Even met de ogen knipperen en het nog een tweede keer lezen, die titel bovenaan: ‘Met het gezin naar Ibiza.’ Was dat niet het eiland waar jongelui op het ritme van flügels en poppers de ochtend tegemoet dansen? Wel, dat valt in de praktijk nogal mee. Ibiza leent zich uitstekend voor een vakantie voor het hele gezin. Vier goede redenen waarom zelfs opa en oma meekunnen.

Het westen: Cala Tarida

Vergis je niet: er zijn écht twee Ibiza’s. Wie een beetje een normaal slaapritme aanhoudt, ziet een eiland dat geen Amnesia, Space of andere Pacha’s lijkt te kennen. De westkust is zelfs ronduit rustgevend, waarbij de stilte enkel door het monotone gezoem van krekels wordt doorbroken. Vanop het terras van je vakantiewoning tuur je bijvoorbeeld naar het een kilometer verderop gelegen Cala Tarida. Een klein paradijs weggestopt tussen cipressen en pijnbomen.

Het uitzicht: Cala d’Hort

Rust alom aan deze kant van het eiland. Om en rond Cala d’Hort vind je een paar restaurants die oma- en opaproof zijn. Toegegeven, je moet een eindje offroad en het stof warrelt op aan het eind van de rit, maar de beloning is des te groter. Verse vis smullen van de barbecue, een sangria of glas witte wijn, en dat allemaal met hét uitzicht dat Ibiza een plaatje maakt: de dreigende rotsen van Es Vedra en Es Vedranell.

Aanbevolen door Sergio Herman: Es Torrent

Al wie topchef Sergio Herman een béétje kent, weet dat hij van kwaliteit houdt. En dan hoeft het niet altijd gekunsteld te zijn. Es Torrent is zijn favoriete plek op Ibiza. Lunchen met je voeten in het zand en de middag avond zien worden. Je krijgt er een ligstoel bij op het privéstrandje en waant je even bij de jetset. Opgelet: dit soort comfort komt met een prijs. We smullen serranoham en manchegokaas, friet en kipkroket voor de kinderen, en bestellen paella, die later als in een langspeelfilm van Buñuel ceremonieel aan tafel wordt geserveerd. De langoustines, ons nog zo netjes aangeraden door de Zeeuwse sterrenkok, laten we voor wat ze zijn. 69 euro voor 7 stuks is te veel geld, al kreeg je er nog een nekmassage van Penélope Cruz bij…

Happy hippie: Las Dalias

Letterlijk iederéén zal je zeggen dat je naar de hippiemarkt van Las Dalias moet. Maar kun je dat ook met de kinderen? En met oma en opa? Wel, Las Dalias is gelukkig niet zo hip dat het pijn doet aan de ogen. Je vindt er wel de happy few van Ibiza, en ook zij die denken daartoe te behoren, maar het is er gewoon ook gezellig. En de hippies hebben door de jaren heen echt fantastische dingen leren maken. Juwelen, lederwerk, linnen kledij, tassen, hoeden. Helemaal niet zo duur. Ergens in het midden van de markt draait een dj de naad uit zijn lijf. We drinken vers sinaasappelsap met wortel, en geniéten. Zoals het hoort, maar toch. Niks hoeft, niks moet, alles kan. En dat lijken alle bezoekers ook uit te stralen. Het Ibizagevoel. Voor alle generaties.

Bekijk alle huizen op Ibiza