Proeven van een vakantiewoning

Christer Elfving streekontbijt vakantiewoning Les Martins Clairs België Ardennen Anseremme Belvilla

Topkok Christer Elfving schenkt zichzelf nog eens in

‘Wallonië voor Lekkerbekken’ is door het verkeersbureau Wallonië-Brussel Toerisme (WBT) verkozen tot thema voor 2012 en 2013. Tijdens de themamaanden staan vele streekgerechten van de Ardennen centraal, onder meer in het tv-item ‘Wallonië voor Lekkerbekken’. Topkok Christer Elfving verkent culinair Dinant met een tv-ploeg, waarbij hij de Waalse lekkernijen zelf gaat ontdekken. Tijdens zijn verkenningstocht verbleef hij in een vakantiewoning van Belvilla. Kom ook proeven van een vakantiewoning en zet je zintuigen op scherp.

Streekontbijtje in Anseremme

Christer Elfving, bekend van het televisieprogramma Masterchef, start zijn ontdekkingstocht in de omgeving van Dinant bij de vakantiewoning Les Matins Clairs. Het is een zeer sfeervol, regiotypisch vakantiehuis, gebouwd met ruwe stenen afkomstig uit het stroomgebied van de Maas en de Lesse. Het huis ligt in Anseremme aan het begin van een natuurrijk bergweggetje en is tegen de heuvel gebouwd. Zo bevindt de keuken zich bijvoorbeeld deels in de heuvel en verbinden diverse kleine trappetjes de ruimtes met elkaar. Dat maakt de vakantiewoning extra sfeervol. Christer Elfving strijkt neer op het terras van de 19-eeuwse woning voor een heerlijk streekontbijtje.

Christer Elfving vakantiewoning les Matins Clairs België Ardennen Anseremme

De vakantiewoning is deels tegen de berg gebouwd, waardoor het terras aan de achterzijde in feite boven de keuken ligt

Christer Elfving vakantiehuis Les Matins Clairs België Ardennen Anseremme Belvilla

Topkok Christer Elfving geniet van een streekontbijtje op het terras van vakantiehuis Les Matins Clairs

Vakantiehuis Les Matins Clairs België Ardennen Anseremme

De bijzondere, ondergrondse ligging geeft de keuken extra sfeer

Natuurlijk kun je het gebied rond de vakantiewoning Les Matins Clairs per kajak bewonderen, waarvoor je al in Anseremme zelf kunt afvaren op de Lesse. Je vindt hier ook prachtige fietsroutes, die je eventueel kunt verkennen met de vier mountainbikes die bij de woning staan.

Bijzonder muzikaal adres

Deze uitzending van ‘Wallonië voor Lekkerbekken’ neemt je mee naar Dinant, de stad aan de Maas. Christer Elfving bezoekt hier een bijzonder muzikaal adres, het Huis van de Pataphonie. Zeer opvallende muziekinstrumenten, gemaakt van dagelijkse gebruiksvoorwerpen, vormen de leidraad. Zo combineren de toetsen van een piano met flessen, blikken en bloempotten en zorgen water en lucht voor muziek uit petflessen. Ook hoor en zie je hier wat een mooie geluiden schelpen, vorken en lepels kunnen voortbrengen. Restmaterialen vormen zo een perfecte en duurzame basis om muziek te maken.

Koekenbakkers van Dinant

De volgende stop van Christer is de bekende koekenbakker Jean-Baptiste Jacobs, de vijfde in een generatie van bakkers. Hij maakt de beroemde ‘Couques de Dinant’, een specialiteit van deze stad aan de Maas die tot de middeleeuwen teruggaat. In de vijftiende eeuw, tijdens de belegering, waren honing en tarwe de enig beschikbare ingrediënten. Daar zijn de beroemde ‘Koeken van Dinant’ uit voort gekomen. Deze harde honingkoeken worden gebakken in houten bakvormen, waarvan sommige al meer dan 100 jaar oud zijn. Erg belangrijk in dit streekgerecht is de honing. De hoge baktemperatuur laat deze karamelliseren wat de houdbaarheid van de koeken sterk ten goede komt. De koeken hebben wel een aparte gebruiksaanwijzing. Ze zijn namelijk zo hard dat je je tanden er bijna kapot op bijt. Het is de bedoeling dat je een stuk van de koeken afbreekt en deze in je mond laat smelten.

Christer Elfving Couques de Dinant

Christer Elfving proeft de beroemde ‘Couques de Dinant’ en breekt bijna zijn tanden

Dinant, geboorteplaats van Adolphe Sax

De stad Dinant staat vooral bekend als de geboorteplaats van Adolphe Sax, de ontdekker van de saxofoon. De toeristische dienst heeft een folder met rondleiding die je langs alle relevante plaatsen leidt die met Adolphe Sax te maken hebben. Zijn geboortehuis in de Rue Adolphe Sax, genaamd ‘La Maison de Monsieur Sax’ kun je nog steeds bezoeken en vormt tegenwoordig een beleveniscentrum waar je wordt meegezogen in de wereld van de saxofoon. Voor zijn vroegere woonhuis staat Adolphe Sax als standbeeld en ook in andere delen van de stad komt de saxofoon veelvuldig terug. Vooral in 2014 zal dit muziekinstrumentveel focus krijgen, aangezien het dan tweehonderd jaar geleden is dat de ontdekker van de saxofoon hier werd geboren.

Snoekbaars met Belgisch bier

Natuurlijk duikt Christer Elfving ook de keuken in. Dat doet hij bij een restaurant waar hij samen met de kok een heerlijke snoekbaars bereidt met het Belgische bier Gauloise Blond, spinazie en tomaatjes.

Renaissancetuinen van Freÿr

Dan bezoekt Christer de bekende tuinen van Freÿr, even ten zuidwesten van Dinant. Deze renaissancetuinen zijn redelijk strak ingericht met gras, grind en een beperkte beplanting, omringd door de kenmerkende ruige rotsen en bossen van de Ardennen. De renaissancetuin heeft nog dezelfde sfeer als 350 jaar geleden, toen deze werden opgezet als een meditatietuin, waar niets mocht afleiden. Je vindt hier de oudste sinaasappelbomen van Europa, 350 jaar oud, en ook zeer oude lindebomen. In het bovenste deel van de tuinen van Freÿr is een zes kilometer lang doolhof. Erg leuk om met kinderen te bezoeken!

Meer smaakvolle vakantiewoningen rond Dinant

Wil je ook de regio rond Dinant verkennen? Belvilla heeft een zeer ruime keus aan typische vakantiewoningen in de regio Ardennen-Namen. In het hart van Dinant staat het karaktervolle herenhuis Le Gîte de Dinant, dat uitkijkt over de Maas. En vanuit één van de slaapkamers zie je zelfs de burcht liggen, hoog op de rotsen. Opvallend aan dit vakantiehuis is dat je hier van diverse kunstenaars kunstwerken aantreft, die gedeeltelijk ook te koop zijn. Erg fijn als één van de schilderijen je hart heeft gestolen!

Le Gîte de Dinant BE-5500-12 herenhuis Maas Belvilla vakantiehuizen

Het herenhuis Le Gîte de Dinant kijkt uit op de Maas

Wil je liever buiten het stadse gewoel verblijven, dan is de gerenoveerde, achttiende-eeuwse boerderij Pierette een tip. Het is een gezellig vakantiehuis met zeer grote tuin, dat net even buiten Dinant ligt.

Pierette BE-5500-15 boerderij nabij Dinant Belvilla

De achttiende-eeuwse boerderij Pierette heeft een heerlijk grote tuin

Uitzending ‘Wallonië voor lekkerbekken’ regio Dinant

Alle Vlaamse, regionale televisiezenders tonen op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september het item ‘Wallonië voor Lekkerbekken’ over de regio rond Dinant. Het item vormt tijdens deze weekenddagen een onderdeel van de lifestyle-programma’s ‘Tendens’ en ‘Lifestyle’. Kijk mee en zie hoe topkok Christer Elfving culinair Dinant verkent.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=KZTq3VGpkoE&w=480&h=360]