Hoeveel maanden mag ik in een vakantiewoning wonen?

permanente bewoning recreatiewoning

Een vakantiewoning kopen is een mooie investering voor uzelf en uw gezin. U kunt het vakantiehuis verhuren en bijverdienen en ook kunt u de plek zelf gebruiken om op vakantie te gaan wanneer u wilt. Misschien denkt u er ook over na om er in de toekomst ook langer te verblijven wanneer u bijvoorbeeld met pensioen bent en de kinderen het huis uit zijn. In dit artikel beantwoorden we al uw vragen over het verhuren en zelf gebruiken van uw vakantiewoning.

Mag ik wonen in mijn vakantiehuis?

U mag alleen permanent in een recreatiewoning gaan wonen als deze de bestemming het toelaat om er permanent te wonen. Het is echter niet overal mogelijk om permanent te wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een bepaald gebouw heeft en hier moet u zich strikt aan houden. In Nederland is het verboden permanent te wonen in een recreatiewoning. Recreatiewoningen liggen vaak in kwetsbare natuurgebieden en om de verstening van groene zones tegen te gaan is het daarom niet toegelaten er een eerste woning te hebben.

permanent wonen recreatiewoning

Kan ik mijn domicilie op vakantiewoning zetten?

U kunt uw domicilie op het adres van je vakantiewoning zetten, maar dat moet dat ook uw hoofdverblijfplaats zijn. Sterker nog, als uw tweede woning effectief uw hoofdverblijfplaats is, dan bent u zelfs verplicht u zich daar te domiciliëren. U mag alleen permanent in een vakantiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. De gemeente stelt de regels vast voor de bewoning van recreatiewoningen en u moet zich daar als eigenaar aan houden. Vraag daarom aan uw lokale overheid meer informatie om te weten of het mogelijk is om uw woning te gebruiken als eerste woning. U kunt sowieso, maar op één adres ingeschreven staan.

Hoeveel dagen per jaar mag ik in mijn tweede woning verblijven?

Als u uw vakantiewoning als hoofdverblijf gebruikt, zal dit als uw permanente bewoning worden gezien. Van permanente bewoning is sprake als een vakantiehuis wordt gebruikt als hoofdverblijf en u er uw dagelijks leven leidt. Wanneer u gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar minstens 2/3 van die tijd het adres van een woning als woonadres gebruikt, wordt deze woning gezien als uw hoofdverblijf. U mag dus vrij vaak gebruik maken van uw vakantiewoning zonder dat u er uw domicilie moet gaan plaatsen. Als uw vakantiehuis echter in een recreatiezone of vakantiepark staat, dan kunnen er specifieke regels gelden.

Mag ik permanent wonen in een recreatieverblijf?

Het permanent bewonen van een recreatiewoning is niet toegestaan vanwege het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan staat namelijk welke bestemming een bepaald gebied heeft en daar moet u zich strikt aan houden. In een chalet of stacaravan zult u daarom bijvoorbeeld bijna nooit permanent mogen wonen. Om zelf te achterhalen of u permanent mag wonen in een bepaald gebied, kunt u de website www.ruimtelijkeplannen.nl of www.kadastralekaart.com raadplegen. Via deze websites kunt u achterhalen wat het bestemmingsplan is voor uw vakantiewoning. Het wijzigen van de bestemming naar “wonen” is een erg kostbare en tijdrovende procedure en in veel gevallen ook onmogelijk.

Hoeveel dagen per jaar mag ik mijn vakantiehuis verhuren?

U mag als particulier uw eigen woning of appartement sowieso maximaal 60 dagen per jaar verhuren, dat komt neer op ongeveer twee maanden. Verhuurt u langer dan deze periode, dan loopt u het risico dat de gemeente een onderzoek gaat doen naar bedrijfsmatige verhuur. De voorwaarden voor de verhuur van uw woning aan toeristen verschillen echter per gemeente. In Amsterdam geldt bijvoorbeeld een maximum van 30 dagen, terwijl een tweede woning in Rotterdam, Utrecht en Den Haag niet meer dan 60 dagen per jaar verhuurd mag worden aan toeristen.

permanent wonen chalet

Mag ik mijn chalet of stacaravan verhuren?

Iedereen mag in principe zijn huis verhuren aan toeristen en dezelfde regels gelden voor een recreatiewoning. Als uw vakantiehuis echter in een vakantiepark of camping ligt, kunnen echter extra regels gelden, opgesteld door het vakantiepark of de camping. De stacaravan of chalet staan in de meeste gevallen namelijk op de grond van iemand anders. In dit geval heeft u sowieso de toestemming nodig van de eigenaar van de grond. In de meeste gevallen is het nog steeds toegelaten het recreatieverblijf te verhuren, maar zal de eigenaar van de grond een partij moeten zijn in het contract met de huurder. Omdat u de grond ook zelf huurt, bent u namelijk gebonden aan de regels van de huurovereenkomst met de eigenaar van de grond.

Conclusie

U mag alleen permanent in een vakantiehuis wonen als deze de bestemming wonen heeft. Als dit niet het geval is, dan mag u het pand alleen als vakantiehuis gebruiken. U kunt uw vakantiewoning natuurlijk zelf gebruiken, maar als u een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste 2/3 van die tijd de vakantiewoning gebruikt, wordt de recreatiewoning echter gezien als uw hoofdverblijf. Wanneer de gemeente een vermoeden heeft dat er sprake is van het illegaal bewonen van een vakantiewoning, zal de gemeente verplicht zijn in te grijpen.

Verhuur uw vakantiehuis bij ons

Belvilla heeft meer dan 40 jaar ervaring in vastgoedbeheer en meer dan 2000 reispartners om uw huurinkomsten probleemloos voor u te optimaliseren.

Bereken nu

Wij zijn er om u te helpen

icon message
0031 2022 05209
Nu open - sluit om 5pm CET uur
icon email
verhuur@belvilla.nl
Reactie binnen 24 uur