Franse wijnhuizen voor een smaakvolle vakantie

Wijn en vakantie vormen een prima combinatie

Wijn en vakantie vormen een prima combinatie

Wijn en vakantie: voor vele mensen een fijne combinatie. Natuurlijk kun je in ieder vakantiehuis lekker een wijntje drinken, maar sommige vakantiewoningen hebben een meer directe link met wijn. Zo zijn er vakantiehuizen op een wijngoed omringd door druivenranken, kun je in sommige vakantiewoningen genieten van een wijnproeverij en heb je bij andere vakantiewoningen de kans om het wijnproces met eigen ogen te zien. Benieuwd? Hier een selectie van Franse wijnhuizen!

Duiventil tussen de druiven

Vakantiehuis Le Pigeonnier de Pezelin is een vroegere duiventil die nu is omgetoverd tot sfeervolle vakantiewoning. Deze woning voor vier ligt tussen de wijngaarden in het dal van de Garonne in het hart van de wijnstreek Bordeaux. Het huis is van het type ‘klein maar fijn’, aangevuld met vele extra’s, zoals een prieeltje in de tuin, speeltoestellen, jeu-de-boulesbaan, diverse boerderijdieren en een zwembad en tennisbaan waar je als gast gebruik van mag maken. Bovendien laat de eigenaar je graag kennismaken met zijn eigen wijnen.

Het landgoed waarop de duiventil zich bevindt, gaat vele eeuwen terug. Het verhaal gaat dat de naam ‘Pezelin’ afkomstig is van de bisschop (‘père’ of ‘pie’) Ezelin. Hij maakte in het jaar 1060 vanuit de noordelijk gelegen stad Compiègne een bedevaartstocht en was op de terugweg van Santiago de Compostella naar huis. Hij werd ziek en overleed, waarna hij volgens christelijk gebruik gewassen werd met het water uit de fontein op het domein bij de duiventil. Later werd deze bisschop heilig verklaard tot Sint Ezelin.

FR-33410-01_Le Pigeonnier de Pezelin_duiventil tussen de wijngaarden rond Bordeaux_Belvilla vakantiehuizen

Vakantiehuis Le Pigeonnier de Pezelin staat tussen de wijngaarden rond Bordeaux

FR-33410-01_Le Pigeonnier de Pezelin_duiventil omringd door druivenranken_Belvilla vakantiehuizen

Druivenranken omringen de vroegere duiventil

Genieten als een Bourgondiër

Te midden van Bourgondische wijngaarden ligt een gerenoveerde, 19e-eeuwse wijnboerderij waar nu gîtes zijn gevestigd: La Côte des Blancs voor acht personen en Le Gîte des Blancs, een gîte voor twaalf personen, waar je ook met een kleinere groep tot zes personen kan verblijven. Je logeert op tien kilometer van Mâcon tussen de wijngaarden van de Mâcon-Vinzelles en de Pouilly-Fuissé. Op het landgoed wordt wijn gemaakt en kun je tegen een geringe vergoeding deelnemen aan wijnproeverijen en ook flessen kopen. Het gemeenschappelijke zwembad ligt tussen de wijnranken en zorgt op warme dagen voor een welkome verkoeling. Tevens kun je als gast tegen vergoeding gebruik maken van de sauna en de jacuzzi.

FR-71680-02_Le Gîte des Blancs_vakantie op een wijnlandgoed_Belvilla vakantiehuizen

In Le Gîte des Blancs vier je vakantie op een wijnlandgoed

FR-71680-02_Le Gîte des Blancs_zwembad tussen de druiven_Belvilla vakantiehuizen

De gîtes delen een zwembad tussen de druivenranken

FR-71680-02_Le Gîte des Blancs_een drankje en hapje in de tuin_Belvilla vakantiehuizen

Genieten van een hapje en een drankje in de tuin van je gîte

FR-71680-02_Le Gîte des Blancs_lekker onderuit op het terras_Belvilla vakantiehuizen

Lekker ontspannen op het terras van je gîte op een wijndomein

Wijnboerderij in de Languedoc

In een gerenoveerde wijnboerderij vind je nu een prachtige gelegenheid om een vakantie door te brengen met een familie- of vriendengroep. De gîte Chez l’Antiquaire biedt plaats aan tien personen en Mas de l’Antiquaire is geschikt voor groepen tot twintig personen. Diverse details in en om het huis herinneren aan de wijngeschiedenis. Ervaar hier Frankrijk op zijn best met pleintjes omzoomd door platanen, slaperige dorpjes en schaduwrijke weggetjes, kronkelend door eindeloze wijngaarden.

FR-30360-08_Chez l'Antiquaire_wijnboerderij met zwembad_Belvilla vakantiehuizen

Chez l’Antiquaire is een gerenoveerde wijnboerderij met zwembad

FR-30360-08_Chez l'Antiquaire_sfeervolle binnenplaats met speelelementen_Belvilla vakantiehuizen

De vroegere wijnboerderij heeft een typisch Franse binnenplaats met speelelementen

FR-30360-08_Chez l'Antiquaire_doorgang met wijnvaten_Belvilla vakantiehuizen

Een sfeervolle doorgang met wijnvaten herinnert aan vroeger

FR-30360-08_Chez l'antiquaire_woonkamer met wijndetails_Belvilla vakantiehuizen

Ook binnenshuis verwijzen diverse elementen naar het wijnverleden

Wijnhuis uit de 19e eeuw

Landhuis Iris is een 19e-eeuws, gerenoveerd wijnhuis op een terrein van 900m2 in een klein, typisch Zuid-Frans dorpje. Het vakantiehuis is met oog voor detail ingericht en heeft een warme sfeer. Prachtige details maken het helemaal af, zoals de vleugel in de woonkamer, het bad op pootjes, de enorme schouw in de woonkamer, de landelijke keuken en de schommel aan de boomtak voor het huis. De tuin is mooi aangelegd en biedt vele schaduwrijke plekjes plus een prachtig privézwembad. Met een gezelschap tot acht personen breng je hier een vakantie door in hartverwarmende sfeer.

FR-34790-01_Iris_entree wijnhuis_schommel_Belvilla vakantiehuizen

De charmante entree van landhuis Iris met de schommel links verscholen tussen de bladeren

FR-34790-01_Iris_zwembad wijnhuis_Belvilla vakantiehuizen

Een privézwembad staat tot je beschikking bij het vroegere wijnhuis

FR-34790-01_Iris_sfeervol tafelen in de tuin_Belvilla vakantiehuizen

Sfeervol tafelen in de tuin van het landhuis

FR-34790-01_Iris_landelijke keuken_Belvilla vakantiehuizen

Vakantievilla Iris heeft ook een landelijke keuken

FR-34790-01_Iris_bad op pootjes_Belvilla vakantiehuizen_2

Franse brocantesfeer met een bad op pootjes

Typisch Elzasser wijnhuis met proeverij in huis

In een 17e-eeuws wijnhuis, gebouwd in de typerende stijl van de Elzas, vind je nu drie vakantie-appartementen. Vakantiewoning La Stub biedt plaats aan vier personen en bevindt zich op de eerste etage. De studio’s L’Etable en La Kuch zijn beide geschikt voor twee personen. Als gast beschik je tevens over een dakterras dat je deelt met eventuele gasten van de andere appartementen. De eigenaarsfamilie van dit huis heeft een wijngaard en bovendien een wijnkelder onderin het gebouw, met als groot voordeel dat uitleg over het wijnproces en een proeverij in huis verzorgd kunnen worden. Het vakwerkhuis waarin je verblijft, ligt tegen de zuidelijke vestingmuren van het charmante, middeleeuwse vakwerkplaatsje Riquewihr in de uitlopers van de Vogezen. Het huis staat aan de rand van het centrum, waardoor het hier relatief rustig is. Riquewehr is één van de dorpjes aan de ‘Route du Vin’ door de Elzas. Het plaatsje is grotendeels autovrij en heeft veel vakwerkhuizen. Naast de wijn kenmerkt dit gebied zich ook door de vele ooievaars.

FR-68340-01_wijnhuis in de wijndorp in de Elzas_Belvilla vakantiehuizen

Dit wijnhuis in de Elzas herbergt drie appartementen en een wijnkelder met proefgelegenheid

Elzas

De Elzas is sprookjesachtig mooi

Vat vol vakantiehuizen

Proeven in een wijnkelder

Proeven in een wijnkelder kan natuurlijk bij nog veel meer vakantiehuizen

Naast de bovenstaande vakantiewoningen met een overduidelijke wijngeschiedenis is er natuurlijk nog een vat vol vakantiehuizen die ‘gewoon’ prachtig liggen tussen de wijngaarden of nabij wijndomeinen waar je mag proeven van de heerlijke drank. En niet alleen in Frankrijk. Veel meer landen produceren heerlijke wijnen. Denk in Europa aan Moezel uit Duitsland, Prosecco en Chianti uit Italië en Rioja en Cava uit Spanje. Zelfs Oostenrijk produceert wijn! Vooral de regio’s Steiermark en Burgenland herbergen vele wijngaarden. Reden te meer om een vervolg te geven aan deze blog met focus op andere wijnstreken.

Belvilla wijnmaand

Van oudsher staat oktober bekend als dé wijnmaand. De druiven zijn van het land, het druivensap kan gaan gisten en de drank mag verder rijpen in de vaten tot deze gebotteld wordt. Ook Belvilla heeft oktober uitgeroepen tot wijnmaand. Bij iedere boeking die je deze maand vastlegt, ontvang je een cadeaubon van de Wijnbeurs ter waarde van €20. Dat is nog eens voorproeven van een heerlijke vakantie!

Proost en wellicht tot ziens in één van de Franse wijnhuizen van Belvilla!