Wintertijd is koffietijd, en dan vooral als tussendoortje tijdens het winkelen of wanneer je tijdens je weekendje weg cultuur snuift in een van de Vlaamse kunststeden. We zetten er vijf op een rijtje.

Gent

In het midden van de Gentse winkelbuurt vind je een rustplaats om te genieten van een kwaliteitsvolle koffie, een lekkere thee of een huisgemaakte limonade. We hebben het over de Take Five Espressobar in de Volderstraat, de zaak van Alexis Ywaska. Hij ruilde de luchtvaartsector in voor zijn eigen koffiebar, met zgn. speciality koffie, waarbij de kwaliteit van de bonen gewaarborgd is. Bovendien wordt de koffie enkel gezet door opgeleide barista’s. Ben je toch niet zo’n koffieliefhebber, kies dan voor een van de opwarmers: masale chai latte of ginger time. Of een chocolademelk die in drie varianten komt: wit, melk en donker!
Voldersstraat 10, Gent

Antwerpen

In Viggo’s Coffeebar op het Coninckplein 21 in Antwerpen staat barista Tim Jensen voor je klaar. Hij is een echte coffee-addict en dat merk je ook in zijn zaak. Er is een uitgebreid aanbod van eigen gebrande koffiebonen en gastkoffies van bekende en hippe koffiebranderijen uit enkele Europese steden zoals Berlijn, Kopenhagen en Londen. Daarnaast wil Viggo’s Coffeebar zich ook profileren als een plekje voor veganisten, met vegan cookies, taarten en in het weekend zelfs american pancakes.
De Coninckplein 21, Antwerpen

Brussel

Meet Marcel. Deze brave Engelse bulldog is de huismascotte van Kaffabar. Ofwel ligt hij braaf te snurken in zijn mandje of wandelt hij goedkeurend rond in de zaak. Meet Marc. Hij is de trotse eigenaar en barista van Kaffabar. Iets langer dan een jaar geleden opende hij zijn koffiebar op het Rouppeplein in Brussel. Vol enthousiasme vertelt hij hoe hij de klant een unieke beleving wil geven. Er is een uitgebreid aanbod aan slow koffies en espresso’s van verschillende soorten bonen, voornamelijk van koffiebranderij MOK uit Leuven. Maar ook vind je er lekkere huisgemaakte gebakjes: cookies, carrot cake, brownies… Of proef er de chocolade- en espressococktails!
Rouppeplein 1, Brussel

Hasselt

In 2010 werd Roel Driesen, eigenaar van Mucho Gusto in Hasselt, Belgisch Kampioen cuptasten. In eenvoudig Nederlands: kampioen in koffieproeven. Naast het proeven kan hij die natuurlijk ook als de beste zelf zetten. Een jaar later werd hij zo verslaafd dat hij, samen met zijn vrouw, zijn eigen zaak Mucho Gusto opende. Je vindt die op de Zuivelmarkt, in de schaduw van het Begijnhof van Hasselt. Het interieur ziet er strak uit, met zwarte en witte basiskleuren, maar door de leuke decoratie-elementen – denk: vintage appelblauwzeegroene lamp, een oude wereldkaart, gloeilampen en wat plantjes hier en daar, creëert hij een zeer warm gevoel.
Zuivelmarkt 44, Hasselt

Kortrijk

Viva Sara ademt koffie. Overal in deze traditionele maar stijlvolle zaak vind je oude koffiezetapparaten en koffiemalers. Het bewijs dat er koffie door de aderen stroomt van de familie Deprez. Al sinds 1987 branden ze hun eigen bonen in de branderij in Vichte. Pas met de opening van hun koffiehuis in Kortrijk werd het merk Viva Sara gelanceerd. Een van de drie merken van de familie. Naast de vestiging in Kortrijk kun je ook in Brugge een gelijkaardig Viva Sara-koffiehuis vinden.
Grote Markt 33, Kortrijk

Bekijk alle vakantiehuizen in België