Pasar Sara Bosmans vakantiehuis met oorlogsverleden kasteel 101 Airborne Divisie Bastogne Ardennen Belvilla vakantiehuizen

Vakantiehuizen met een oorlogsverleden; Belvilla heeft er diverse. Dat ze een extra bijzonder vakantieadres zijn, blijkt wel uit het verhaal van Sara Bosmans, hoofdredacteur van het Vlaamse maandblad Pasar. Zij verbleef voor een individuele persreis een weekend met familie en vrienden in Nuts Castle. Dit kasteel bij Bastogne was ooit hoofdkwartier van de legendarische 101 Airborne Divisie tijdens de Slag om de Ardennen in de Tweede Wereldoorlog. In deze gastblog lees je hoe ze het weekend in dit bijzondere groepshuis heeft ervaren.

Tijd voor elkaar

Sara: “Onderweg, ontdekken, reizen, genieten. Daarover gaat het maandblad Pasar. Als hoofdredacteur ben ik vooral bezig met plannen en organiseren, maar een keer om de zoveel weken trek ik er zelf opuit. Op zoek naar een bed met een verhaal. Elke maand lees je over die bijzondere slaapplaatsen in de rubriek ‘Leuk Logeren’. Waren al de revue gepasseerd: watertent, boothuis, herdershut, boomtent en een seinhuis. De ene keer getest en goedgekeurd met het Lief, een andere keer met zijn kinderen erbij. Maar logeren met een groep vrienden en familie, dat hadden we nog niet gehad. En hoe heerlijk is het om in plaats van snelle bezoekjes (‘sorry, te laat, drukdrukdruk’ en ‘morgen vroeg op, we zijn weer weg’) eens tijd te hebben voor elkaar. Veel en lang tafelen en tussendoor naar buiten of spelletjes spelen.”

Kasteel met meest bijzondere verhaal

“Een kasteel, dat hadden we ook nog niet gehad in de reeks Leuk Logeren.”, gaat Sara verder. “De combinatie groep+kasteel leverde bij Belvilla verschillende resultaten op. Maar ‘ons’ kasteel in Bastogne had het meest bijzondere verhaal. En een gelijkvloerse slaapkamer met badkamer, zodat mijn opa van bijna 89 ook mee zou kunnen. Nuts Castle werd het. Een kasteel een stukje buiten Bastogne, waar de Amerikanen tijdens het Ardennenoffensief even hun hoofdkwartier hadden. In de zitkamer beneden zijn heel wat boeken te vinden over die hevige kerstdagen van 1944 en het kasteel en de gravin komen regelmatig voor in die verhalen. Gevallen dus voor de geschiedenis, maar uiteindelijk ook helemaal sous le charme van wat het nu geworden is.”

herinneringen vakantiehuis met oorlogsverleden kasteel 101 Airborne Divisie Bastogne Ardennen Belvilla vakantiehuizen

In het kasteel herinneren diverse items nog aan het verleden

‘Ooh’s’ en ‘cooools’

“Een lange oprijlaan, met klimmend groen bedekte torens, een perfect gemaaid gazon: we trekken meteen onze schouders wat rechter.”, grapt Sara. “Op het terras staan de tuinstoelen een barbecue klaar. Daar is het vakantiegevoel. Binnen zijn het de gigantische zetel, het projectiescherm en de (wat een prachtige verrassing) piano die de ‘ooh’s’ en ‘cooools’ opleveren.”

buitenzijde kasteel Nuts Castle Bastogne Ardennen Belvilla vakantiehuizen

Nuts Castle is een statig kasteel met lange oprijlaan en zelfs een tennisbaan

Interieur kasteel Nuts Castle Bastogne Ardennen Belvilla vakantiehuizen

Een heerlijke bank, haard, projectiescherm, mooi uitzicht en dito kamers zorgen voor sfeer binnenshuis

Wat hebben we plezier

“Na het avondeten gaat de haard aan en speelt mijn vader op de piano. Geen grootse dingen. De boom stond op den berg. Potteke vet. Maar god, wat hebben we plezier. Het is vast geleden van bij de jeugdbeweging dat we nog zo gezongen hebben. Later gaat het projectiescherm naar beneden en kijken we met de hele bende nog een film. Eentje om te lachen. Mijn buik kan het nog net aan.”

Pasar Sara Bosmans piano groepshuis Bastogne Ardennen Belvilla vakantiehuizen

Deze piano nodigde Sara’s vader uit om te spelen en leverde veel plezier op

Bij voorkeur insneeuwen

“Het is dat we pech hebben met het weer. Anders hadden we de volgende dag buiten in de schommelstoel gelegen. Of in de zwemvijver. Tennis of petanque gespeeld. In de plaats gaan we naar Bastogne. De ‘jonkheid’ wandelt, de oudere garde bezoekt ondertussen het indrukwekkende Amerikaanse oorlogsmemoriaal. Wie geïnteresseerd is in de oorlog, kan hier maar beter lang genoeg verblijven: alleen al in Bastogne zijn er vijf musea. Bij ons zal het voor de volgende keer zijn. Als het van mijn vader afhangt, is dat met kerst. En sneeuwen we bij voorkeur helemaal in.”

Sara Bosmans Pasar wandelen Bastogne Ardennen weekend familie vrienden Belvilla vakantiehuizen

De ‘jonkheid’ wandelt naar Bastogne om wat meer te weten te komen over de Slag om de Ardennen

Meer vakantiehuizen met oorlogshistorie

Wil je net als Sara verblijven in een vakantiehuis dat een eigen verhaal vertelt uit de oorlog? Je kan Nuts Castle huren voor een groep tot zestien personen. Dit groepshuis is ook voor een kleiner gezelschap te huur als kasteelvleugel voor tien personen. En we hebben nog meer vakantiehuizen die een rol speelden in de oorlog. Al eerder schreven we een blogpost over vredig verblijven in vakantiehuizen met een oorlogsverleden. Zo vind je in Spa bijvoorbeeld een superluxe kasteel dat tijdens de Eerste Wereldoorlog is bezet. In Normandië staat een landhuis waar Duitse soldaten legerden tijdens WOII. Soms gaat de oorlogshistorie nog verder terug, zoals in het Zuid-Limburgse Mechelen waar vakantiehuis Le Cadet onderofficieren huisvestte die hier in opdracht van Napoleon gelegerd waren tijdens de Franse Revolutie. Dat is nog eens thuiskomen met een verhaal, als je verblijft in een vakantiehuis met oorlogsverleden.

Kortom, je ziet wel: Belvilla biedt volop keus in vakantiehuizen met een bijzonder verhaal!