Een slotgracht met ophaalbrug, dikke muren, mooie torens: kastelen zijn altijd leuk om te bezoeken. Wanneer je een kasteel betreedt, waan je jezelf meteen een jonkheer of jonkvrouw. En wat extra leuk is; bij onze zuiderburen vind je per vierkante meter de meeste kastelen ter wereld.

Château de Beloeil

1. Château de Beloeil, Beloeil

Dit indrukwekkende kasteel vormt samen met het park een van de mooiste bezienswaardigheden van België. En dat is natuurlijk niet zomaar. In het kasteel kun je heerlijk rondstruinen tussen de historische elementen uit de 17e en 18e eeuw. Ook de tuin, die 25 hectare groot is, is zeker de moeite waard.

Château de Reinhardsein

2. Château de Reinhardsein, Ovifat

Hier hoef je je echt geen seconde te vervelen. Naast het bezoeken van de indrukwekkende burcht worden er hier ook volop activiteiten als boogschieten, roofvogelshows en wandelingen georganiseerd. En wellicht herkennen je kinderen het château? De populaire tv-serie Het huis Anubis werd hier opgenomen.

Burcht Gravensteen

3. Burcht Gravensteen, Gent

Burcht Gravensteen is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen. Een hele bijzondere bezienswaardigheid dus! Je kunt op eigen houtje de burcht verkennen maar ook tegen betaling deelnemen aan een rondleiding met een gids.

Kasteel van Gaasbeek

4. Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek

Een kasteel met een bijzondere geschiedenis. Meerdere malen werd Kasteel van Gaasbeek in de verschillende oorlogen verwoest en vervolgens weer opgebouwd. In de museumtuin word je verrast door zeldzame fruit- en groentesoorten, bijvoorbeeld het zogenaamde leifruit.

Kasteel Ooidonk

5. Kasteel Ooidonk, Deinze

Ooit was dit kasteel de verblijfplaats van de bekende Filips II, graaf van Horne. Momenteel wordt het kasteel nog bewoond door een graaf en gravin met hun gezin. Van april t/m half september is het kasteel te bezoeken op zon- en feestdagen.