We brachten de voorbije week in Sicilië door, onder de rookpluim van de Etna. April en mei zijn de allermooiste maanden om het eiland aan de tip van Italië te bezoeken. Alles staat er in bloei, en in de zon is het heerlijk toeven met een hip drankje. We zetten de vijf coolste op een rijtje, sommige met alcohol, andere zonder.

Negroni

Nee, Negroni is natuurlijk geen Siciliaanse uitvinding. De twee hoofdbestanddelen worden in het noorden van Italië gedistilleerd: Campari in Milaan, vermout in Turijn. Doe er een scheut spuitwater bij, en je krijgt een Americano. Onder invloed van jonge, hippe bartenders werden deze drankjes weer populair. En toen ook nog de ginhype volop woedde, werd de Negroni voluit in ere hersteld: 1/3e vermout, 1/3e campari, 1/3e gin, grote ijsblokjes, een plakje sinaasappel, en een zonnig terras.

Hugo

Zwierige obers zullen je in Sicilië met plezier een ‘bollicino’ voorstellen, het modewoord voor een glas bubbels. Daarmee kan zowel prosecco, champagne als een andere schuimwijn worden bedoeld. Veel dames zijn overstag gegaan voor een iets zoetere cocktail met prosecco: de Hugo. Je mengt 2 maten prosecco met 1 maat vlierbloesemsiroop, lengt aan met spuitwater, voegt ijsblokjes, een schijfje citroen en enkele verse muntblaadjes toe. Salute!

Spritz

Sinds enkele jaren kleurt elk terras in Italië, en in het bijzonder in Sicilië, oranje. Dat heeft alles met Aperol te maken, een bitter op basis van een heleboel kruiden. Een Aperol Spritz is niets anders dan een cocktail met Aperol, prosecco en spuitwater. Maar wist je dat het in Italië niet voldoende is om gewoon een ‘Spritz’ te vragen op je terras? Men zal dan vragen of het met campari moet, of met cynar of nog met een andere likeur. Spritz is een Oostenrijks-Duits leenwoord en betekent niets meer dan een drankje dat aangelengd, letterlijk: ‘gespritzt’ wordt met spuitwater of een andere koolzuurhoudende drank.

Chinotto

Natuurlijk willen de kinderen ook mee op dat zonoverladen terras in Taormina of Syracuse! En gelijk hebben ze! Elke zichzelf respecterende bar in Sicilië heeft altijd wel een lekkere ‘spremuta’ op de kaart, vers geperst sinassap. En als je wat geluk hebt, zoals nu tijdens de lentemaanden, krijg je zonder te vragen zelfs sap van bloedsinaasappel. Zeuren de kinderen toch om cola? Vraag dan de ober om een chinotto (spreek uit: ki-notto). Dat is een limonade die gemaakt wordt op basis van bittere Siciliaanse sinaasappels. Niet zo zoet als gewone limo, een lekker bittertje, en héérlijk verfrissend.

Grapefruit-tonic

Kinderen hebben het vaak moeilijk om te leren omgaan met nieuwe smaken, vooral als die niet uitgesproken zoet of zout zijn. Water is eigenlijk nog het beste aperitief, maar altijd water drinken is ook saai. Met een paar handige ingrepen kun je zoon en dochter ook een hip en flashy aperitief op tafel toveren: 3/4e grapefruitsap, 1/4e tonic, enkele ijsblokjes, een plakje roze grapefruit in het glas, een fraai rietje, en ze hebben ook hun eerste cocktail van de vakantie te pakken. Niet overzoet, een mooi bittertje, en dat zijn de beste hongermakers!

Zélf alle lekkere troeven van Sicilië ontdekken? Dat kan! Hier vind je alvast alle mogelijke inspiratie voor je volgende vakantie