Het najaar is dé uitgelezen periode om er met de hele familie of een bende vrienden op uit te trekken. In de Belgische Ardennen vind je daarvoor zowel de ideale accommodatie als een heleboel geschikte groepsactiviteiten. Allez hop, en marche!

Ik herinner me haarscherp hoe we destijds met de hele redactie en sales van UIT-Magazine naar Sourbrodt trokken, diep in de Hoge Venen. Maar zouden we wel een vakantiewoning vinden die geschikt was voor wat we wilden beleven? Zelf koken voor een groep van 16, toch ook een bakker in de buurt, voldoende ontspanning én allerlei mogelijkheden in de omgeving? Dat bleek een fluitje van een cent. Het lijkt wel alsof de hele regio daarop is ingesteld, groepen ontvangen. En de regio, dat is grofweg het oosten van de provincie Luik, de hele provincie Luxemburg en een mooi stuk van de provincie Namen. Zijn dat allemaal Ardennen? Wel, nee, geografisch gezien niet. Je hebt de Hoge Venen, de Famenne, le pays d’Arlon. Maar in de volksmond bekt het gewoon goed: waar er heuvels zijn in Wallonië, daar zijn de Ardennen! Maar wat kun je er nu eigenlijk beleven als je met een grotere groep reist?

Park Dinant Aventure

Een tikje avontuurlijk aangelegd? Zowel jong als oud kunnen dit najaar, vooral tijdens het weekend uiteraard, aan een van de activiteiten van Dinant Aventure deelnemen. Met uitzicht over de Lesse- en de Maasvallei is het park van Dinant Aventure een sensationele attractie voor gezinnen, vriendengroepen of collega’s.

Deze oude zandsteengroeve bedekt een beboste oppervlakte van 18 hectare en nodigt je uit op een buitengewoon avontuur onder begeleiding van ervaren tweetalige monitoren. Denk abseilen, rotsklimmen en deathride, speleologie, paintball en lasergames.

Het RAVeL-netwerk

Klinkt spannend, niet? Een beetje als een misdaadroman, vinden we. De waarheid is een stuk prozaïscher. De RAVeL omvat meer dan 1300 km oude spoorlijnen en jaagpaden in Wallonië die aangelegd zijn als pad voor fietsers, wandelaars, ruiters, skaters en personen met beperkte mobiliteit. Wist je dat de RAVeL niet minder dan 45 routes bevat, waaronder een uitgebreid netwerk in de Hoge Venen en de regio rond Aarlen? Bovendien zijn deze groene wegen steeds meer onderling verbonden zodat fietsers en wielertoeristen via Gewestelijke routes en Internationale routes het hele Waalse grondgebied kunnen ontdekken.

Vivacook Stoumont

Valt het weer wat tegen tijdens je vakantie? Kan gebeuren. Het zijn de Belgische Ardennen, en uiteindelijk fietsen we richting herfst. Gelukkig zijn er dan organisaties zoals Vivacook, in hartje Hoge Venen. Zij organiseren zowat elke week allerlei kookworkshops voor volwassenen en/of kinderen. Er zijn ook thema-workshops, bijvoorbeeld met als thema ‘Halloween’. Zin om griezelig goed te leren koken? Check vlug even de kalender van Vivacook.

Le Spa du Quartier Latin

Ho, heren! Even wachten met wegzappen nu! Wist je dat het aandeel mannen dat van wellness geniet de voorbije jaren exponentieel gestegen is? Van 15% in de jaren 90 tot 40% in 2016? Veel spa’s en wellnesscentra stemmen hun aanbod dan ook zachtjes aan af op meer mannelijke aanwezigheid, of bieden duo-massages aan. En wie aan wellness in de Ardennen denkt, zegt natuurlijk meteen Spa of Chaudfontaine. Wij geven je graag een andere tip. Het kuurcentrum van het Quartier Latin is een wellness- en balneotherapiecentrum en een esthetisch instituut in Marche-en-Famenne, aan de rand van de Ardennen. Het is een ronduit prachtige locatie, met een sobere en verfijnde inrichting, zachte muziek, en ontspannende essentiële oliën.

Het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne

Het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne, dat zijn eigenlijk drie musea. Maar dan niet van die suffe, stoffige musea. Het museum is zo geconcipieerd dat de kinderen er ook iets aan hebben. Het bevindt zich op zo’n 16 km van Rochefort en 23 km van de grens met Frankrijk. Je leert er alles over het ‘landsheerlijke’ leven in de 17e en 18e eeuw en het landleven in de Famenne in de 19e en begin 20ste eeuw. In de zgn. ‘vochtige zone’ kunnen de kinderen de typische fauna en flora van de Famenne observeren. En als u mij zoekt, ik observeer de najaarszon op het terras van de brasserie, met zicht op de Franse tuinen, een Sainte-Anne biertje in de hand.

Bekijk alle groepshuizen in de Ardennen