Hemels logeren in een vakantiehuis zoals een oud-klooster

Vakantiehuizen in een voormalige pastorie, kapel of klooster

Wil je je even helemaal opladen, zoek je inspiratie, vier je de feestdagen graag op een toepasselijke locatie of houd je gewoon van een bijzonder logeeradres? Verblijf dan eens in een voormalig klooster, pastorie, bisschoppelijk paleis of knus kapelletje! Zo’n serene omgeving garandeert bijna dat je weer vol energie terugkeert van vakantie. Kom ook hemels logeren in een vakantiehuis!

Kerkelijke gebouwen hebben veelal een rijke historie. Vooral rond de middeleeuwen kende het religieuze leven een grote piek, maar daarnaast ook vele dalen. In het tweede deel van de twintigste eeuw veranderde de samenleving sterk en zette ontkerkelijking in, wat zich bijvoorbeeld ook uit in vergrijzing van kloosterlingen. Deze trend van ontkerkelijking brengt met zich mee dat veel religieuze gebouwen hun oorspronkelijke functie verliezen. Diverse van deze prachtige bouwwerken vinden gelukkig een nieuwe roeping, bijvoorbeeld als vakantiehuis.

De zegeningen van een oud klooster

Agriturismo in Toscaans klooster

In de glooiende heuvels van Toscane, omringd door wijngaarden, vind je een voormalig klooster uit de elfde eeuw. Het klooster is omgetoverd tot agriturismo en herbergt nu acht vakantieappartementen, waaronder de vierpersoonsappartementen Tulipano en Mimosa. De appartementen hebben een elegante inrichting met antieke meubels en een bubbelbad. Daarnaast biedt het gezamenlijke zwembad heerlijke verkoeling op warme dagen. Natuurlijk kun je ook de lokale wijn en olijfolie kopen van de agriturismo.

klooster agriturismo IT-53045-11 | Tulipano en IT-53045-14 | Mimosa Belvilla vakantiehuizen

Italiaans klooster omgetoverd tot agriturismo met vakantieappartementen

Als nonnetjes in een rijksmonumentaal klooster

In het centrum van het Overijsselse Dalfsen bevindt zich een rijksmonumentaal nonnenklooster uit 1927. Het Klooster van Dalfsen is nu te huur als comfortabele groepswoning en verwijst op diverse punten nog naar het religieuze verleden. Zo staat er een originele biechtstoel en kun je gezamenlijk eten in de kapel, compleet met glas-in-loodramen. Om aan de wensen van de hedendaagse vakantieganger tegemoet te komen, biedt het klooster nu wel de luxe van een jacuzzi en wifi. Ook voor zakelijke bijeenkomsten kun je hier terecht.

NL-7721-02 | Het Klooster van Dalfsen_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

Rijksmonumentaal nonnenklooster uit 1927 nu te huur als groepswoning

Fruitig klooster van Karmelieten

Het Bloesemklooster is een groepshuis in een voormalig Karmelietenklooster in de Belgische fruitstreek Haspengouw. De vroegere functie zie je bijvoorbeeld terug in het kruis op het dak, het tongewelf binnen en een prachtige, ruime eetzaal in de oude gebedsruimte. De mooiste kamer in het klooster heeft uitzicht op de tuin, de bloesems, de appelplantages en de kerktoren op de achtergrond. Het klooster ademt landelijke rust en stilte uit, elementen die ook deel uitmaakten van de leefregels van de kloosterlingen.

BE-3800-02 | Het Bloesemklooster_Belvilla vakantiehuizen

Het tongewelf herinnert aan het kloosterverleden van deze groepswoning

Belvilla biedt nog meer kloosterwoningen voor je vakantie. Aan de Costa Brava tref je Casa Convent, een 19e-eeuws klooster met een prachtige kloostergalerij. In het centrum van Brugge is vakantiehuis Carmen gebouwd op de plaats van een oud klooster. Diverse elementen uit dit klooster zijn verwerkt in het vakantiehuis, zoals de oude vloer. In Umbrië kun je logeren in een 15e-eeuws Franciscanerklooster in het appartement Melone. In de Marken tref je de kloosterwoning Tramonto op een terrein van maar liefst 70 hectare met daarop bossen, meertjes om te vissen, graanvelden en wijn- en olijfgaarden. Niet ver van Napels vind je het voormalige, 17e-eeuwse klooster Villa Lauretana dat door een markiezenfamilie is veranderd in een luxe verblijf vol antiek. Het groepshuis Vino Grando Klooster was vroeger het huis van zusters.

Onder de pannen in een kapel

Voor twee tot drie personen biedt Belvilla een gerestaureerd kapelletje uit 800 in de Dordogne. De kroonluchters, de karakteristieke bogen en de houten balken geven een intieme sfeer aan het bijzondere vakantiehuis La Vieille Eglise. Hoewel het kapelletje ’s zomers heerlijk koel blijft, kun je voor wat extra verkoeling een duik nemen in het zwembad van de naastgelegen camping.

FR-24250-04 | La Vieille Eglise_kapel_Dordogne_Frankrijk_Belvilla vakantiehuizen

Hemels logeren in een gerestaureerd kapelletje uit 800 in de Dordogne

Het sprookjesachtige kasteel Lapeyrouse in de Franse Alpen is verdeeld in meerdere (vakantie)appartementen. Het kasteelappartement La Chapelle bevindt zich in de voormalige kapel. Erg bijzonder is het hemelbed onder het keldergewelf. De romantische binnenplaats biedt je een overweldigend uitzicht op Mont Colombier en de Rhônevallei.

FR-73310-05 | La Chapelle_kasteel_kapel_Franse Alpen_Belvilla vakantiehuizen

De prachtige binnenplaats van het sprookjesachtige kasteel Lapeyrouse

In de Dordogne staat een burgemeesterswoning uit 1860 met een privékapel. In deze kapel met prachtige gebrandschilderde ramen en kroonluchter is nu de eetkamer gevestigd van het vakantiehuis La Dame à l’Hermine.

FR-47410-01 | L'ange bleu entre Dordogne, Lot et Garonne_Frankrijk_Belvilla vakantiehuizen

De stemmige eetkamer in de kapel met gebrandschilderde ramen

Bij meneer pastoor

De Duitse Eifel herbergt vakantiehuis De Oude Pastorie, een pastoorswoning uit 1914. De vooraanstaande architect Ernst Brand tekende voor het ontwerp van de pastorie in opdracht van de toenmalige dorpspastoor Heidger. Aanvankelijk was de bisschop uit Trier geen voorstander van het plan. Hij vond dat de pastorie vanwege de omvang en uitstraling niet paste aan de voet van het middeleeuws ogende dorp Malberg. De pastoor was echter zeer overtuigd van zijn plan en trok zelf naar Trier om persoonlijk toestemming te krijgen. Dat resulteerde in 1914 in het landhuis dat tot op heden nog steeds zeer bepalend is voor de uitstraling van het dorp.  In 1915 werd het landhuis ommuurd, waardoor je de tuin nu betreedt via de originele poort onder het toeziend oog van het daarboven wakende Mariabeeld.

DE-54655-06 | De Oude Pastorie_Eifel_Duitsland_Belvilla vakantiehuizen

De poort van De Oude Pastorie betreed je onder toeziend oog

Halverwege de jaren ’80 begint de pastorie zijn functie te verliezen, waarna het kerkelijke bestuur huurappartementen plaatst en het huis deels inzet als gemeenschapsruimte. In 2004 komt het pand in handen van een particuliere eigenaar die besluit het te renoveren en te verhuren als vakantiehuis. De oorspronkelijke indeling van de pastorie wordt hersteld en aangevuld met modern comfort. Het gezichtsbepalende landhuis staat tegenwoordig onder Rijksmonumentale zorg, net als de dorpskern van Malberg. De ruime, zeer luxe vakantiewoning is opgenomen in de Belvilla Elite Collection. Je kunt hier dan ook volop genieten van vele extra’s, zoals je eigen bioscoopzaal, pooltafel, tafeltennis, sauna’s en jacuzzi. “Met een beetje verbeelding hoor je de pastoor nog door de gangen lopen”, aldus een opmerking in het gastenboek.

In Tsjechië ligt het vakantiehuis Fara in het schitterende natuurgebied van West-Bohemen. Het vakantiehuis is een prachtige, gerenoveerde pastorie met romantische, omheinde binnenplaats. Vanwege de ligging op een heuveltop biedt de vakantiewoning een prachtig zicht op bergen en bossen.

CZ-34701-06 | Fara_pastorie_West-Bohemen_Tsjechië_Belvilla vakantiehuizen

De Tsjechische pastorie bevindt zich in West-Bohemen

De voormalige pastoorswoning Groepshuis Bremm verwelkomt groepen tot zestien personen in de Duitse wijnstreek Moezel. Leuk detail: in de oude bisschopskamer, die nu fungeert als eetkamer, kwam vroeger de bisschop van Trier overleggen met de plaatselijke pastoor.

Andere vakantiehuizen in een pastorie zijn bijvoorbeeld Le Village in Noord-Frankrijk, Lavender in het Britse Anglia en de Hongaarse pastorie Parokiáház.

Kerkelijke scholen

In de Westhoek, tegen de Franse grens aan, is een oude parochieschool uit 1906 gerenoveerd tot groepswoning. Oud Schooltje De Linde wekt voor veel mensen ongetwijfeld herinneringen op aan hun schooltijd met het krijtbord, wereldkaarten en lessenaren. De oude parochieschool behoort tot het cultureel erfgoed van België. De school is oorspronkelijk gesticht door pastoor Blancke die de verfransing in deze streek tegen wilde gaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het pand met de grond gelijk gemaakt, waarna het in iets grotere vorm opnieuw werd opgebouwd. Tot 1976 heeft Oud Schooltje De Linde dienst gedaan als jongens- en meisjesschool, strikt gescheiden van elkaar door een muur die dwars door de school en het speelplein liep. Op zolder was een kapel waar aan de ene kant de inwonende nonnen verbleven en de pastoor aan de andere kant.

BE-8953-01 | Oud Schooltje De Linde_Vlaanderen_België_Belvilla vakantiehuizen

In de oude parochieschool herinneren veel elementen nog aan het verleden

De vroegere klaslokalen vormen nu een mix van eigentijds design met een knipoog naar weleer. Grote zwarte vlakken, met wit beschreven, geven in de keuken de indruk van een schoolbord. De oude eettafel is prachtig aangevuld met opgeknapte turnbanken. Op de bovenverdieping is een klaslokaaltje met oude schoolbanken dat nu dienst doet als speelkamer. Op de eerste etage zit zelfs het authentieke wijwatervat nog in de muur. De sfeer van begin 20e eeuw is ook neergezet in de bar met oude caféstoelen en -tafeltjes, ideaal voor een spelletje tafelvoetbal of een heerlijk Belgisch biertje. Het frisse kleurgebruik geeft de oude school extra uitstraling.

Ook in Frankrijk doet een kerkelijke school dienst als vakantiehuis. Een oude nonnenschool uit 1885 in de regio Auverge is nu te huur als groepswoning.

Geloof het of niet, er is meer

Voor Italiëliefhebbers is Casa Mazzola interessant, een vakantiewoning in een ex-bisschoppelijk paleis in Noord-Toscane. Ook hemels is de Rijksmonumentale ‘Maria Onbevlekt Ontvangen’-kerk te Waalwijk. Hier zijn de twee bijzondere appartementen Het Paradijs en Naast het Paradijs. Beide appartementen zijn kleurrijk ingericht door kunstenares Josien Broeren. In de voormalige orgelruimte is een loungeruimte gemaakt met fitnessapparatuur, een loungehoek en een sauna.

Kortom, hemels logeren in een vakantiehuis kan in heel Europa!