliseer uw verwarmingssysteem

De verwarming is het hoogste energieverbruik in huis en daarom heel belangrijk bij het bouwen van een ecologisch verantwoorde en duurzame vakantiewoning. Het kan daarom interessant zijn om uw verwarmingsapparatuur te vernieuwen naargelang de leeftijd ervan en op voorwaarde dat uw huis vooraf natuurlijk goed geïsoleerd is. Het meeste ideale is natuurlijk om de voorkeur te geven aan apparatuur die wordt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. De ecologische verwarmingstoestellen van vandaag zijn betrouwbaar en efficiënt. Met zonnepanelen of een warmtepomp (geothermisch of aerothermisch) kunt u uzelf verwarmen terwijl u uw verbruik van fossiele brandstoffen en dus uw uitstoot van broeikasgassen zult beperken. Een geothermische warmtepomp verbruikt volgens energie-experten 45% minder energie dan zijn tegenhangers. Deze waterpompen gebruiken namelijk de aarde, het grondwater of beide als warmtebron voor uw eco vakantiehuis.

duurzaam vakantiehuisje

Vernieuw uw ventilatiesysteem

Om uw woning gezond te houden, moet u altijd goed ventileren en verluchten. Als uw huis goed geïsoleerd is, moet u het ventilatiesysteem optimaliseren om luchtverversing te garanderen. Zo voorkomt u condensatieproblemen en schimmelvorming. Efficiënte ventilatie helpt ook om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Momenteel zijn de beste oplossingen die beschikbaar zijn CMV (Gecontroleerde Mechanische Ventilatie). Er zijn twee soorten: CMV’s met luchtvochtigheidsregeling gaan aan als de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Dubbelstroomventilatie voert vervuilde lucht buiten de woning af om frisse lucht aan te voeren. Het voorkomt ook warmteverlies door luchtverversing dankzij een warmtewisselaar.

Gebruik duurzame materialen

Als u verbouwingen gaat doen in uw woning, kunt u kiezen om duurzame materialen te gebruiken. De lage belichaamde energie van groene producten zorgt ervoor dat er heel weinig energie is gestoken in de fabricage en productie, met een directe vermindering van de koolstofemissies. Gebruik duurzame materialen zoals gerecycled staal voor de constructie van het huis, waar mogelijk bamboe als bouwmateriaal, schapenwol of strobalen voor isolatie en prefabbeton aangezien het milieuvriendelijker is dan dat ter plaatse beton wordt gestort. Gebruik daarnaast teruggewonnen of gerecycled hout, omdat dit veel minder milieu-impact heeft dan het kappen van nieuw hout.

Conclusie

Er zijn veel goede redenen waarom we milieuvriendelijke bouwmethoden en materialen zouden moeten gebruiken. Het kan de gezondheid van onze planeet en de gezondheid van ons eigen leven verbeteren. We leven in een samenleving waarin we allemaal steeds bewuster worden van onze omgeving en deze trend zich volgens ons alleen maar verderzetten. Door uw vakantiehuis aan te passen om milieuvriendelijker te zijn en bij te dragen aan een duurzame toekomst, kunt u geld besparen en uw vakantieverhuur aantrekkelijker maken voor gasten. Alhoewel een initiële investering nodig zal zijn, zult u deze door de lagere energiefactuur op termijn terugverdienen.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Gesloten - morgen vanaf 9am CET uur bereikbaar
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur