Herken criminaliteit in vakantiehuisverhuur

Teveel oplichting bij het boeken van een vakantiehuis fraude vakantiehuis

Teveel oplichting bij het boeken van een vakantiehuis

Traditiegetrouw boeken veel Nederlanders na de kerst hun vakantie voor volgend jaar. Ben je gebonden aan bepaalde vakantieperiodes en wil je zeker zijn dat het leukste vakantiehuis voor jou is? Wacht dan niet te lang. Check echter wel altijd goed of het allemaal klopt. Vakantiegangers worden namelijk regelmatig opgelicht bij het boeken van een vakantiehuis of appartement. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak zo! Belvilla geeft je diverse tips om je te behoeden voor wanpraktijken. Herken criminaliteit in vakantiehuisverhuur en voorkom fraude bij het boeken van je vakantiehuis.

Als de droomvakantie een nachtmerrie wordt

Veel mensen willen hun vakantie graag doorbrengen in een goedkoop en prachtig vakantiehuis of appartement. De veronderstelde super aanbieding kan een absolute nachtmerrie worden als gewetenloze oplichters zich blijken te verbergen achter de schijnbaar gerenommeerde verhuurders.

Regelmatig hoor je dat het gehuurde vakantiehuis of appartement niet overeenkomt met de beschrijving op internet of de advertentie in de krant. Soms blijft het na de eerste aanbetaling verdacht stil en is je geld verdwenen. In het ergste geval heb je de volledige huur vooruit betaald en blijkt het vakantiehuis of appartement bij aankomst niet te bestaan.

Veel te veel vakantiegangers hebben het helaas al meegemaakt. In 2012 was er een scherpe toename in het aantal meldingen van vakantiehuisfraude. Ook in 2013 werden weer tientallen vakantiegangers opgelicht door een reisorganisatie met de veelzeggende naam Fantasie Reizen. Een paar jaar daarvoor was VillaSpanjehuren.nl groot in het nieuws.

Eerder dit jaar kwam Belvilla nog een vriendengroep te hulp. De jongens hadden geboekt bij een lokale aanbieder en werden onder druk gezet door een agressieve beheerder. Samen met Alberto Stegeman van het SBS6-rogramma ‘Red mijn vakantie’ vonden we een goede oplossing, zoals je kunt lezen in de blog ‘Belvilla redt een vakantie’. Mede op basis van dit voorval besloten we dat we als marktleider in vakantiehuizenverhuur een actievere rol wilden spelen om wanpraktijken te voorkomen. Wees alert en volg de tips en controlemogelijkheden voor het veilig boeken van een vakantiehuis.

Samen met Alberto Stegeman redde Belvilla een vakantie

Samen met Alberto Stegeman redde Belvilla een vakantie

Bij wie boek je?

Een vakantiehuis of appartement boek je over het algemeen op twee manieren:

  • Via een reisorganisatie
  • Direct bij een particuliere huiseigenaar

Wil je op zeker gaan? Boek dan je vakantiehuis bij een Nederlandse reisorganisatie met een ANVR-, SGR- of Thuiswinkelkeurmerk. De voordelen liggen voor de hand. Bij problemen met het vakantiehuis of appartement heb je de mogelijkheid om een beroep te doen op de garantie-aanspraken, zoals een prijsverlaging of vervangend aanbod.

Belvilla vindt dat een vakantie een zorgeloze periode hoort te zijn

Belvilla vindt dat een vakantie een zorgeloze periode hoort te zijn

Het lijkt misschien voordeliger om direct bij een particuliere huiseigenaar of lokale aanbieder te boeken, maar dit kan ook extra risico’s met zich meebrengen. Naast de taalbarrière kunnen andere regels van toepassing zijn en in het ergste geval boek je bij oplichters. De meeste oplichters doen zich voor als agent of agentschap. De fraudezaken betreffen zowel vakantiehuizen als appartementen.

Herken criminaliteit vakantiehuisverhuur

Als je wilt boeken bij een particuliere huiseigenaar of lokale aanbieder, let dan extra op de volgende punten die kunnen wijzen op frauduleuze verhuurpraktijken:

  • Vakantiehuizen en appartementen worden onder de gemiddelde huurprijs aangeboden
  • Contact is enkel mogelijk via e-mail
  • Mails zijn afkomstig van een gratis e-mailprovider als Gmail, Yahoo, Aol of Hotmail
  • De identiteit van de verhuurder blijkt lastig te achterhalen, een BTW- of registratienummer is niet bekend
  • In de communicatie zitten veel spellings- en grammaticafouten
  • De druk om snel te boeken is hoog
  • Er is geen of een onduidelijk huurcontract en de kosten zijn niet transparant
  • Details over de ligging van de vakantiewoning blijven onbekend
  • Er wordt gevraagd om een voorschot via een buitenlandse bankrekening of via money transfers als Western Union of MoneyGram

Meldpunt vakantiehuisfraude

Helaas blijkt het moeilijk om je geld terug te krijgen in geval van oplichting. Ook juridische stappen leveren meestal weinig op. Voorkomen van vakantiehuisfraude werkt daarom beter dan genezen. Vermoed je oplichting in vakantiehuisverhuur? Meld dit dan bij Fraudehelpdesk. Doe bij oplichting ook onmiddellijk aangifte bij de lokale politie en tevens bij de politie in je woonplaats. Heb je betaald via automatische incasso? Laat je bank dan direct het geld storneren.

Op www.fraudehelpdesk.nl/tips/vakantiefraude staat ook een checklist vakantiehuisfraude met tips en controlemogelijkheden om oplichting bij het boeken van een vakantiehuis of appartement te voorkomen.