Dat sprookjes alleen in boeken of films bestaan, is niet waar. Dat bewijzen sommige plekken in Europa namelijk. Wanneer je je in één van deze plaatsen begeeft, lijkt het net alsof je een sprookje binnenwandelt. En het beste van alles? Jij kan ze ook gewoon bezoeken!

Slot Neuschwanstein (Duitsland)

In Duitsland kom je heel veel verschillende kastelen tegen, maar er is er één die er met kop en schouders bovenuit steekt. Dat is namelijk slot Neuschwanstein, gelegen op een berg in Beieren in het stadje Hohenschwangau. Het kasteel lijkt zo afkomstig te zijn uit een Disney-film. Wanneer je het kasteel van binnen wil bezichtigen, is het een tip om van tevoren kaartjes te kopen. Dit bespaart je weer een lange wachtrij. Een populaire attractie is het wel, want het slot trekt ongeveer 1,3 miljoen bezoekers per jaar.

sintra

Sintra (Portugal)

Bezoek je liever een plaatsje dat in haar geheel een sprookjesuitstraling heeft? Dan mag je tijdens een tripje naar Portugal de stad Sintra niet overslaan. Sintra ligt 30 kilometer verwijderd van Lissabon, waardoor je de twee steden goed met elkaar kunt combineren. Sinds 1995 staat het op de werelderfgoedlijst. Waarom? In Sintra vind je enorm veel opvallende paleizen, want vroeger was dit het zomerverblijf van de Portugese koningin. Palácio Nacional mag je dan ook zeker niet overslaan. Maar eerlijk, dit felgekleurde gebouw kun je echt niet negeren.

colmar

Colmar (Frankrijk)

Niet zo heel ver van Nederland verwijderd, ligt het plaatsje Colmar, in Frankrijk. Omdat de stad niet ver van de Duitse grens ligt, vind je hier zowel Franse als Duitse invloeden. Met de prachtige, gekleurde huisjes en schattige straatjes, is dit een bestemming om nooit te vergeten. Tijdens een wandeling door de winkelstraten, kan het zijn dat je hier en daar nog oorspronkelijke uithangborden uit de middeleeuwen tegenkomt. Slenter over de brocantemarkt en ervaar een bijzondere sfeer wanneer je hier rondloopt.

tallinn

Tallinn (Estland)

Wanneer je je in de oude binnenstad van Tallinn begeeft, heb je niet veel fantasie nodig om het als een sprookjesachtige bestemming te zien. Tallinn lijkt net een middeleeuws dorpjes, waar de tijd heeft stilgestaan, met imposante kerken en mooie kastelen. De stadsmuur met wachttorens, die voorzien zijn van rode dakpannen, geven je nog meer het idee dat je terug in de tijd gaat. Maar naast de middeleeuwse sfeer, is de stad tegelijkertijd ook heel erg modern.

schloss-schonbrunn

Schloss Schönbrunn (Oostenrijk)

Het meest sprookjesachtige hoogtepunt van Oostenrijk is met stip op één Schloss Schönbrunn. Dit grote paleis was het zomerpaleis van de voormalige Oostenrijkse keizers, waaronder Frans Jozef en Elisabeth (beter bekend als Sissi). Het is één van de grootste toeristische attracties van Wenen. Je voelt je als een ware prins of prinses als je het paleis betreedt en je kunt de vertrekken bekijken waar Sissi ook daadwerkelijk is verbleven.