Een monument als vakantiehuis

NL-1601-46_VOC-Huys_monument_Enkhuizen_Belvilla vakantiehuizen

Elke dag monumentendag met de vele monumenten die je bij Belvilla kan huren als vakantiehuis

Dit weekend is het weer monumentenweekend in Nederland. Op zaterdag 13 en zondag 14 september zetten veel monumenten hun deuren open. Wist je dat je bij Belvilla ook een monument als vakantiehuis kan huren? Logeren in cultureel erfgoed, dat is nog eens bijzonder! En dat kan bovendien het hele jaar door. Het is dus iedere dag monumentendag bij Belvilla!

Thema Open Monumentendag 2014: Op Reis

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Op Reis’. En wat is dan toepasselijker dan zelf op reis gaan en werkelijk logeren in een monument? De organisatie van de Open Monumentendag richt zich met het thema ‘Op Reis’ op vervoersmiddelen, sporen, kanalen en gebouwen die daarbij horen. Wil je ook wel een monument als vakantiehuis? Alleen al binnen het thema ‘Op Reis’ hebben we vele suggesties, van postwagons tot kanaalaak die je nu kan huren als vakantiehuis.

Via het land

Koetshuis als vakantiehuis

Vervoer gaat voor een groot deel via de weg, ook in vroegere tijden toen er nog geen sprake was van gemotoriseerd verkeer. Al eerder schreven we een blog over koetshuizen. Diverse daarvan kun je nu huren als statig vakantiehuis, veelal als bijgebouw van een kasteel of sjiek landhuis.

BE-9990-05_Het Koetshuisje_Belvilla vakantiehuizen

Heerlijk logeren met zijn twee in vakantiewoning Het Koetshuisje in Maldegem

Vakantiehuizen met spoorwegverleden

Ook spoorwegen spelen sinds lange tijd een belangrijke rol qua vervoer. Diverse stations en spoorweghuizen zijn tegenwoordig te huur als vakantiewoning. In een eerdere blog lees je meer over deze vakantiehuizen met spoorwegverleden. Een bijzonder logeeradres voor groepen zijn postwagons uit 1930, die nu zijn uitgerangeerd op een prachtige plek in de Ardennen. De pet van de conducteur ligt nog op tafel, alsof hij deze is vergeten toen hij je kaartje knipte. Slapen doe je in een couchette, zoals je mag verwachten in een trein.

[two_columns_one]

BE-4852-10_La gare Hombourg_postwagons_Ardennen_Belvilla vakantiehuizen

Postwagons uit 1930 vormen nu een zeer bijzonder logeeradres voor groepen

[/two_columns_one][two_columns_one_last]

BE-4852-10_La gare Hombourg_postwagons_conducteur_Ardennen_Belvilla vakantiehuizen

Het lijkt of de conducteur zo weer binnenloopt om zijn pet te halen

[/two_columns_one_last]
[divider]

Pelgrimshospitaal met begraven schat

Nog steeds leggen mensen pelgrimroutes af, zoals de bedevaartroute naar Santiago de Compostella. Aan deze bekende route staat een vroeger pelgrimziekenhuis dat je nu als geheel kan huren als groepshuis Hopital Saint François en in delen als vakantie-appartement. Dit voormalige hospitaal bevindt zich in Aubeterre-sur-Dronne, een belangrijke pleisterplaats voor bedevaartgangers. Wanneer een pelgrim overleed, kwamen de persoonlijke bezittingen toe aan het ziekenhuis, veelal bestaande uit sieraden en geld om de reis te bekostigen. Het hospitaal werd door de eeuwen heen zeer vermogend. Tijdens de laatste Franse revolutie werd het ziekenhuis aangevallen en geplunderd. Net voor de plundering wisten de monniken en zusters de munten en sieraden in veiligheid te brengen en te verstoppen in het hospitaal of in de tuin. Ben jij een schatgraver? Beproef je geluk! Tot op heden is de schat namelijk niet gevonden en de huidige eigenaar van dit vakantiehuis keert 30% vindersloon uit. Dus wie weet keer je rijk terug van vakantie!

[two_columns_one]

FR-16930-04_Hopital Saint Francois_pelgrimziekenhuis_Frankrijk_Belvilla vakantiehuizen

Aan de bedevaartroute naar Santiago de Compostella staat een vroeger pelgrimziekenhuis dat je nu kan huren als vakantiewoning

[/two_columns_one][two_columns_one_last]

FR-16930-04_Hopital Saint Francois_pelgrimziekenhuis_slaapkamer_Frankrijk_Belvilla vakantiehuizen

De ziekenhuisbedden zijn vervangen door sfeervolle spijlenbedden

[/two_columns_one_last]
[divider]

Monumenten voor waterliefhebbers

Water heeft op veel mensen een grote aantrekkingskracht, ook vroeger al. Bovendien vormen de waterwegen een prima manier om mensen en goederen te vervoeren. Dat zie je terug in de geschiedenis. Ook op dat vlak kan Belvilla je diverse historische vakantiehuizen voorstellen.

Historisch in een Hanzestad

Hanzesteden vormden in de 14e en 15e eeuw onderdeel van het Hanzeverbond, een samenwerking tussen kooplieden. De handel vond grotendeels plaats over het water, vandaar dat je in de IJsseldelta meerdere Hanzesteden treft, waaronder Kampen. Deze stad was tot de 16e eeuw zelfs één van de rijkste en machtigste steden van Europa. De welvaart die dit handelsverbond met zich meebracht, zie je nu nog terug in Kampen in de historische gebouwen, zoals koopmanshuizen die je meer vertellen over de waterrijke geschiedenis van deze stad. In Hanzestad Kampen staat een historisch pand uit 1650 waar je nu in vakantiehuis ‘Grachtenpand 1650’ met een groep tot twintig personen kan verblijven. Wil je meer weten over de geschiedenis van Kampen? Bekijk het filmpje dat Het Klokhuis maakte over Hanzestad Kampen.

NL-8261-06_Grachtenpand 1650_1_Hanzestad Kampen_Belvilla vakantiehuizen

Dit grachtenpand uit 1650 stamt uit de bloeitijd van Kampen als Hanzestad en is nu een sfeervol groepshuis

NL-8261-06_Grachtenpand 1650_gracht_Hanzestad Kampen_Belvilla vakantiehuizen

Natuurlijk staat dit grachtenpand aan het water

Vakantiehuis van de VOC

Ook in de VOC-tijd waren Nederlanders een zeer reislustig volk. De Verenigde Oost-Indische Compagnie verkende in de 17e en 18e eeuw de wereldwateren en kwam terug met vele kruiden en specerijen uit de oost. Enkhuizen speelde in die tijd een belangrijke rol binnen de VOC. In hartje Enkhuizen kun je met tien personen logeren in vakantiewoning VOC-Huys, een monumentaal pand uit 1777. Je proeft de sfeer van toen, gecombineerd met het comfort van nu.

NL-1601-46_VOC-Huys_Enkhuizen_Belvilla vakantiehuizen

Vakantiewoning VOC-Huys staat in een typisch straatje van sfeervol Enkhuizen

NL-1601-46_VOC-Huys_1777_Enkhuizen_Belvilla vakantiehuizen

IJzers aan de gevel melden het bouwjaar 1777

NL-1601-46_VOC-Huys_woonkamer_Enkhuizen_Belvilla vakantiehuizen

De Gouden Eeuw herleeft ook binnen in dit vakantiehuis uit de VOC-tijd

NL-1601-46_VOC-Huys_keuken_eetkamer_Enkhuizen_Belvilla vakantiehuizen

De houten balken, stoere lampen en het schilderij nemen je mee terug in de tijd

Kapiteinswoning op Ameland

De Waddeneilanden kenden een rijke periode van walvisvangst in de 17e en 18e eeuw. Veel tastbare herinneringen in de dorpen verwijzen nog naar deze unieke, rijke historie. Zo vind je op Ameland oude huizen van de walvisvaartkapiteins, zogenaamde ‘commandeurs’. De huizen zijn te herkennen aan een dubbele rij uitstekende richelsteentjes in de voorgevel. IJzeren ankers geven het jaartal aan waarin het huis gebouwd is. Eén van deze commandeurswoningen is het Commandeurshuis in Nes, een kapiteinswoning uit 1684. De typische boerderijdeur, de kenmerkende tegeltjes met blauwe afbeeldingen, een bedstee en de opkamer herinneren aan vervlogen tijden.

NL-9163-07_Commandeurshuis_Ameland_Nes_Belvilla vakantiehuizen

In dit commandeurshuis op Ameland woonde vroeger de kapitein van de walvisvangst

NL-9163-07_Commandeurshuis_Ameland_Nes_woonkamer_Belvilla vakantiehuizen

Ook van binnen zie je het rijke verleden terug van de walvisvangst

Groningse sluiswachterswoning

In Groningen kun je verblijven in een sluiswachterswoning, natuurlijk dicht bij het water. Dit sluiswachtershuis staat in Ter Apelkanaal, een typische veenkolonie aan het gelijknamige kanaal. In vroegere tijden werd hier hoogveen afgegraven ter productie van turf. In die tijd speelden de kanalen een belangrijke rol voor het vervoer daarvan.

NL-9563-01_De Tak_sluiswachterswoning_Groningen_Belvilla vakantiehuizen

Sluiswachterswoning De Tak staat in een vroegere veenkolonie

Handelsschuit in het Canal du Midi

In het beroemde Canal du Midi tref je een voormalige handelsschuit die nu fungeert als drijvend vakantiehuis ‘Canal du Midi’. Vanaf de jaren dertig vervoerde deze kanaalaak graan onder meerdere generaties binnenschippers. Ooit trokken paarden de boot voort. Aan boord was zelfs een speciale stal gecreëerd waar de paarden konden overnachten. Na verloop van tijd werd de stal vervangen door een stuurhut met motor. Vanaf de jaren zeventig verviel de transportfunctie van dit soort aken en raakten vele in verval. Deze boot leek een zelfde lot beschoren, tot de huidige eigenaar de aak kocht. De nieuwe eigenaar wilde met de handelsschuit van de Belgische stad Namen naar Villedubert aan het beroemde Canal du Midi, waar hij zijn hart aan had verpand. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. De vele sluizen die dit kanaal kenmerken, lieten alleen boten door met een maximale lengte van dertig meter. Deze boot was zo’n negen meter te lang! De beginnende lekken vroegen echter al om een grondige renovatie, waarna de eigenaar besloot de boot dan maar gelijk in te korten. Vier jaar later had de ark zijn allure weer terug. Nu biedt dit drijvende vakantiehuis op een prachtige locatie plaats aan zes gasten. Vanaf het overdekte terras op de brug geniet je van een panorama-uitzicht op het Canal du Midi, dat een plaats heeft verworven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ben je benieuwd hoe het is om op deze rivieraak te verblijven? Een redactrice van het magazine En France vertelt over haar verblijf aan boord.

FR-11800-05_Canal du Midi_woonboot_Belvilla vakantiehuizen

Dat is nog eens bijzonder logeren op deze handelsschuit in het Canal du Midi

FR-11800-05_Canal du Midi_woonboot_sluis_Belvilla vakantiehuizen

De rivieraak ligt aangemeerd vlakbij één van de vele sluizen die het UNESCO-erfgoed typeren

FR-11800-05_Canal du Midi_woonboot_woonkamer_Belvilla vakantiehuizen

De gezellige woonkamer van woonboot Canal du Midi

Vakantie op een boot

De handelsschuit Canal du Midi is slechts één van de vele drijvende vakantiehuizen van Belvilla. Voor een vakantie op een boot bieden we een ruime keus. Enkele voorbeelden daarvan zijn een haringlogger uit 1916 die nu ligt aangemeerd in Rotterdam, een binnenvaartschip uit 1901 aan de Nieuwmarkt in Amsterdam of een klipper uit 1911 die zijn thuishaven heeft gevonden in Leiden.

NL-2315-01_Korevaer_klipper 1911_Leiden_Belvilla vakantiehuizen

Het schip Korevaer, een klipper uit 1911, ligt aangemeerd in Leiden

NL-2315-01_Korevaer_klipper 1911_woonkamer_Leiden_Belvilla vakantiehuizen

Gezellig met zijn allen het schip in 😉

Je ziet het, ook voor een vakantie in historisch erfgoed kun je bij Belvilla terecht.