De Nederlandse Kust wordt elk jaar een stukje populairder bij de Belgen. En daar zijn een aantal goede redenen voor.

Ruimte zat

Voor veel Belgen is even de grens over een heuse verademing. En dat kun je in dit geval ook letterlijk nemen. Met 67 km kustlijn heeft de Belgische Kust het organische nadeel dat er veel gebouwen staan, en dat het er doorgaans een stuk drukker is dan in Nederland. Het begint al in Zeeland, en het gaat naadloos door tot De Wadden: ki-lo-me-terlange zandstranden waar het deze tijd van het jaar heerlijk uitwaaien is, en waar je zelfs in de zomer altijd wel een plekje voor jezelf vindt.

Culinair interessant

Lees je dit nog een tweede keer? De Nederlandse Kust is culinair interessant. Wie dat tegenspreekt, is de voorbije jaren vast nog niet naar het noorden gereden. Steeds meer jonge ondernemers ontwikkelden knappe eetconcepten met heerlijk verse producten uit de Noordzee en het hinterland: van Sergio Herman in Zeeuws-Vlaanderen tot de hippe beachbars van Noordwijk en het wonderlijke pré salélam van Texel. Belgen wéten intussen dat je er meer vindt dan een patatje oorlog. (Even tussen ons: er is écht niks mis met een lékker patatje oorlog…)

Altijd wel een stad in de buurt

Rust. Dat is wat de meeste Belgen zoeken tijdens hun vakantie. Maar een heel aantal wil toch ook weer graag wat variatie in de vakantiebeleving. ‘s Morgens wakker worden en de keuze hebben om een dagje cultuur in te lassen als het weer wat tegenzit. Kan allemaal aan de Nederlandse Kust. In Scheveningen neem je zo de tram naar het hart van Den Haag met bijvoorbeeld het fantastische Gemeentemuseum. Van Bloemendaal fiets je door het Nationale Park Zuid-Kennemerland naar Haarlem, en als je echt sportief bent zelfs helemaal tot in Amsterdam. In Hoek van Holland zie je de grote containerschepen de Rotterdamse haven uitvaren.

Fiets-walhalla

Ja, natuurlijk is Nederland het fietsland bij uitstek. En het toeval wil dat er bijzonder veel leuke en recreatieve fietsroutes zijn langs strand en duinen. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Den Haag naar Katwijk fietsen door het prachtige natuurgebied Meijendel. De culinaire fietsroute van Zeeland is naast lekker ook bijzonder mooi. Noord-Beveland op z’n best. Wie het helemaal bont wil maken, kan meteen ook de hele Nederlandse Kustroute voor z’n rekening nemen. 570 km van Sluis tot Den Helder, en dan weer van Callantsoog tot Nieuweschans. Puur genieten van de historische terpdorpjes en bijvoorbeeld ook het onbekende Waddeneiland Wieringen.