Dankzij Belvilla kreeg ons gezin de kans om samen met enkele vrienden de Franse Ardennen in de Champagnestreek te verkennen. Iedereen had er meteen zin in, want nu we bijna allemaal kinderen hebben, willen we er geregeld samen op uit trekken. De dagen staan op die tripjes in het teken van de kindjes, en in de avond kunnen wij, de volwassenen, nog lang natafelen met elkaar: ideaal.

En zo vertrekken we op 27 oktober richting Vireux. Dat ligt net over de Franse grens. We krijgen een routebeschrijving toegestuurd en starten onze twee uur durende rit. Op het einde brengt een weggetje langs de oever van de Maas, enkel voorzien voor plaatselijk verkeer, ons naar het kasteel: chateau le Risdoux.

Magisch vakantiehuis

Toen we ‘een chateau’ boekten hadden we nooit gedacht dat we ook echt in een kasteel zouden terechtkomen. Op foto zag het er wel veelbelovend uit, maar het zou niet de eerste keer zijn dat foto’s bedriegen. Maar het is waar: een enorm gebouw duikt op in het groene landschap. En dan moeten we de magie binnenin nog ontdekken: oude krakende vloeren, een piano, gedrapeerde ellenlange gordijnen en een soort van balzaal die tot eetruimte is omgetoverd. De semi-professionele keuken is een godsgeschenk voor onze vrienden, die houden van bakken en koken. Ook de kamers zijn romantisch en vol authentieke elementen. We wanen ons meteen een adellijke familie!

Met kinderen reizen is natuurlijk niet altijd zo evident. Dus wanneer de vriendelijke eigenares ons binnenlaat en een rondleiding geeft in het gigantische gebouw, luisteren we maar met een half oor. We scannen de omgeving, op zoek naar kid-traps en gevaren. Zijn er trappen, kunnen we de kamers afsluiten, staan er dure voorwerpen die omver getrokken of gelopen kunnen worden en is de vloer proper? Het kasteel is groot, heel groot. Maar het levert ons geen extra angstzweet op want de kamers hebben deuren en het is net leuk dat ze zo ruim zijn voor onze kindjes. Zo kunnen ze naar hartenlust rennen, zonder dat ze uit ons gezichtsveld verdwijnen.

De omgeving verkennen

Na een heerlijke nacht verkennen we zaterdag de omgeving langs het water. Er loopt een verharde weg langs de Maas en zo kunnen we met de buggy op wandel en kunnen de kinderen lekker in de frisse en gezonde buitenlucht in slaap vallen. Bij de mama’s met rugzak of draagzak begint het na enkele kilometers toch te kriebelen om off-road te gaan. Het bos in. De Noord-Franse heuvels beklimmen. Daag!

Voor de kinderen is er buiten ook een speeltuin voorzien. Die is erg leuk, maar we proberen de kindjes toch in de natuur te laten spelen. Want het is herfst en overal liggen bladeren. De hele wereld wordt daardoor hun speeltuin.

Zondagen zijn er om lekker uitgebreid te ontbijten. De kinderen spelen terwijl mijn man naar de bakker gaat en onze vrienden druk in de weer zijn in de keuken. Rond 10u30 staat er een overheerlijk ontbijt op tafel met scones en cinnamon buns en dat is alleen maar genieten.

Met een kleuter, twee peuters en twee baby’s is het niet gemakkelijk om allemaal tegelijkertijd klaar te staan, maar we slagen erin om nog voor de avond aan onze wandeling te beginnen. Die start op het domein van ons kasteel en we moeten al snel beginnen klimmen. Dat is best spannend met onze kleintjes tegens ons lijf geplakt, maar we houden wel van een beetje avontuur. Waaghals Hélder heeft na een tijdje genoeg van de rugzak en besluit zelf mee te stappen. Het tempo vertraagt, maar we genieten nog meer van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft. Want plassen zijn er nu eenmaal om in te springen.

Dankjewel Belvilla dat we een heerlijk weekend in het prachtige kasteel in Vireux mochten doorbrengen, we hebben er enorm van genoten en herinneringen voor het leven gemaakt!

Groetjes,
Eva Tuytelaers

Benieuwd in welk vakantiehuis Eva is verbleven? Bekijk het huis hier.