De Algarve een bestemming voor ongebreideld massatoerisme? Think twice! Op nauwelijks enkele kilometer van de kustlijn vind je de mooiste plaatjes en de beste adresjes. En de periode september-oktober is de allerheerlijkste van het hele jaar! Wij trokken er op kookles en leerden cataplana bereiden.

Het wordt de laatste jaren bon ton om tijdens een vakantie in binnen- of buitenland een kookworkshop te volgen. Het aanbod is van zeer uiteenlopend pluimage. Je vindt er van twee uur, en je hebt cursussen die zowaar een week duren. Je hebt er die een al te romantisch beeld ophangen van de regio (Italië is daarin kampioen!), en je vindt er gelukkig ook die je echt in contact brengen met de lokale gastronomie en een maaltijd bereiden die terroir ademt. Tertulia Algarvia, in het Portugese Faro, doet dat laatste. En het is meteen ook een bijzondere aanrader als je een vakantiewoning in de buurt hebt!

Wij gingen aan de slag met een cataplana, een typische visstoof die het zowel in de winter als in de zomer goed doet. Kwatongen beweren dat het om een paëlla zonder de rijst gaat, maar dat is een uitspraak die je beter niet doet in Portugees gezelschap. Het doet de bereiding ook oneer aan. Cataplana is een feest van en een ode aan de zee. Al vind je ook versies met varkensvlees. Portugezen combineren graag schelpdieren met varken.

Het recept

Ingrediënten voor 4: 300g knorhaan, 100g scampi, 75g venusschelpen, 75g kokkels, 75g mosselen, 25g chorizo, 1/2 ui, 1/2 groene paprika, 1/2 rode paprika, 50g rijpe tomaat, 1 dl passata, 1 bosje koriander, 2 teentjes knoflook, zeezout en zwarte peper, 1/2 chilipeper, 2 laurierblaadjes, 1 tl tijm, 1 tl paprikapoeder, 1/2 dl droge witte wijn, 1/2 dl visbouillon, het sap van een citroen, olijfolie.

Bereiding

  • Maak een bouillon van de visgraten en -kop. Laat gedurende 3 uur zachtjes sudderen, zeef en bewaar de bouillon.
  • Snijd het visvlees in kubusjes, kruid met peper en zout, voeg fijngesnipperde knoflook, een geut olijfolie en een geut witte wijn toe. Houd koel en laat even marineren.
  • Snijd de chorizo in kubusjes en bak in de cataplana (die dus eigenlijk een soort wok is) met olijfolie, chili en fijngesnipperde knoflook.
  • Snijd de ui in halvemaantjes en de pepers in julienne en voeg deze samen met de koriandersteeltjes toe aan de chorizo.
  • Hak de tomaten fijn en voeg ook deze toe aan de bereiding.
  • Voeg nu de witte wijn en de bouillon toe. Laat sudderen en voeg dan de passata toe en kruid met paprikapoeder.
  • Voeg dan de vis toe en laat gedurende 5 minuten verder sudderen.
  • Doe dan hetzelfde met de scampi en de schelpdieren, voeg het citroensap toe en kruid met tijm, peper en zout.
  • Laat nog gedurende 8 minuten garen, en werk af met fijngehakte korianderblaadjes.
  • Serveer met versgebakken brood, olijfolie en kruiden!

Smakelijk!

Doen in de buurt!

  • Bezoek de Mercado de Loulé en drink een Galao, half-melk, half-koffie, voor een cent of tachtig.
  • Maak een tochtje per paard door de mooie naaldboombossen in de buurt.
  • Schrijf je in voor een boottocht langs de Ria Formosa naar het heerlijke eilandje Olhao, waar je de lokale oesters proeft.
  • Proef wijn en vergaap je aan de kunstwerken in het wijnhuis Quinta dos Vales.

Bekijk hier alle vakantiewoningen in de Algarve