The making of ‘Klas van ’89’

Vanaf woensdagavond 24 oktober 2012 zendt SBS6 het programma ‘Klas van ‘89’ uit. Een groep oud-klasgenoten ontmoet elkaar na vele jaren weer voor het eerst in het vakantiehuis Les Trôs Marets in de Belgische Ardennen. In zes afleveringen blikken ze terug op hun middelbare schooltijd, halen ze herinneringen op en vertellen ze hoe hun leven sindsdien is verlopen. Wat is er gebeurd met het mooiste meisje van de klas? Hoe gaat het met die jongen die zo goed kon wielrennen? In het luxe groepshuis hebben ze de tijd om elkaar opnieuw te leren kennen, om samen te eten, te lachen en activiteiten te ondernemen. Mede door de prettige omgeving is ‘Klas van ‘89’ een feel good-programma geworden dat inzicht geeft in herkenbare levens en laat zien hoe mensen zich ontwikkelen. Belvilla nam een kijkje bij deze televisieopnames in een vakantiehuis.

De voorbereiding van een tv-programma

Voor veel televisiekijkers lijkt het of een dergelijk programma redelijk spontaan ontstaat. Er is echter een heel voorbereidingstraject nodig om die indruk te wekken. Denk aan het uitwerken van de programmaformat, de zoektocht naar een geschikte schoolklas die bereid is om mee te werken, het vinden van een passende locatie en aansprekende activiteiten plus de mensen achter de schermen die het programma tot een succes kunnen maken.

Voor de locatie werd Belvilla benaderd. De vereisten: voldoende ruimte voor de deelnemers, maar ook voor de crew en al hun benodigdheden, zoals camera’s en belichting. Verder een grote keuken, een fijn terras en liefst ook wellnessvoorzieningen. Na een eerste selectie door Belvilla en diverse huisbezoeken is de groepswoning Les Trôs Marets voor bijna drie weken uitgekozen tot belangrijke opnamelocatie. Dit luxe groepshuis biedt met 28 slaapplaatsen voldoende ruimte en beschikt bovendien over een bar, binnenzwembad, sauna en jacuzzi.

BE-4960-153 | Les Trôs Marets_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

De bar en het biljart van de groepswoning Les Trôs Marets

Dagje meekijken

Een paar dagen voordat de deelnemers arriveren, is het al een grote drukte in en om het vakantiehuis. Belvilla mag een dagje meekijken met de voorbereidingen. Een vrachtauto met belichtingsspullen gaat ons voor op het laatste stuk van de route via de slingerende weggetjes van natuurgebied De Hoge Venen. Aangekomen bij het vakantiehuis is de styling al in volle gang. Kussentjes, kaarsen en bloemstukken zorgen voor extra kleur en een eigen stempel op de vakantiewoning.

BE-4960-153 | Les Trôs Marets_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

Kussens, kaarsen en bloemstukken in groepshuis Les Trôs Marets

De kamerindeling staat al vast. Op iedere slaapkamer geven fotolijstjes aan wie er mag logeren. De lijstjes tonen de nostalgische schoolfoto’s die later bij de deelnemers voor veel hilariteit zorgen.

BE-4960-153 | Les Trôs Marets_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

Nostalgische portretfoto’s tonen de kamerindeling

Het ‘mooiste meisje van de klas’ krijgt de prinsessenkamer, een sierlijke slaapkamer op de bovenste etage die voor de gelegenheid helemaal is aangekleed met roze kussens, bonbons, rozenblaadjes en een kroontje op het majestueuze bed.

BE-4960-153 | Les Trôs Marets_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

Volop roze, rozenblaadjes en zelfs een kroontje in de prinsessenkamer

Naast deze slaapkamer is een honeymoon suite gecreëerd voor de highschool sweethearts, een stel dat al samen is sinds de middelbare school en vorig jaar in het huwelijksbootje stapte. Ook hier veel rozenblaadjes, aangevuld met hartjes voor een romantische sfeer.

BE-4960-153 | Les Trôs Marets_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

Hartjes en bloemblaadjes brengen extra romantiek in de ‘honeymoon suite’

Ondertussen wordt de vrachtwagen met belichtingsattributen uitgeladen. Trappen, spots en tl’s komen tevoorschijn, evenals rollen tape en kilometers kabel. Veel vakantiehuizen in de Ardennen hebben nog de oude, kenmerkende bouw met dikke, natuurstenen muren en relatief kleine ramen. Voor een normaal vakantieverblijf biedt dit veel sfeer, maar voor een televisieprogramma is extra licht nodig. Enorme lichtbakken en staande lampen krijgen een plaats in de grote woonkamer op de eerste etage. Het biljart is vanwege de benodigde cameraruimte tijdelijk aan de kant gezet. Ook de eetkamer en kleine woonkamer beneden krijgen hun specifieke belichting. Weg van alle drukte bereidt presentatrice Tooske Ragas zich voor op het programma.

BE-4960-153 | Les Trôs Marets _Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

Trappen, spots, tl’s, rollen tape en kilometers kabel

De opnames

Vanaf de zijlijn vernemen we dat de opnames goed verlopen. Vooral de eerste dag dat de deelnemers arriveren is spannend. Er hangt een strak tijdschema aan, dat ervoor moet zorgen dat de voormalig klasgenoten elkaar echt pas weer voor het eerst treffen bij de vakantiewoning. Gelukkig verloopt alles goed. De opnamedagen zijn ingevuld als een soort werkweek met vele activiteiten en een corveeschema. Iedereen draagt zijn steentje bij, wat resulteert in een intieme, ongedwongen sfeer. De oud-klasgenoten duiken samen de keuken in en tafelen heerlijk na in de grote eetkamer of op het terras. Ze hebben het zo druk en doen zoveel indrukken op, dat er voor de wellness amper tijd overblijft.

BE-4960-153 | Les Trôs Marets_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

De oud-klasgenoten tafelen in de ruime eetkamer

Na bijna veertien draaidagen zit het erop en gaan ook de laatste deelnemers naar huis. Enkele leden van de crew ruimen de spullen op en zorgen dat ze de sleutel weer netjes kunnen overdragen aan de beheerder van het vakantiehuis. Het montageteam kan vervolgens aan de slag om de beelden om te vormen tot een sfeervol geheel.

Trend: tijd nemen voor elkaar

Een schoolreünie zoals ‘Klas van ‘89’ sluit aan bij een trend. Steeds meer mensen nemen de tijd om in groep lekker bij te praten, in alle rust herinneringen op te halen en samen leuke dingen te doen. Ze laten het jachtige leven van thuis letterlijk even achter zich door een paar dagen ergens anders heen te gaan. Een groepshuis is daarvoor een ideale locatie vanwege de privacy die het biedt. Dat geldt voor een oude schoolklas, zoals de ‘Klas van ‘89’, maar bijvoorbeeld ook voor een familiereünie, een vakantie met drie generaties, met meerdere gezinnen of een vriendengroep. Een dergelijk verblijf heeft elementen in zich van de ‘Slow Travel’-trend, waarbij je de tijd neemt om indrukken te verwerken en waarbij je geniet van kwaliteit in plaats van kwantiteit.

 

‘Klas van ‘89’ is vanaf woensdag 24 oktober zes weken lang te zien bij SBS6 om 21.30 uur

 

Meer groepshuizen: www.belvilla.nl/vakantiehuis-groepen