De puntmutsjes van Puglia

IT-74015-02_Lamia_trulli_detail_Apulië_Martina Franca_Belvilla vakantiehuizen

Trulli in de Itriavallei, de puntmutsjes van Puglia

In de hak van de Italiaanse laars staan vele kegelvormige gebouwtjes. De officiële naam van deze puntmutsjes is ‘trulli’. Deze opvallende bouwwerken zijn typerend voor de streek Apulië of Puglia, zoals de Italianen zelf zeggen. Dat een trullo, enkelvoud voor trulli, bijzonder is, blijkt ook uit de erkenning van UNESCO. Wil je thuiskomen met een bijzonder vakantieverhaal? Vier dan een topvakantie in een traditionele trullo, te huur bij Belvilla als vakantiehuis.

Oorsprong van de trullo

De kenmerkende kegelvormige trulli gaan terug tot omstreeks het jaar 1500. Vroeger werden ze zonder cement gebouwd. Het verhaal gaat dat dit werd gedaan, om de huisjes ook weer snel af te kunnen breken. Hierdoor zou minder belasting betaald hoeven worden.

De huisjes deden ooit dienst als schaduwrijke schuilplaats voor landwerkers en als opslagruimte. Ze werden soms in kleine groepjes gebouwd. Bovenop het dak staat van oorsprong meestal een klein torentje met daarop een vorm, zoals een bal, schijf of kleine kegel, als een soort signatuur van de trullo-bouwer.

IT-70011-03_Trullo dell'Ulivo_signatuur dak_Alberobello_Apulië_Belvilla vakantiehuizen

Het dak van de trulli toont de signatuur van een trullo-bouwer, in dit geval een schijf

Van binnen heeft een trullo meestal per conisch dak één kamer, eventueel aangevuld met extra ruimtes in alkoven. Je kunt ze dus scharen onder het type klein maar fijn.

Door de dikke stenen blijft het in de trulli heerlijk koel tijdens warme zomerdagen. Een gastenboekopmerking onderschrijft dat: “Door de bouw van de trullo was het ‘s nachts niet te merken dat het zo heet was. Een extra pluspunt als je in de zomer naar Puglia gaat.”

Trulli in de Itriavallei als vakantiehuis

De Valle d’Itria, de Itriavallei, herbergt vele van deze kenmerkende kegelvormige huisjes en heeft als bijnaam ‘het dal van de trulli’ gekregen. De Itriavallei is de streek tussen de Italiaanse steden Bari, Brindisi en Taranto. Je vindt hier, naast de trulli, ook tal van olijf- en fruitbomen.

Met vijf personen kun je genieten van de Trullo Betta, waar zelfs het bijgebouwtje een puntdak heeft. Een grote tuin met boomgaard omringt deze trullo, dus je beschikt over heerlijk veel buitenruimte.

Onbetwiste trullihoofdstad is de plaats Alberobello waar je ruim duizend van deze puntmutshuisjes vindt die veelal stammen uit de 18e, 19e en 20e eeuw. In deze UNESCO-plaats vind je ook het vakantiehuis Trullo dell’Ulivo, waar je met vier personen kan verblijven. Dit bijzondere vakantiehuis ligt vlakbij het oude deel van Alberobello, genaamd Aia Piccola. Kom genieten in de schaduw van de eeuwenoude olijfboom in de tuin van deze vakantiewoning.

IT-70011-03_Trullo dell'Ulivo_kegelvorm_Alberobello_Apulië_Belvilla vakantiehuizen

Het charmante vakantiehuis Trullo dell’Ulivo staat in trullohoofdstad Alberobello

Ook in Cisternino vind je veel trulli, waaronder de trullo Tesoro, een vakantiehuis voor vier. Het is een knus vakantiehuis, zonder overdadige luxe, maar wel zeer compleet. De warmte van de zon wordt optimaal gebruikt door de zonnepanelen op het dak. In de tuin staat bovendien een houtoven waar je de heerlijkste pizza’s kan bakken.

IT-72014-02_tesoro_Cisternino_trullo_Apulië_Belvilla vakantiehuizen

Vakantiehuis Tesoro staat in Cisternino, eveneens een plaats met veel trulli

Martina Franca is nog zo’n plaats waar je diverse trulli aantreft. Het vakantiehuis Lamia biedt plaats voor drie personen en in de trullo Casedda kun je met vijf personen verblijven. De naam ‘casedda’ is de lokale benaming die vroeger werd gebruikt voor een trullo. Extra leuk is dat deze twee vakantiehuizen op het erf van een masseria staan, een Italiaanse boerderij, zodat je ook nog van het Italiaanse landleven kan proeven.

IT-74015-02_Lamia_trulli_Apulië_Martina Franca_Belvilla vakantiehuizen

Bij vakantiehuis Lamia zie je meerdere trulli bij elkaar

IT-74015-03_Casedda_trullo_eetkamer_Martina Franca_Apulië_Belvilla vakantiehuizen

Trulli zijn van binnen charmant eenvoudig en knus, zoals het vakantiehuis Casedda

IT-74015-03_Casedda_trullo_slaapkamer_Martina Franca_Apulië_Belvilla vakantiehuizen

Ook binnenshuis zie je de typische bouwstijl van een trullo terug

Puglia: reistip voor 2014 volgens National Geographic Traveller

Het vooraanstaande reisblad National Geographic Traveller heeft de regio Puglia aangewezen als één van de beste reistips voor 2014. In deze tiplijst staan reisbestemmingen die opvallen door hun authenticiteit, culturele rijkdom en duurzaamheid. Volgens het reismagazine kun je de regio Puglia het beste bezoeken in oktober en november, als de toeristen zijn vertrokken en de olijfoogst in volle gang is. Ook als zomerbestemming is Apulië een interessante regio, onder meer door de prachtige stranden aan de Adriatische Zee.

Ontdek bijvoorbeeld de witte stad Ostuni vanuit een Apulische villa uit 1800. Ben je een strandliefhebber? Ook dan weet Apulië je te charmeren, bijvoorbeeld vanuit de kustcottage Villa Marhu. Of wat denk je van het zuidelijk schiereiland Salento dat nog sporen vertoont van de Griekse geschiedenis? Barokstad Lecce is een andere aanrader met een prachtige kathedraal en amfitheater. Kortom, veel te ontdekken tijdens een topvakantie in een traditionele trullo!