De onderwaterwereld heeft iets magisch, het is een wereld op zich. Toch hoef je minder ver te reizen dan je denkt om de onderwaterwereld te ontdekken. Europa heeft namelijk ook prachtige duikplekken. Wat dacht je van Kroatië met zijn kristalheldere water, een uniek onderwaterpark in Oostenrijk of duiken rond de vulkanische eilanden? Doe je duikbril maar vast op!

1. Kroatië

Kroatië heeft de meest schone zee van Europa! Hierdoor heb je ongeveer een zicht van 30 tot 40 meter onder water. Er zijn 116 geregistreerde duiklocaties. Hier vind je antieke zeilschepen, koraalvelden, grotten en wrakken van oorlogsschepen. Een leuke tip voor de ervaren duiker is het gezonken handelsschip ‘De Taranto’. Het schip zonk in 1943 nadat het een mijn raakte.

2. Canarische Eilanden

Vanwege het klimaat is het mogelijk om het hele jaar door bij de Canarische eilanden te duiken. Doordat de eilanden vulkanisch zijn hebben ze veel prachtige grotten waarin gedoken kan worden. Een aanrader op Tenerife is Las Rayas met prachtige kliffen en bekend vanwege de vele roggen die er rondzwemmen. Op Gran Canaria zijn de Morgan wrakken zeker de moeite waard om naar toe te duiken.

3. Spanje

Spanje beschikt over verschillende mooie duikplekken. Waarvan de mooiste duikplek La Llosa aan de Costa Blanca is. Het is een prachtig onderwater rif beroemd door zijn vele plant- en diersoorten. Het rif gaat meer dan 40 meter naar beneden en de enorme rotsen zorgen voor een uniek aangezicht.

4. Italië

In Italië kun je het hele jaar door duiken, langs de kustlijn van het vasteland vind je vele mooie duikplekken. Toch is de mooiste duikplek van Italië Sardinië. Op slechts enkele meters diep kun je de prachtige onderwaterwereld al ontdekken. Je komt de meest uiteenlopende vissoorten tegen zoals tandvissen, zaagvissen en morenen. En een echte aanrader is een duiktocht in het donker, bepaalde vissen zijn namelijk alleen dan te zien.

5. Oostenrijk

Voor een compleet andere ervaring ga je ijsduiken in Oostenrijk. Je duikt dan niet om visjes of koraalrif te zien, maar je bent echt gefocust op het ijs. De speling van het licht en de unieke vormen geven een heel andere draai aan je duik dan in warm water gebieden. Duiken langs ijsbergen is ook echt spectaculair.