Elke zomer trekken honderdduizenden Vlamingen en Nederlanders naar de Provence, waar vakantiehuizen in letterlijk alle prijscategorieën om aandacht lonken. Maar wat zijn nu de beste marktjes? En kun je eigenlijk enkel tijdens de zomermaanden zo’n verzamelplaats van koopwaar bezoeken?

Eerst dit: er is niet één type Provençaalse markt. Net zoals er geen overkoepelende organisatie of vereniging is die de markten beheert. Een markt groeit vanuit de schoot van een dorp of gemeenschap en gaat vaak tientallen jaren terug, toen de Provence nauwelijks of geen toeristen kende. Het was en is voor vele inwoners nog steeds de ideale plek om verse inkopen te doen en tegelijk ook het knooppunt van het sociale leven. Grofweg vind je op elke Provençaalse markt de volgende artikelen: groente en fruit, charcuterie, olijven, lokale kazen, olijfolie, jam, honing, zeep, lavendel, wijn, gedroogde kruiden, kip aan het spit, maar ook bijvoorbeeld tafellinnen, kleding, kunst en poterie.

Op vrijdag: de markt van Lourmarin (Lubéron)

Sinds de publicatie van het boek ‘Een jaar in de Provence’ door Peter Mayle, zo’n 25 jaar geleden, is het hek van de dam in de Lubéron. Werkelijk iedereen wil de relatief kleine vallei met dorpjes als Gordes, Lacoste en Bonnieux bezoeken. De regio is bijzonder schilderachtig en pittoresk, de kwintessens van wat doorgaans onder het begrip ‘Provence’ begrepen wordt. Op vrijdag kun je er naar de markt van Lourmarin, een dorp met heel wat kunstgalerijen. En als je er toch in de buurt bent, rijd dan door naar Bonnieux voor een blik over de vallei, of trek naar het dorpsplein van Lauris waar je in de tuin van het kasteel je picknick kunt verorberen.

Op zaterdag: de markt in Pernes-les-Fontaines

De Provençaalse marktjes zijn de ideale plek om boodschappen te doen en streekproducten aan te schaffen. Naargelang het seizoen varieert dat van verse asperges tot kersen en abrikozen of olijven en geitenkaas. Het is ook een aanrader om er aankopen te doen vooraleer je terugkeert naar België of Nederland. Je vindt er originele geschenkjes voor vrienden thuis, van olijfolie tot de beroemde poterie de Crestet. Dit is een relatief kleine markt, met stalletjes aan de oever van de rivier Nesque.

Op zaterdag: de markt van Apt

Deze markt werd onlangs nog verkozen als een van de beste in Frankrijk, en dat is geheel terecht. Is het de meest typische? Dat misschien niet, maar wel de meest volledige én de meest bruisende. De stalletjes staan niet op één plein opgesteld, je vindt ze in de vele nauwe straatjes van het historische hart van het stadje. Als je denkt dat je aan het einde bent, draai je weer een hoek om en wacht een nieuwe belevenis. Apt heeft nogal wat inwoners die oorspronkelijk uit de maghreb afkomstig zijn, en dus is dit het walhalla voor Marokkaans platbrood en mierzoete patisserie! In de buurt vind je overigens Saint-Saturnin-les-Apt, waar straks vanaf juni de allermooiste lavendelvelden in bloei staan.

Op zaterdag, maar opgelet! De truffelmarkt van Richerenches

Klaar voor een heerlijke ‘omelette aux truffes’? Die vind je natuurlijk alleen maar in de gezellige buurtcafés van Carpentras en Richerenches! Maar opgelet: laat je niet kisten! De Tuber melanosporum, of de zwarte truffel, is een puur winterproduct! Je vindt het zwarte goud dus alleen van het late najaar tot het vroege voorjaar. Al wie je tijdens de zomer wintertruffel wilt verkopen, heeft die ofwel diepgevroren of probeert je de veel goedkopere zomertruffel te verslijten. En die zijn dan vaak ook nog eens ingevoerd uit China! Ook in de oergezellige en zo ambachtelijke Provence hebben ze hier en daar helaas de smaak van bankbriefjes te pakken.

Op zondag: de antiekmarkt van Isle sur la Sorgue

We weten het helaas maar al te goed. Je komt aan op je bestemming, pakt alles netjes uit in je vakantiewoning en wil meteen in de keuken aan de slag met die heerlijke Provençaalse producten. Maar waar vind je in hemelsnaam een markt op zondag? Wel, hier is het antwoord: de antiekmarkt van Isle sur la Sorgue. Aan de overkant van de rivier, en dat weten vele mensen niet, vind je net zo’n grote markt vol lekkernijen, zodat je meteen je eerste lokale inkopen kunt doen. En als je er dan toch bent, neem dan ook even een kijkje tussen de antiekwaar. Isle sur la Sorgue is het antiekhart van Zuid-Frankrijk, en enkel in Parijs zélf vind je een nog groter aanbod. Waarop wacht je nog?