In de voetsporen van de literatuur

Le Chateau du Creuset kasteel in Frankrijk Belvilla vakantiehuizen

In Le Chateau du Creuset verblijf je in stijl met een eigen bibliotheek

Velen nemen op vakantie een stapeltje boeken mee. Anderen dromen ervan om juist zelf een boek te schrijven. Diverse auteurs kiezen ervoor om zich tijdens het schrijven een tijdje terug te trekken, bijvoorbeeld in een vakantiehuis. In het ‘Schrijvershuis’, het oude huis van schrijver Roland Holst in Bergen, mogen auteurs op uitnodiging een periode verblijven om zich te concentreren op hun werk. Bij Belvilla maak je zelf die keus. Diverse vakantiehuizen hebben een link met een schrijver of literatuur. Boek je eigen boekenweek of -weekend in een vakantiehuis.

Debuteren vanuit een tuinhuisje

Stijn van der Loo_Noord-Brabant_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

Het schrijvershuis van Stijn van der Loo

In hartje Oirschot tref je het knusse vakantiehuis Le Pavillon. Dit tuinhuisje bood aan schrijver Stijn van der Loo alle comfort en rust om zijn debuutroman ‘De Galvano’ af te ronden. Deze roman verscheen in 2004 en werd zeer lovend ontvangen. Van der Loo ontving diverse nominaties en onderscheidingen voor zijn debuut en ook voor zijn volgende werk. Het vakantiehuis waar hij zijn eerste boek afrondde, bevindt zich in een tuin vol vijvers en pergola’s en biedt als kers op de taart een terras met fijne buitenhaard. De Brabantse plaats Oirschot inspireert van oudsher kunstenaars en herbergt ruim driehonderd monumenten. Diverse ateliers, galeries en curiosawinkels nodigen uit om ontdekt te worden. Daarnaast omringen vele natuurgebieden Oirschot, waaronder prachtige landgoederen, bossen en heidevelden. Tel daar nog eens de vele horecavoorzieningen bij op en ideale vakantieadres is geschetst!

Slapen tussen schrijvers

Vakantiehuis De Oude Pastorie is een voormalige pastoorswoning, zoals de naam al doet vermoeden. Deze vakantiewoning in de Duitse Eifel heeft naast dit bijzondere verleden ook nog opvallende themakamers. Iedere slaapkamer verwijst namelijk naar een beroemd boek. Zo kun je logeren in de Multatuli-kamer naar het boek van Max Havelaar. Op de begane grond tref je de Wilhelm Tell-kamer naar de gelijknamige kruisboogschutter uit 1307. Dit thema is niet geheel toevallig gekozen. De pastoor die De Oude Pastorie liet ontwerpen, was namelijk ook degene die de Wilhelm Tell-spelen initieerde in het dorpje Malberg. Bijna het hele dorp nam deel aan deze toneelvoorstellingen die mensen van heinde en verre aantrokken.

Eeuwige liefde in de Ardennen

Fermina Daza_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

Eeuwige liefde in de Ardennen

In de Belgische Ardennen tref je het charmante landhuis Fermina Daza, vernoemd naar een hoofdpersoon uit het boek ‘Liefde in tijden van cholera’ van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez. Het boek uit 1985 gaat over de onmogelijke liefde tussen Florentino Ariza en Fermina Daza. Op de vide van dit vakantiehuis is een bibliotheek gecreëerd. Het landhuis is warm ingericht en biedt diverse plekken om heerlijk neer te ploffen met een boek, bijvoorbeeld bij de haard of in de met dierenvellen beklede zithoek.

Boekenbestemmingen

Groepswoning_Sechery_boekendorp_Redu_Ardennen_België_Belvilla vakantiehuizen

Groepswoning Sechery bij Redu
brengt oud en nieuw verrassend samen

Het dorpje Redu in de Ardennen heeft de bijnaam ‘boekendorp’ gekregen. Er zijn talloze boekwinkeltjes, ieder met hun eigen thema. Belvilla biedt rondt het boekendorp Redu vele vakantiehuizen aan. Een opvallend vakantiehuis is de groepswoning Sechery. Het is een in zijn geheel geklasseerd dorp waar oud en nieuw op een verrassende manier samen gaan.

In het sfeervolle, Vlaamse Damme, net onder de rook van historisch Brugge, vindt iedere tweede zondag van de maand een boekenmarkt plaats. Dit evenement kun je bijvoorbeeld bezoeken vanuit de prachtige hoeve De Swaenhoeck. Deze sfeervolle boerderij die deels stamt uit de 16e eeuw is op respectvolle wijze gerenoveerd. Het is een warm logeeradres voor reisgezelschappen van vier tot zestien personen.

De Deventer Boekenmarkt is door de vele honderden kramen uitgegroeid tot de grootste boekenmarkt van Europa. Een ruim zes kilometer lange route leidt je langs de IJsselkade en door het historische centrum van de Hanzestad. Deze historische boekenmarkt, die al plaatsvindt sinds 1998, kun je ieder jaar bezoeken op de eerste zondag van augustus. Er zijn vele vakantiehuizen in de omgeving van Deventer.

Je eigen bieb

In diverse vakantiehuizen tref je een goed gevulde boekenplank aan. Sommige woningen weten dit nog een stapje hoger te trekken en bieden je een heuse bibliotheek. Zo vind je in de Ardennen een prachtig, op en top luxe kasteel, genaamd Le Chateau de Balmoral. Het is in het begin van de twintigste eeuw in Anglo-Normandische stijl gebouwd in opdracht van een baron. Naast acht openhaarden, een privézwembad, sauna, hottub en een pool- en pokertafel tref je in dit chique landhuis ook een privébibliotheek!

Een ander kasteel met bibliotheek is Le Chateau du Creuset in de Bourgogne. Dit is een robuust kasteel op een groot landgoed, niet ver van de Loire. De hoge plafonds, eeuwenoude schouwen en antieke parketvloeren laten vervlogen tijden herleven, maar wel in een jasje van enorme luxe. Kom genieten van de zwembaden met zomerkeuken, petanquebaan, sla een balletje op de tennisbaan of drivingrange en maak een wandeling in het privébos. Hier voel je je de koning te rijk!

Hoeve De Steenbock in de Gelderse Achterhoek biedt een luxe onderkomen voor groepen. Zo tref je hier onder meer een binnenzwembad, een zeer ruime tuin met vijver en tevens een bibliotheek annex studeerkamer mét openhaard! De hoeve stamt ongeveer uit 1910 en biedt nog diverse, sfeervolle elementen uit die tijd.

boerderij_De Eekhorst_Reestdal_Nederland_Belvilla vakantiehuizen

Sfeervol ontspannen in de recreatieruimte met boekenkast in boerderij De Eekhorst

Boerderij De Eekhorst in het Reestdal, niet ver van Slagharen, biedt een aparte tuinkamer met een goed gevulde boekenkast, een lange tafel, houtkachel en biljart. Deze boerderij is extra aantrekkelijk voor paardenliefhebbers. Ter plaatse staan Merens- en Shetlanderspaarden tot je beschikking. Zelfs je eigen paard is op verzoek welkom.

Zo zie je, of je nu zelf auteur (in spé) bent of liever wegdroomt bij verhalen van anderen: Belvilla biedt diverse vakantiehuizen aan waar boekenliefhebbers op hun wenken worden bediend. Boek dus ook je eigen boekenweek of -weekend in een vakantiehuis!