Al wat je nodig hebt voor een lange winterwandeling zijn stevige stapschoenen, een sjaal en jas om je warm in te duffelen. Vlaamse winterdagen zijn kort, maar niet noodzakelijk grijs en treurig. Dit zijn vier ideale regio’s voor een wandeling die je doet snakken naar een avondborrel bij het haardvuur tijdens de kerstvakantie.

De Belgische Kust

Amateurfotografen vinden de winter aan zee vaak interessanter dan andere seizoenen. Dat komt doordat het er dan bijzonder rustig is. De Baai van Heist is bijvoorbeeld een opmerkelijk natuurgebied op koude dagen. Bij langdurige strenge vorst bevriest het aanspoelende zeewater, waardoor mooie ijsstructuren ontstaan. In de winter van 2012 groeide daar bijvoorbeeld over een lengte van enkele honderden meters een meer dan 50 meter brede ijslaag van ruim 30 cm dik. Bij iedere vloedgang kwam er een laagje ijs bij!

Damme en het Brugse Ommeland

Tijdens strenge winters wordt de Damse Vaart opengesteld voor schaatsliefhebbers. Dat gebeurt in Nederland wel vaker, maar voor Vlaanderen is het een uniek gebeuren. Op de website van de stad Damme wordt regelmatig de dikte van het ijs meegedeeld en naargelang de voorspellingen wordt soms al dagen op voorhand gespeculeerd op welke dag de burgemeester van Damme groen licht zal geven om het ijs te betreden. Een eigen Vlaamse versie van ‘It giet oan!’

De Vlaamse Ardennen

We hoeven de Vlaamse Ardennen eigenlijk aan niemand nog echt voor te stellen, en dan zeker niet aan de wielerliefhebbers. Die komen echter pas weer vanaf februari/maart piepen, en dus heb je als wandelaar de heuvels voor je alleen in december en januari. Erg mooi is het Muziekbos in Ronse, vooral als er een laagje sneeuw ligt op de takken, en natuurlijk ook de Zwalmstreek en de buurt van Geraardsbergen.

De Maasvallei

Wat maakt de Maasvallei zo interessant om er te wandelen op barre winterdagen? Een verrassende keuze? Wel, om te beginnen loopt langs heel het natuurgebied de zogenaamde winterdijk. De Maas is een echte regenrivier, die in de winter enorm kan aanzwellen. De winterdijk, die op sommige plaatsen bijna een kilometer van de hoofdgeul verwijderd is, beschermt de achterliggende woonkernen en landbouwzones. Dat zorgt vaak voor spectaculaire vergezichten en toegegeven, Limburg is altijd een goed idee.

Kerstvakantie in Vlaanderen? Hier vind je alle beschikbare vakantiehuizen voor een ontspannende wandelvakantie.