Binnen Europa

1. Wacht in Scandinavië even met strooien van je welverdiende knaken. De service is namelijk bijna altijd doorberekend op de rekening. Je hoeft verder niks te geven. Gelukkig maar, want Scandinavië is echt al duur genoeg. Ook taxichauffeurs verwachten niks van je. Kun jij je geld mooi bewaren om leuke dingen te doen.

2. Voor de zuinigen onder ons: bezoek Tsjechië of Slowakije. Deze landen zijn op zich al goedkoop en fooi geven is ook nog is niet gebruikelijk. Dit is een overblijfsel van het communistisch verleden van de landen.

3. Dat Italië een trots land is hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Daarom gaat fooi geven er ook net even wat dan anders. Bescheiden zoals ze zijn zullen ze de fooi eerst weigeren, als je het vervolgens nog een keer geeft nemen ze het sowieso aan. In de Italiaanse horeca werkt vaak opgeleid horecapersoneel en geen studenten, dus een hoog service level is eigenlijk heel erg normaal. Dus als je een fooi geeft, geef dan een goede!

4. In Griekenland wonen de meest gastvrije mensen van Europa. Naast dat ze het meestal dubbel en dwars verdienen wordt het geven van fooi ook erg op prijs gesteld. De Grieken verdienen niet zo veel en moeten vaak deels rondkomen van de fooi. Geef daarom ruim!

Buiten Europa

5. In Islamitische landen mag je alleen als man fooi geven. En doe het zo subtiel mogelijk, bijvoorbeeld tijdens het hand schudden of laat het onopvallend liggen op tafel.

6. In de Verenigde Staten komen ze een keer of honderd vragen of alles naar wens is. Probeer je hier niet aan te irriteren. In de VS moeten ze namelijk vooral rondkomen van hun fooi. Reageer vriendelijk en geef ruim.

7. Goede service is in Japan de normaalste zaak ter wereld. Een fooi kan zelfs als belediging worden gezien. Probeer het en je zult zien dat ze het bedrag gewoon aan je terug blijven geven tot je het weer aanneemt. Dit is niet het enige land waar ze fooi als belediging zien. Kijk ook uit in Singapore, Vietnam en China.