Sinttoppers

Vakantiehuis voor Sinterklaas_Belvilla vakantiehuizen

Schoentje zetten in een vakantiehuis

De weken voorafgaand aan 5 december staan in veel huishoudens in het teken van Sint Nicolaas met als afsluitend hoogtepunt natuurlijk pakjesavond. Breng tijdens deze sintperiode eens een weekendje door in een vakantiewoning. Niet alleen voor de kleintjes is dit leuk. Ook voor oudere kinderen en volwassenen biedt een surpriseavond in een vakantiehuis veel gezelligheid. Doordat het laagseizoen is, zijn veel vakantiehuizen bovendien extra voordelig. Belvilla maakt een selectie van de beste vakantiehuizen voor Sinterklaas.

De intocht bijwonen

Ieder jaar kiest Sinterklaas een aankomsthaven. In 2012 is dat Roermond, waar Pakjesboot 12 aanmeert aan de Roerkade. Sint Nicolaas en zijn gevolg van Zwarte Pieten stappen hier op zaterdag 17 november rond 12.15 uur aan wal na een lange reis vanuit Spanje. Combineer deze intocht met een heerlijk sintweekendje in een vakantiehuis. ’s Morgens in de keuken van je vakantiewoning lekker pepernoten bakken, ’s middags de Sint toezwaaien in Roermond en ’s avonds uit volle borst Sinterklaasliedjes zingen bij de schoentjes. Vol verwachting klopt ons hart! Belvilla biedt tientallen vakantiehuizen binnen een straal van 30 kilometer rond Roermond. Dus boek nog last minute je vakantiehuis en ga naar de intocht.

Niet ver van aankomstplaats Roermond tref je de koetsierswoning Klein Paarlo op Landgoed Klein-Paarlo. Kom genieten van een weids landschap, prachtige wandeltochten en met een beetje geluk zelfs een langstrekkende schaapskudde. De koetsierswoning heeft bovendien een haardkachel, waarvan speciaal voor Zwarte Piet de deurtjes ’s nachts vast wel open kunnen blijven. Zelfs paarden zijn welkom bij dit vakantiehuis, dus wie weet komt Sint nog langs met zijn schimmel Amerigo…

Met een groter gezelschap tot twaalf personen kun je terecht in De Rozendaal, een prachtig gerenoveerde boerenschuur uit omstreeks 1650. Ook hier biedt een haardkachel de ideale plaats voor de schoentjes.

NL-6065-02 | De Rozendaal_Limburg_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

Een uitnodigende haard in de Limburgse boerenschuur De Rozendaal

Belvilla biedt ook vakantiehuizen op parken aan. In de buurt van Roermond vind je bijvoorbeeld het vakantiepark Buitenhof De Leistert waar je verblijft in luxe boerderijvilla’s omringd door een natuurpark. Ze variëren in grootte van vijf tot dertien personen en beschikken bovendien over een spelcomputer, wat bij veel kinderen in de smaak zal vallen. Op het park treft je ook nog eens een binnenzwembad, dus vakantieplezier volop!

De mooiste haarden voor Sinterklaas

Voor een sinterklaasweekendje is een haard in een vakantiehuis natuurlijk wel gewenst. Enkele tips van vakantiehuizen met heerlijke haarden op een rijtje.

 • Binnenbarbecue in boerderij Boshuub

  NL-6039-01 | Boshuub_Limburg_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

  In boerderij Boshuub kun je binnen barbecuen

  Een 19e-eeuwse, Limburgse boerderij vol authentieke details herbergt een bijzondere verrassing. Boerderij Boshuub beschikt namelijk over een binnenbarbecue! Dat betekent dus niet alleen een bijzondere plek om je schoentje te zetten, maar ook nog binnenshuis barbecueën in de winter. Er is bovendien een pingpongtafel, speelgoed en een boomhut.

 • Sfeervol boerderijtje uit 1750 met grote schouw

  BE-6690-08 | Aux Vî Colombages_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

  De imposante haard van een oude boerderij

  In de Ardennen, nabij Vielsalm, vind je een heel sfeervol boerderijtje uit 1750 met een schouw waar je ‘u’ tegen zegt. In dit charmante vakantiehuis, genaamd Aux Vî Colombages, is het heerlijk vertoeven met vier personen. In de omringende bossen maak je kans om oog in oog te staan met een hert. En als het gesneeuwd heeft, nodigen de pistes van het nabijgelegen Baraque de Fraiture uit om de lange latten onder te binden.

 • Fraai Limburgs vakwerkhuis met verhoogde haard

  NL-6281-01 | A gen Dijck_Limburg_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

  Een zwevend vuurtje in A gen Dijck

  In het Zuid-Limburgse Geuldal biedt het fraaie vakwerkhuis ‘A Gen Dijck’ plaats aan maximaal zestien gasten. Ook hier siert een bijzondere haard de woonkamer. De schouw is door de omvang beeldbepalend, maar daarnaast is het verhoogde brandgedeelte van de haard ook opvallend.

 • Monumentale boerderij vol authenticiteit én modern comfort

  NL-9591-02 | Landgoed ter Wupping_Groningen_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

  Een knapperend haardvuur in Landgoed ter Wupping

  Het Noord-Groningse landschap kenmerkt zich door diverse historische boerderijen waar Landgoed ter Wupping een voorbeeld van is. Deze monumentale boerderij heeft veel authentieke elementen, zoals de naïeve schilderingen boven de bedstedes, maar biedt ook op en top luxe met een binnenzwembad, sauna en jacuzzi. Bovendien zorgt de haardkachel in de eetkamer voor een zeer behaaglijke temperatuur. De reeën, hazen en fazanten in de omgeving maken het plaatje van het plattelandsleven compleet.

 • Historische villa met zicht op de burcht van Bouillon

  BE-6830-10 | Heurtebise_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

  Knisperend vuurtje in ruim honderd jaar oude villa

  Hoog op de Ardense heuvels staat een schitterende villa uit de twintigste eeuw. Kom genieten van het prachtige uitzicht over het gezellige stadje Bouillon, de Semois-rivier en de beroemde, ’s avonds verlichte burcht van Godfried van Bouillon. In deze statige woning genaamd Heurtebise kun je met acht personen logeren. De meubels, de haard, prachtig houtwerk en rozetten aan het plafond nemen je honderd jaar terug in de tijd, maar worden wel aangevuld met het comfort van nu.

Meer suggesties voor vakantiehuizen met haarden zijn bijvoorbeeld het ronde vakantiehuis De Paddestoel, de 17e-eeuwse boerderij Charneux, het landhuis Domaine L’Air du Temps met een Provençaals tintje en de prachtige vakantiewoning Erve het Klaashuis.

Stedentrips Madrid

Gedurende de rest van het jaar verblijft Sinterklaas in Madrid, gaat het verhaal. Het vreemde is echter dat deze link tussen de Sint en Spanje geschiedkundig niet te traceren is. Sint Nicolaas schijnt zelfs nooit in Spanje te zijn geweest en bij de Spanjaarden is de oude man niet bekend. Natuurlijk hoeft dat je er niet van te weerhouden om een bezoek brengen aan de Spaanse hoofdstad. Belvilla heeft in Madrid diverse stadsappartementen. Zo vind je in de oude stad nabij de beroemde straat Calle Bailén en de tuinen Jardén de las Vistillas een 19e-eeuws gebouw dat diverse vakantie-appartementen herbergt.

Trulli bij Bari

Trulli_Apulië_Italië_Belvilla vakantiehuizen

De bijzondere, kegelvormige trulli, nabij Bari in de hak van Italië

Onze Sinterklaas stamt af van de heilige Sint Nicolaas van Myra, een plaats die in het tegenwoordige Turkije ligt. In 1087 werden de stoffelijke resten van de bisschop van Myra door zeelieden geroofd en overgebracht naar de stad Bari, in Apulië, een regio in de hak van de Italiaanse laars. In de Basiliek van Sint-Nicolaas liggen zijn de overblijfselen nog steeds bewaard. Sint Nicolaas is zelfs de beschermheilige van deze Zuid-Italiaanse stad, wat jaarlijks uitgebreid gevierd wordt van 6 t/m 8 mei. In deze relatief onbekende regio biedt Belvilla zeer bijzondere vakantiehuizen. Het zijn zogenaamde trulli, kegelvormige bouwwerken die ook door UNESCO als zeer bijzonder zijn herkend.

De Oostenrijkse Piet heet Krampus

In de Alpenlanden hebben ze een eigen variant op onze Zwarte Pieten, genaamd Krampus. Waar onze Pieten tegenwoordig kindervrienden zijn, wakkert deze Krampus vooral angst aan. De dreigende verschijning gaat in de eerste weken van december door de straten, met name op 5 december, en zou de kwade geesten verjagen die rond midwinter rondzweven. In diverse skiresorts vinden tegenwoordig processies plaats waar deze Krampus centraal staat. Zo’n processie kun je natuurlijk bijwonen vanuit je wintersportchalet.

Kortom, volop mogelijkheden om te verblijven in de beste vakantiehuizen van Sinterklaas. Vergeet niet uit volle borst mee te zingen: “…en rij toch niet stilletjes ons (vakantie)huisje voorbij!”