Los van de wereld, weg van de chaos, even alle zinnen verzetten en één worden met de natuur? Er zijn nog maar weinig plekjes in Europa waar absolute stilte heerst en alleen nog het haardvuur knettert. Wij hebben er vijf op een rijtje gezet.

Het verhaal gaat dat er nog maar weinig plaatsen zijn in Europa waar het volledig stil is. En met stil bedoelen we het absolute niets, dus ook niet het immer presente geraas van een snelweg tien kilometer verderop. Nochtans geven elk jaar meer reizigers aan dat het precies dàt is wat zij zoeken bij een vakantiebeleving: wakker worden, koffiezetten en buiten gaan luisteren naar volstrekte stilte, behalve misschien het gekraak van je voeten in de sneeuw. We zochten vijf locaties waar het deze herfst en winter kan: de heilige stilte.

Krems, Karinthië, Oostenrijk

Enkel Oostenrijkse bergen in Tirol? Think twice. De Alpen strekken zich ook uit over de regio’s Vorarlberg, Salzburgerland en het fabelachtige Karinthië, waar het doorgaans veel minder druk is dan in de eerdergenoemde plekken. We vonden een afgelegen, traditioneel chalet op een hoogte van 1800 meter aan het eind van een 8 km lange onverharde weg! Puur genieten voor iedereen die de 21e eeuw wil ontvluchten. Je buren? Koeien, herten, dassen en met wat geluk een adelaar. Het warme water komt uit een tank in de houten kachel, er is geen elektriciteit behalve voor de verlichting, en de badkamer bevindt zich in het aangrenzende chalet.

Bekijk vakantiehuis

Torsby, Värmland, Zweden

Zweden is een van de dunst bevolkte landen van Europa, samen met Finland, Letland en IJsland. In december is het er niet zo fijn omdat je weinig licht hebt, maar vanaf februari kun je er heerlijk wintersporten. In het bos- en waterrijke Värmland ligt het sprookjesachtige meer Övre Brocken, en veel rustiger wordt het echt niet op vakantie. Ontspan je in deze exclusieve vakantiewoning en geniet van de sauna met blik op het meer en de bossen! In de buurt kun je skiën, sneeuwschoenwandelen of ijsvissen.

Bekijk vakantiehuis

Eyeries, Bearhaven, Ierland

Zin om mee te trekken naar het mooiste einde van de wereld? Wel, in elk geval toch het knapste einde van Europa? Castletown-Bearhaven is zo’n plaats die je je enkel in je dromen kunt voorstellen, of héél misschien in een Harry Potterfilm. Deze natuurstenen cottage is gelegen in de rustige, ongerepte natuur aan een van de mooiste kustroutes ter wereld. Het uitzicht over de Atlantische oceaan en bergen is werkelijk adembenemend. Ideaal om te wandelen, paardrijden en vissen. Met in de onmiddellijke omgeving de Beara Way wandelroute, en verderop ook de Ring of Beara en de Ring of Kerry.

Bekijk vakantiehuis

Alvito, Alentejo, Portugal

Wist je dat de Alentejo van alle streken in Europa de beste plek is om ’s nachts naar de sterren te turen, omdat het er vaak onbewolkt is maar ook omdat er zo goed als geen enkele vorm van licht- of luchtvervuiling is? Dit landhuis was het resultaat van een zorgvuldige restauratie, en dat past natuurlijk fantastisch bij een stilteplek als deze. Buitenshuis valt het biologische zwembad op, een compleet ecosysteem, én de olijfgaard. Olijven worden rijp in het najaar en in de winter geperst, de natuur en het landschap in al haar pracht. Ontdek het echte Alentejo en proef ook letterlijk van de rijke, regionale keuken.

Bekijk vakantiehuis

Bouillon, Ardennen, België

Was België niet een van de drukste plekken ter wereld? Klopt, als je in de file rond Brussel of Antwerpen staat. Maar er zijn wel degelijk een aantal plaatsen waar het heel erg stil en rustig kan worden. Denk aan de Hoge Venen, of de omgeving van Bouillon nabij de grens met Frankrijk. Dit prachtige huis is bereikbaar via een eigen weg met stenen en bevindt zich op een omheind terrein van 2,5 ha. Het landgoed is aan drie kanten omringd door bossen en aan de vierde kant door een groot meer. U vroeg stilte en rust?

Bekijk vakantiehuis