Heb jij een vakantie naar Oostenrijk met je hond gepland? Goede keuze! Want Oostenrijk is een mega-hondvriendelijk land en jouw trouwe viervoeter is praktisch overal welkom. Toch zijn er wel wat dingen die je moet weten. We loodsen je er doorheen!

Waarom staat Oostenrijk bekend als hondvriendelijk?

Wil je in Nederland uit eten met je hond is het raadzaam om eerst het restaurant te bellen; bij het gros van de restaurants zijn honden niet toegestaan. In Oostenrijk is dat heel anders. Een hond wordt gezien als onderdeel van de familie en is juist in de meeste gevallen meer dan welkom. En dan staat er ook al direct een waterbak klaar of komt er een ober met koekjes aan.

Het is een simpel voorbeeld, maar eigenlijk kan je dit overal doortrekken. Ook het vinden van vakantieparken waar honden zijn toegestaan is niet moeilijk bijvoorbeeld. Jij & jouw hond(en) zullen zich praktisch overal welkom voelen!

Wandelwalhalla in Oostenrijk

Oostenrijk is een geweldig mooi land; bergen worden afgewisseld met meren, bossen worden afgewisseld met geweldige heidevelden. En dat betekent eindeloze wandelmogelijkheden voor baasjes en hond.

Eindeloos klinkt leuk, maar je dient wel rekening te houden met je hond. Als jouw hond wat ouder is, kies dan voor vlakkere wandelingen. En met jonge honden is wandelen tussen de koeien misschien niet het beste idee. Daarover gesproken; in natuurparken en Alpenweide is loslopen vaak niet toegestaan, juist vanwege deze koeien en evt. andere dieren.

Neem ook genoeg water mee; zeker in de zomer kan de temperatuur op de bergen flink stijgen. En mocht je een lange dag op pad gaan, denk dan aan wat snacks.

Met je hond in de gondel

Honden zijn in Oostenrijk toegestaan in de meeste gondels. Extra leuk; dan kan je hond mee de berg op. Er kan wel een toeslag worden gevraagd én er is een regel dat voor honden in het openbaar vervoer (en daar vallen gondels ook onder) een muilkorfplicht geldt.

In de praktijk is onze ervaring dat hier niet om wordt gevraagd, maar we raden je te allen tijde aan er eentje op zak te hebben. En bovenal je hond voorafgaand aan de vakantie hier vast aan te laten wennen.

Een gondel is overigens voor een hond best spannend; het beweegt en is instabiel. Niet elke hond houdt ervan. Let dus goed op de lichaamstaal van je hond. Je wilt niet boven op de berg staan met een hond die de gondel niet meer in wil… (en met een grote hond is dat een uitdaging 🤪)

Goed voorbereid op pad

Geheel onvoorbereid op pad gaan met hond is geen goed plan. Zo is het o.a. verplicht dat jouw hond ingeënt is tegen rabiës (hondsdolheid). De eerste prik (als je hond die niet eerder heeft gehad) of de herhaalprik moet minimaal 21 dagen voor aankomst in Oostenrijk gezet worden. Zorg dat je het paspoort van jouw hond meeneemt om te kunnen bewijzen dat jouw hond is ingeënt.

Waar je nog meer rekening mee moet houden qua voorbereiding?

 • Afhankelijk van het seizoen van jouw vakantie in Oostenrijk kan je in meer of mindere mate te krijgen met teken, voornamelijk tussen april en oktober. Een tekenpen meenemen is een must-do én je kunt bij de dierenarts informeren naar preventieve middelen.
 • Je hoopt natuurlijk dat je jouw hond nooit kwijtraakt op vakantie, maar het kan gebeuren. Zorg dat je hond ‘herkenbaar’ is. Dat betekent niet alleen een (verplichte) chip, maar ook een naamtag aan de halsband met jouw telefoonnummer. Vergeet daarbij niet +31 hieraan toe te voegen. Een andere optie is om een gps-tracker (met abonnement) aan te schaffen, je kunt dan op je telefoon zien waar je hond zich bevindt.
 • Ga je voor het eerst met de hond op vakantie en is deze nog niet gewend aan lange autoritten? Ga dan zeker oefenen. En zorg op reis dat je regelmatig stopt en met één of twee overnachtingen naar Oostenrijk rijdt.
 • Honden mogen in Oostenrijk niet los in de auto vervoerd worden. Wat dit inhoudt? Je dient jouw hond op de achterbank vast te maken met een gordel. Ook een afgescheiden bagageruimte (zoals in een station) mag. Er moet wel een net of hek tussen zitten.
 • Reis je via andere landen naar Oostenrijk? Dan is het raadzaam om ook de regels te controleren van de landen waar je doorheen reist, bijv. Duitsland.

Hondvriendelijke vakantiehuizen in Oostenrijk

We hebben meer dan 500 vakantiehuizen en appartementen in Oostenrijk waar honden zijn toegestaan. Een kleine selectie?

 • In het in de zomer groene en in de winter witte Salzburgerland hebben we o.a. dit sfeervolle vakantiehuis in Walchen in de aanbieding. In de tuin kan je hond lekker rennen, er is een ruime keuken voor gezellige etentjes en de woning heeft een centrale ligging om de omgeving te ontdekken.
 • Ga je voor wat meer luxe? Dan tippen we dit luxe chalet in Neukirchen am Großvenediger, eveneens in Salzburgerland. Naast luxe in je eigen chalet kun je profiteren van de voordelen van het vakantiepark waar het bij hoort; o.a. een broodjesservice in de ochtend en een natuurzwembad.
 • Ook de regio Karinthië heeft veel te bieden voor hondeneigenaren. Hier vind je o.a. dit prachtige vakantiehuis in Sankt Georgen im Gailtal. Met een oppervlakte van ca. 200m² is het ook heel geschikt voor grotere groepen. En ook fijn; een open haard!
 • Wil je graag in typisch Oostenrijkse sferen verblijven? Dit gezellige chalet in Tirol bevindt zich in een bosrijke omgeving en beschikt over een omheinde tuin, zodat jouw hond vrij los kan lopen.

Kijk hier voor meer hondvriendelijke vakantiehuizen

Vandaag is het dierendag!


Om dat te vieren hebben wij een leuke winactie! Maak kans op een verblijf in een Belvilla naar keuze ter waarde van € 250,-

Wat moet je doen?

 1. Like op 4 oktober onze post op Instagram en volg belvilla.vakantiehuizen
 2. Laat ons weten hoe jij op deze speciale dag jouw lievelingsdier verwent
 3. Deel jouw reactie onder deze post. Daarmee maak je samen kans op een verblijf in een Belvilla naar keuze t.w.v. 250,- (uitgereikt in de vorm van een giftcard).

Actievoorwaarden winactie:

 • De winactie verloopt volledig via Instagram
 • Je kunt aan de actie deelnemen op 4 oktober 2021
 • Bij deelname aan de actie maak je kans op een Belvilla giftcard t.w.v €250,- die je kunt besteden voor een verblijf in een Belvilla naar eigen keuze
 • De prijs wordt uitgereikt in de vorm van een giftcard t.w.v. €250,- met een geldigheid van 5 jaar vanaf datum van uitgifte
 • De prijs is exclusief toeristenbelasting. Deze dien je ter plaatse te voldoen
 • Vervoer van en naar de accommodatie is voor eigen rekening
 • De prijs is niet inwisselbaar voor contanten
 • De giftcard kan gebruikt worden over verschillende boekingen. 
 • De prijs is op naam en niet overdraagbaar
 • De winnaar geeft toestemming om zijn of haar naam en eventueel foto’s of ervaringen van de genoten vakantie te gebruiken bij promotionele activiteiten van Belvilla
 • De winnaar wordt bekendgemaakt op donderdag 7 oktober op de Instagrampagina van Belvilla
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd
 • Belvilla mag gedurende de actieperiode de voorwaarden wijzigen